[#1] Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM
Witam jak sprawdzić ilość pamięci CHIP RAM? Da się to zrobić w Workbenchu? Bo kupiłem A500, rozebrałem ją a tam płyta A500+. To chyba jakaś hybryda bo sama w sobie na górnej belce w Workbenchu pokazuje prawie 512kB a po dołożeniu rozszerzenia prawie 1MB. Ale czy belka górna Workbencha pokazuje pamięć CHIP? Tego właśnie nie wiem. Jak też sprawdzić czy to A500 czy A500+?? na płycie głównej niby jest napisane A500+

[#2] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #1

w AmigaDOS

C:Avail

[#3] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@HOŁDYS, post #2

no tak tylko jakim poleceniem?? ja mam Amigę od 3 dni widzę jednak na płycie podpis 512/1M ram i jest wlutowana co druga kostka, a na Wikipedii przeczytałem że wielu sprzedawców wstawiało kick 1.3 zamiast 2.04 żeby uzyskać kompatybilność. Jak my slicie, jestem posiadaczem takiej hybrydy??

[#4] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #3

Przecie kolega Hołdys Ci napisał, że poleceniem avail możesz sprawdzić.

[#5] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@strim, post #4

acha to chyba faktucznie jakaś hybryda Płytę ma A500+ ram 512 (+512rozszerzenie) i kick 1.3 hmm. dzięki

[#6] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #3

jak co druga kostka to masz 512 KB CHIP .. jak dodasz rozszerznie to 512 KB SLOW RAM

[#7] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #5

To nie hybryda tylko wynik oszczędności.
Do końcowych partii A500 użyto mniej chodliwych płyt przeznaczonych pierwotnie do pluskwy (A500+).
Łatwo będzie przerobić Amigę z taka płytą na pluskwę, zysk z takiej przeróbki to możliwość uzyskania 2MB Chip.

Pozdrawiam
[#8] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@RadoslawF, post #7

no bo ja już zacząłem się martwić, a z Waszych wypowiedzi wynika że taka płyta w amisi to raczej + (a500+) ;)

[#9] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #8

To dobrze, że masz tę płytę. Sporo A500 dostępnych w Polsce ją - pewnie dlatego, że Polacy załapali się raczej na A500 z końca produkcji. Też mam w domu jedną A500 na tej płycie.
Plusem tej płyty jest to, że ma zainstalowanego najnowszego FatAgnusa (musi mieć - bo on ma odrobinę zmienione wyprowadzenia i stare Agnusy nie działają z tą płytą), który może adresować 2 MB ChipRam. Stosunkowo łatwo usprawnić tę Amigę tak, aby na płycie było 1 MB, a po włożeniu rozszerzenia 1 MB z A500+ mieć pełne 2 MB. Do tego jest miejsce na zegar na płycie. Plusem jest to, że mimo zmian, rozszerzenia do zwykłej A500 działają bezproblemowo
[#10] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@wali7, post #9

lol to już myślałem że to mega źle że mam taką płytę, a mówicie że to nawet dobrze

[#11] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@lopi777, post #10

A czemu zle?
Dobrze, jest nowsza i poprawiona.
Jedynie trudniejsza w naprawie (ale i nie tak awaryjna) przez montaz SMD.

[#12] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@karaczan, post #11

Jedynie trudniejsza w naprawie (ale i nie tak awaryjna) przez montaz SMD.
chyba pomyliło ci się z 600-tką

[#13] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@karaczan, post #11

Ta płyta nie jest w SMD. Wszystkie układy w podstawkach jak w starej A500.
[#14] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@Skiba, post #12

Faktycznie masz racje.
Wiec plusy wiekszej bezawaryjnosci odpadaja. Cholerne nielaczace podstawki :P
Moja CDTV zaliczyla maly upadek i teraz czesto gdzies cos nie laczy sobie czasami. :/

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 17:05:28
[#15] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@karaczan, post #14

rozkręć na czynniki pierwsze i obejrzyj płytę dokładnie.. może się coś gdzieś poluzowało

[#16] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@karaczan, post #14

Przy odrobinie wolnego czasu możesz usunąć podstawki i wlutować układy bezpośrednio.
[#17] Re: Jak sprawdzić wielkość CHIP -RAM

@wali7, post #16

dobrze pomyślane OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem