[#1] Wymiary modulatora do A500
Ze względu na kartę turbo w Amidze 600 nie mam w środku miejsca na wciśnięcie czytnika z kartą CF - stąd znajduje się ona na wyprowadzonej taśmie na zewnątrz. Wygląda to jak wygląda. Wpadłem jednak na pomysł by kupić uszkodzony modulator do Amigi 500 i po wybebeszeniu środka wpakować tam czytnik i CF. Nie znam jednak wymiarów modulatora i czy wszystko się w środku zmieści. Zmieści się?

[#2] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #1

Zmieściłbyś kilka czytników.

[#3] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #1

Wg informacji z sieci A520 ma wymiary 150 x 56 x 32 mm

[#4] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #1

Cześć.
Na początku gratuluje fajnego zestawu OK
Na pewno nie zmieścisz tego CF'a w środku?
Obudowa po modulatorze pomieści kartę z adapterem.
Tylko to też nie będzie wyglądać zbyt ciekawie.
Wrzuć fotkę twojej Ami wewnątrz, chętnie zobaczę może coś poradzimy.

[#5] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #1

Popatrz na to:

CF w A600

Kolega Hołdys pewno podzieli się doświadczeniem z Tobą jak to zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 13:11:00
[#6] Re: Wymiary modulatora do A500

@Jacenty, post #4

Z czytnikiem jaki mam po upchnięciu wszystkiego w środku wyskakuje karta turbo z procesora - a ponieważ upolować ją obecnie dla A600 jest ciężko stąd obchodzę się z nią jak z jajkiem. Jedynie mając czytnik zintegrowany, bez taśmy z wyprowadzeniem taki jak w tym wątku:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=86095#reply_86099

mógłbym spożytkować wolne miejsce. Teoretycznie mógłbym również wyrzucić stację dysków ale chcę Amigę mieć w jak najbardziej oryginalnym stanie.

W odpowiedzi na #5

Sposób fajny ale mający dla mnie poważną wadę: wycinanie dziury w obudowie.

[#7] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #6

Taki adapter + dłuższa taśma i po kłopocie.
>KLIK<
Taśmę sobie zagniesz i ułożysz adapter jak chcesz
http://allegro.pl/show_item.php?item=1596716439

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 14:05:55
[#8] Re: Wymiary modulatora do A500

@Jacenty, post #7

Tak - taki czytnik powinien zmieścić się w środku obudowy w okolicach gniazda PCMCIA.

Akurat mam 2 adaptery z pionowym wyprowadzeniem złącza taśmy ;) stąd albo nadal zakombinuję z ułożeniem zewnętrznym CF albo faktycznie kupię kolejny czytnik i upchnę wszystko w środku. Minus taki że pod WinUAE trzeba będzie rozkręcać obudowę (na etapie rozruchu Amigi karta z systemem więcej czasu spędzała w laptopie niż przy Amidze) ale do wymiany danych i tak służy mi obecnie najczęściej CF pod PCMCIA.

[#9] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #8

Taki adapter kosztuje kilka złotych. Zrób sobie dobry system i nie rozbieraj ami za często, dłużej pożyje :)
Jakiego masz turbiacza?

Ostatnia modyfikacja: 13.05.2011 14:26:43
[#10] Re: Wymiary modulatora do A500

@Jacenty, post #9

To jest chyba Apollo 630 - procesor 68030 25MHz - bez FPU i zabudowanym na stałe 8MB Fastu.

W systemie już raczej nic więcej mieszać nie będę - uważam iż w tej chwili jest bliski doskonałości i skupiam się na korzystaniu z Amigi w celach rekreacyjno/nostalgicznych :)

Jedyne co zastanawiam się nad zakupem kolejnej A600 na rezerwę - wiekowy sprzęt lubi się psuć a przez zastosowany montaż powierzchniowy 600 słabo poddają się naprawom.

[#11] Re: Wymiary modulatora do A500

@Jacenty, post #9

Zastanowiłem się, przymierzyłem i stwierdziłem iż nie będę upychał CF w środku 600. Nie dlatego że jest to niemożliwe - polecany czytnik CF z płaskim złączem na taśmę jest akurat do kupienia na Allegro - ile z ostrożności przed przegrzaniem. Komputer ma środku dodatkowe bebechy, wiekowy jest a ponieważ w szafie schowane mam już dwie inne walnięte 600-ki stąd nie chcę jej zupełnie zabierać chłodzenia.
Dlatego będę dalej szukał jakieś ciekawej obudowy do CF-ki na zewnątrz :)

[#12] Re: Wymiary modulatora do A500

@friedrich, post #11

nic prostszego niz dodac wentylatorek w srodku zeby rozgodnil pyl wulkaniczny znad islandi OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem