[#1] Drukarka do Ami
Witam wszystkich jestem nowy na forum ostatni raz z amigą miałem do czynienia z 15 lat temu teraz postanowiłem przerzucić sie z pc na Amige jestem w trakcie kompletowania sprzętu.
Mam pytanie jaką drukarkę mogę podłączyć do amigi 1200
[#2] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #1

Podłączyć można dowolną, a czy będzie dzialać to inna kwestia.

Mam dość dobre doświadczenia z drukarkami obsługującymi język PostScript, gdyż nie wymagają one specjalnych sterowników. Teoretycznie każda drukarka PostScript będzie działać z AmigaOSem.

Ważne jest aby drukarka faktycznie obsługiwała język PostScript. Niektórzy producenci piszą że dany model obsługuje, a później małym drukiem dodają "PostScript emulation". Co oznacza tyle, że sterownik tłumaczy PostScript na format rozumiany przez drukarkę (i taka drukarka zapewne nie zadziała z Amigą).

Możesz też rzucić okiem na pakiet TurboPrint, obsługuje on wiele innych drukarek, które nie rozumieją PostScriptu. Niestety jego ostatnia aktualizacja miała miejsce gdzieś w 2004...

Poza tym, jak wiadomo Amiga ma w standardzie port równoległy. Dziś już nie tak łatwo kupić drukarę podłączaną w ten sposób. Jeśli szukasz nowej drukarki, to warto wyposażyć Amigę w USB. Np. kontroler SUBWAY firmy E3B.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 15:54:28
[#3] Re: Drukarka do Ami

@strim, post #2

mialem na studiach podpieta HP Laser Jet 1200 spora drukarke laserowa ..sprawdzala sie wysmienicie z TurboPrintem i A1200T 040
jesli nie chcesz problemow poszukaj raczej starszej drukarki z portem LPT

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 15:55:06
[#4] Re: Drukarka do Ami

@strim, post #2

A co z drukarkami z kartą sieciową?
Ostatnio taką kupiłem do pieca i jak na razie nie udało się mi jej zmusić do wydruków z Ami. Drukarka podłączona jest do switch'a. Ma statyczny IP. Próbowałem użyć sterów NetPrinter .

[#5] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #1

oki 14ex, ma usb i lpt, usb leci do peceta, lpt do amigi, turboprint i jedziesz, wydruki calkiem całkiem

[#6] Re: Drukarka do Ami

@Tomski, post #4

NetPrinter to tylko zamiennik device, który zamiast do portu równoległego wysyła dane po sieci. Jeżeli drukarka nie obsługuje PostScriptu, to musisz i tak mieć jakieś oprogramowanie, które dokona konwersji wydruku na format rozumiany przez drukarkę.

Osobiście nigdy nie używałem NetPrinter, ale wydaje się, że tak to działa ;).

[#7] Re: Drukarka do Ami

@rzookol, post #5

oki 14ex poczytałem o tej drukarce prawdo podobnie ją kupie. Jeden problem rozwiązany.

Chcę nauczyć się jakiegoś języka programowania co możecie mi polecić na 70% zdecydowany jestem na Assembler ale jeszcze są inne jak Amos itd.. wiec wybór ciężki..

Czy w jakiś sposób można amige podłączyć do neta przez Wifi?

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 09:32:11
[#8] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #7

Czy w jakiś sposób można amige podłączyć do neta przez Wifi?

Jak najbardziej, jest kilka kart WiFI na PCMCIA - jeśli masz na myśli A600 lub A1200.

jak dobrze pamiętam to karta taka musi być w standardzie SANA-II ,

prism2.device is a SANA-II network driver for 11Mbps wireless Ethernet cards
based on the Prism II chipset and variants. It supports PCMCIA cards in the
A1200/A600 and PCI cards in AmigaOnes, Prometheus-equipped Amigas and PCs
running Amithlon.

http://aminet.net/package/driver/net/prism2

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 10:26:20
[#9] Re: Drukarka do Ami

@Tomski, post #8

mylisz się, sanaII to standard sterowników amigaosów a nie kart
prism2 nie ma wpa więc jest nieużywalny

[#10] Re: Drukarka do Ami

@rzookol, post #9

Czyli co, karty te nie zadziałają w sieci bezprzewodowej?

a co z tą kartą:

Thomson SpeedTouch 110

albo z tą:

Microsoft MN-520

Z tego co wiem, tej pierwszej ludzie używają. Tę druga mam ale nie mam sieci bezprzewodowej aby sprawdzić. Obie te karty są wymienione jako działające.

[#11] Re: Drukarka do Ami

@rzookol, post #9

jakto nie uzywalny :) mozna otworzyc punkt dostepowy bez wpa :))

[#12] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #7

Jak dopiero zaczynasz się uczyć programować to raczej asma sobie daruj. Ewentualnie możesz poznać jego podstawy, ale nic większego w tym nie pisz.
O AMOS-ie przez szacunek nie wspomnę...
Najlepiej naucz się C/C++ - przyda się też na innych platformach.
[#13] Re: Drukarka do Ami

@Masta Krishna, post #12

Nad C/C++ nawet nie myślałem czy na amige jest jakiś kompilator C/C++ albo jakiś pakiet do programowania w tym języku.
[#14] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #13

Oczywiście, z resztą duża część oprogramowania na Amigę została napisana w C (ale nie ++).

Kompilatory są różne, m.in.
vbcc ( http://sun.hasenbraten.de/vbcc/ )
GNU GCC
SAS C
Dice C ( http://aminet.net/package/dev/c/dice-3.16 )
itd...

[#15] Re: Drukarka do Ami

@strim, post #14

Czyli mam rozumiec c++ nie jest dostepny na ami?
[#16] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #15

oczywiscie ze jest dostepny
masz normalnie g++

[#17] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #15

Chodziło mi o to, że niewiele programów w C++ na Amigę napisano.

A w ogóle to offtopic się zrobił, mogłeś założyć osobny wątek z pytaniami o programowanie. Jak ktoś później to znajdzie w wątku o drukarce?

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 20:01:48
[#18] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #1

Ja z powodzeniem używałem/używam HP LaserJet 5 + TurboPrint z MACD. Do drukowania tekstu wystarcza bez problemu. Pamiętać należy, że przy podłączaniu drukarki do Amigi, trzeba w kablu sygnałowym przeciąć jeden przewód - niestety nie pamiętam już który.

[#19] Re: Drukarka do Ami

@Cov@x3D, post #1

A ja zastosuję autoreklamę.
http://www.ppa.pl/artykul-Drukarka.HP.Deskjet.5550-1_36_45.html

I oczywiście ta drukarka nadal mi znakomicie służy z Amigą i stojącym obok laptopem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem