[#1] Brak obrazu na video
Witam!
Od dluzszego czasu borykalem sie z problemem wystwietlania obrazu z Amigi, majac 040/40, 32 ramu, pozadny dysk, naped cd, sieciowke, itp. itd. i pracujac przy Amidze podlczonej do... (cenzura :D) ...to jednak XXI wiek. Uciulalem w koncu na scandoubler, jednak dzisiaj naszlo mnie jeszcze sprawdzenie jak bedzie sie uwentualnie sprawowala z moim monitorem LCD. Niestety po kilku godzinach walki i odpaleniu drugiej Amigi stwierdzilem ze ta w ogole nie wysyla mi sygnalu na wyjscie video. Brak jest m.in. charakterystycznego komunikatu "atention out of range...". Pytanie czy ktos moze mial jakies problemy podone do mojego i czy uwentualnie w naszym polskim zaglebiu amigowym jest jakas firma, ktora mogla by podjac sie naprawy? Ewentualne kupowanie plyty nie wchodzi w gre, mam ta Amige od 1999 kupiona zaraz po sprzedazy 500, w krakowskiej SoftStudio (pamieta ktos ich jeszcze?), i przyznam ze jestem cholernie sentymentalny jesli chodzi o ten komputer :)
[#2] Re: Brak obrazu na video

@Krencik, post #1

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale to może być wina monitora. Napisz co to za monitor. Może być tak że scandoubler wysyła sygnał z odchylaniem 50Hz a monitor łapie sygnał od 60Hz. Ten temat był już kilka razy omawiany na forum.

Aby to potwierdzić spróbuj na monitorze CRT VGA.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 18:34:48
[#3] Re: Brak obrazu na video

@Red_Bullet, post #2

O to chodzi ze ja jescze nie zdazylem podpiac scandoublera. Pdpinalem monitor CRT VGA. I po wlaczeniu Amigi nie wyswietla komunikatu o probie wyswietlenia obrazu ponizej 31 kHz. Po podpieciu go do drugiej Amigi juz jest. Mniemam zatem ze winny jest port Video. Po obejzeniu plyty z jednej i dugiej stronu nie widac zadnych uszkodzen czy "luzu" w jego obrebie. I tu wlasnie moje pytanie czy w Polsce jest jeszcze jakas firma/sklep, ktory moglby zdiagnozowac przyczyne?
[#4] Re: Brak obrazu na video

@Krencik, post #3

Podłącz do czegokolwiek przyjmującego sygnał PAL, stary telewizor, stary monitor (PALowy, nie VGA), panel LCD z tunerem TV. Jak nie wyświetli nic to masz problem, jak wyświetli to znaczy że sam wymyślasz nieistniejące problemy.

Pozdrawiam
[#5] Re: Brak obrazu na video

@RadoslawF, post #4

Oczywiscie, ze wymyslam sobie problemy, czloiek bez tego nie moze zyc przeciez :D Skoro pisze, ze problemy mam tylko na tym jednym zlaczu to logiczne ze dotycza tylko jego, a Ami do starego telewizora niestety ale mam podpieta (Composite). Zauwazylem wlasnie jedna rzecz. Ami podpieta przez composite nie wyswietli mi obrazu jezeli nie podepne kabla do prawego audio w Amidze a pozniej oczywista w TV. Wyjalem plyte z obudowy sciagnalem cale ekranowanie. Moze to byc spowodowane zwarciem gdzies na plycie?
[#6] Re: Brak obrazu na video

@Krencik, post #5

Jak dla mnie to mało przejrzyście opisałeś jak to podłączasz i co próbujesz uzyskać. Z tego co wiem to podłączając Ami do monitora CRT VGA to guzik zobaczysz no chyba ze wcześniej przestawiłeś sobie w Workbenchu w ScreenMode np na Multiscan Productivity. Czyli taki co ma 31kHz odświeżania poziomego a do tego jeszcze masz uruchomiony sterownik VGAonly.
Opisz dokładnie co robisz i jak. Na pewno ktoś znajdzie się co pomoże rozwiązać problem jeśli takowy jest.

[#7] Re: Brak obrazu na video

@Krencik, post #5

Ami podpieta przez composite nie wyswietli mi obrazu jezeli nie podepne kabla do prawego audio w Amidze a pozniej oczywista w TV.

Może to kwestia wspólnej masy (jak nie podłączysz kabla od audio to ją gubisz). Sprawdź omomierzem, czy na pinach od gleby (GND) masz tą glebę!!

--
Pozdr!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem