[#1] SpiderUSB problem
Niedawno zakupiłem kartę Spider USB do mojej A1200 niestety po instalacji stosu Poseidon 4.0 wyskakuje mi taki komunikat jak na obrazku (na dole w ramce).

http://imageshack.us/photo/my-images/64/amigaposejdon005.jpg/

Amiga jest wyposażona w Mediatora (Blizzard PPC). Karta Spider jest włożona do 4 złącza PCI. W złączu 3cim (czyli niższym jak zaleca instrukcja) jest włożona karta VooDoo.

Co robię źle, albo w czym jest problem? Pomocy! Help!

[#2] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #1

Ja nie umiem odczytać tego komunikatu. Oczka mam za słabe. Ale z tego co wiem to Posejdon od dawna nie wspiera spidera.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: SpiderUSB problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Zaraz, zaraz... To Elbox sprzedaje karty które nie są przez nic (oprogramowanie) obsługiwane? Przecież podobno Poseidon został "uwolniony"? Poza tym mam sterownik do Spidera w pakiecie Poseidon4.0.

Autor pisze, że wspiera.

http://www.amiga.org/forums/showpost.php?p=635145&postcount=27

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 21:22:26
[#4] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #3

Lepiej niech się wypowie ktoś kto ma do czynienia z usb a amidze. Ale wiem na bank, ze przynajmniej swego czasu spider przestał być wspierany przez poseidona.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #3

Nie, Poseidon nie jest uwolniony jako freeware.
Poseidon V4.X jest dostarczany za darmo z określonymi produktami (mp. karta Deneb). Rzecz jasna koszt Poseidona jet już w cenie karty: umowa pomiędzy Chrisem a E3B.
Co do Spidera: Chyba Elbox go już oficjalnie nie sprzedaje. A jak kupiłeś z "drugiej ręki" to powinieneś dostać klucz do wersji 3.X. Jak sprzedawca nie dał Ci klucza to masz problem...

Ze strony Elboxu:
"
The CD enclosed with the Spider card contains Mediator EHCI (USB 2.0) and OHCI (USB 1.1) drivers for the Poseidon stack.

The unregistered Poseidon stack software is available at Aminet. You can use the Poseidon Online Registration Form for registration.
"

Problem w tym że Chris nie sprzedaje już kluczy do Spidera...
Ale możesz go zapytać.
[#6] Re: SpiderUSB problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Sam zastanawiam się nad USB do klasyka, ale zanim co wolałem się dowiedzieć w Elboxie jak to wygląda ze Spiderem, oto odpowiedź jaką otrzymałem :

Wraz z kartą Spider II są dostarczane sterowniki EHCI i OHCI dla stosu Poseidon.
Aby w pełni korzystać z tego stosu trzeba posiadać plik z kluczami (personal
keyfile) do stosu. Klucze te były przez kilka lat sprzedawane przez autora
tego oprogramowania. W tej chwili nie prowadzi on już ich sprzedaży.

Bez kluczy można korzystać jedynie z demonstaracyjnej wersji stosu Poseidon dostępnej
na Aminecie: http://aminet.net/driver/other/PoseidonMain.lha
Posiada ona ograniczenie ilości danych jakie można przesłać w czasie pojedynczej
sesji. Po jego wyczerpaniu trzeba ponownie włączyć stos (gadżetem off-line/on-line).

Pozdrawiam,

Support Dept. of ELBOX COMPUTER

co skutecznie powstrzymało mnie od kupna Spidera, być może raczej trzeba iść w kierunku metra (subway)?

[#7] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #3

Uwolniony jest kod powstały w ramach AROSowego bounty. Zapewne jest zmieniony pod katem AROSa. Chociaż kto wie, może ktoś wystarczająco obeznany byłby w stanie zrobić na jego podstawie wolną wersję dla 68k (nie wiem, czy to dopuszcza licencja)?
[#8] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #1

http://www.amibay.com/showpost.php?p=147731&postcount=3

Spider nie jest wspierany przez poseidona.

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?id=4965#36582

Ostatnie komentarze

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: SpiderUSB problem

@ITU, post #6

Cześć ja właśnie tak zrobiłem mam Subwaya i na razie jestem zadowolony,widzi prawie wszystkie peny,jakie wpinałem,a nawet dysk przenośny Caviara 250GB oczywiście po zainstalowaniu systemu FAT i NTFS dla Ami.Mam też wpiętą mysz optyczną i działa super,oczywiście tylko po odpaleniu stosu,telefon Ericsson C902 oczywiście jako pamięć,tyle na razie udało mi się sprawdzić.

[#10] Re: SpiderUSB problem

@ITU, post #6

OK, czyli wystarczy że ktoś to scracuje? Jaki bezsens...

Subway niestety nie wchodzi w grę.

[#11] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #10

To może wspomniany Daneb? Jest naprawdę fajną kartą - oprócz szybkiego kontrolera USB posiada bardzo funkcjonalny Flash ROM który działa jak BlizKick tylko zanim jeszcze komputer zacznie bootować z dysku dzięki czemu można mieć w ROMie karty Kicksart 3.9 + przydatne patche typu AntiClick, nowe icon.library czy 68060.library :) Sam się zdziwiłem ile radości może sprawić ta karta :)

[#12] Re: SpiderUSB problem

@Czarek, post #11

Deneb jest rewelacyjny. Tylko jest do slotów Zorro. :( Czyli w mojej A1200 z Mediatorem odpada.

[#13] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #10

Scracowanie tego to nie taka prosta rzecz. Posiedion jest na pewno kompilowany na architekturę x86 ( nie wiem czy na PPC też ). Stos działa pod Arosem. Przeniesienie tego z powrotem na Amigę 68k jest zadaniem co najmniej trudnym. Poz tym taki posiedion nadal nie będzie wspierał Spidera.

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #10

W Aminecie znajdziesz Poseidona w wersji 2.2. Działa z Spiderem. Sam używam. Chyba, że ktoś ma gdzieś zachomikowanego Poseidona w wersji poniżej 3.5. Sam chętnie bym ściągnął, ale z pomocą Google nic nie znalazłem. Z autorem lepiej nie gadaj na temat rejestracji.

[#15] Re: SpiderUSB problem

@Deftronic/..., post #1

No co ty? Poseidona 4 chcesz użyć do obsługi Spidera? Ja z autorem dużo mejli wymieniłem swego czasu i udało mi się od niego kupić aktualizację tylko do wersji 3.8 (14.10.07). Tak więc użyj tego Poseidona co otrzymałeś ze Spiderem i próbuj kupić aktualizację do wersji nowszej. Powodzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem