[#1] Maprom, SVGA itd
Niedawno powróciłem w szeregi amigowe długa przerwa to też i spore zaległości...stąd też mam parę pytań. Posiadam kartę turbo Blizzard 1230/40 MKII ma ona funkcję maprom wspomniał ktoś o mapowaniu kicka 3.1 do pamięci fast zamiast kupowania za około 100 pln domyślam się że robi się to za pomocą jakiegoś programu na schemacie karty widzę zworki których odpowiednie ustawienie umożliwi skopiowanie kickstartu do pamięci. Tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać...

Druga sprawa to kwestia podłączenia Amigi klasycznej do monitora SVGA- Samtron76E wiem że na pewno muszę posiadać odpowiednią przejściówkę RGB-VGA zdaje się oprócz tego muszę posiadać koniecznie scandoubler czy jest to zależne od modelu monitora SVGA? Bo jeśli nie obejdzie się bez scandoublera to już wydaje mi się lepszym rozwiązaniem zakup monitora dedykowanego dla Amigi np. Amiga M1438S.

Chciałbym również nieco podrasować wygląd OS3.x jednak po wgraniu MUI i zastosowaniu Click for colors dana funkcja działa jedynie do momentu ponownego uruchomienia systemu podobnie system zachowuje się w przypadku pozycjonowania ikon na pulpicie lub w oknie ułożenie zapamietuje tylko na "bieżaco" po restarcie ponownie mam bałagan czy może to być wina startup-sequence?.

Kolejna sprawa to napęd CD z zainstalowanym Idefixem97 1.9 sprawia mi problemy z grami podejrzewam że są to tak zwane CD32 Rip poprostu ich nie uruchamia ale rozwiazałem to inaczej ikonki CD0 nie wpiąłem w DOSDrivers tylko wrzuciłem "luzem" na dysk i odpalam w razie potrzeby korzystania z tego urządzenia. Problem częściowo minął gdyż nadal wyświetla mi różne dziwne komunikaty nawet po odłączeniu napędu CD-ROM tyle że gry się uruchamiają.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 12:42:51
[#2] Re: Maprom, SVGA itd

@miro_78, post #1

Tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać...

Użyj tego: http://aminet.net/package/util/boot/BlizKick

muszę posiadać koniecznie scandoubler

Jeśli Ci szkoda oczu to go kup, będziesz sobie mógł podłączyć Amigę do dowolnego nowego LCDka. Można składać już zamówienia na najnowszy scandoubler Indivision AGA MkII do A1200: http://www.vesalia.de/e_indivisionagamk2.htm (jeszcze nie jest dostępny). Cały czas dostępny w sprzedaży jest świetny scandoubler do Amig z ECS (m.in. A600) Indivision ECS: http://www.vesalia.de/e_indivisionecs.htm . Ew. możesz poszukać czegoś używanego.

Możesz też kombinować i szukać np. monitora z tunerem TV, ale scandoublera to nie zastąpi. Poza tym ten temat na forum był poruszany jakieś 1000 razy, więc użyj wyszukiwarki ;).

Amiga M1438S

Stare, dedykowane do Amigi monitory co prawda mają klimat, ale mają też wady wszystkich starych monitorów CRT.

[#3] Re: Maprom, SVGA itd

@miro_78, post #1

1. Zworka na karcie powoduje zabranie 0,5MB fastu i przekopiowanie w to miejsce posiadanego kicka.
Jeśli chcesz używać nowszego to musisz mieć na dysku jego obraz i skorzystać z programu BlizKick z Aminetu.
2. Do A1200 bez problemu (przez przelotkę) podepniesz monitor VGA/SVGA ale zobaczysz na nim tylko programy DOSowe. Jeśli chcesz na tym grać to niestety potrzebujesz drogiego scandoublera.
3. MUI niezarejestrowane nie zapamiętuje ustawień.
4. Napisz jakie komunikaty to będziemy myśleć, gry robione pod CD32 nie mają obowiązku działać na A1200 nawet pod emulatorem.

Pozdrawiam
[#4] Re: Maprom, SVGA itd

@strim, post #2

A czy w moim przypadku warto mapować ROM?
Czy da to jakieś efekty?

[#5] Re: Maprom, SVGA itd

@Jacenty, post #4

Niezauważalne, ale z drugiej strony fastu masz sporo więc dlaczego by nie.
Braku 0,5MB tez nie odczujesz.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem