[#1] Problem z AmiTCP
Witam

Postanowiłem za pomocą modemu i AmiTCP połączyć się z internetem.
Mam gołą Ami 1200 (nie zamierzam tego zmieniać) z systemem 3.0.
Przy próbie uruchomienia AmiTCP za pomocą "startnet" pojawia się komunikat "WaitForPort failed returncode 10".
Kiedy zaś próbuje uruchomić AmiTCP z pliku, pojawia się komunikat "Could not make bsdsockets.library visible".
Całość na razie próbuje uruchomić "na sucho", gdyż kabel do modemu uległ uszkodzeniu.

Za wszelką pomoc "thank you from mountain" :D

[#2] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #1

Polecam tego artka AmiTCP . Mnie pomógł swego czasu.

[#3] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #1

Podstawowe pytanie czy jest to modem podłączony do RS232 czy poprzez kartę PCMCIA połączczenie typu FastEthernet.Od tego zależy jaka powinna być konfiguracja pliku startnet.

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2011 00:36:56
[#4] Re: Problem z AmiTCP

@arkarc, post #3

Modem jest na RS-232. Fakt, że program konfigurowałem trochę na ślepo (nie byłem pewien czy dać PPP, czy SLIP), jednak nie powinny wyniknąć z tego takie błędy (chyba).

[#5] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #4

Dlaczego nie powinny, program czeka na odpowiedź modemu której z oczywistych względów nie dostanie.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problem z AmiTCP

@RadoslawF, post #5

Ale komunikat nie mówi nic o błędzie połączenia z modemem. Wykłada się na WaitForPort.

[#7] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #1

The purpose of the WaitForPort command in bin/startnet is to prevent
execution of the forthcoming commands before AmiTCP has fully initialized
itself.

Wg mnie AmiTCP się nie uruchamia. Błędna instalacja? Brak przypisań w user-startup?
[#8] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #1

Jeżeli modem jest podłączony do RS 232 i połączenie jest wydzwaniane na nr wywoławczy 0202122 to oznacza, ze należy wykorzystać protokół PPP (ppp.device). Komunikat Wait for port oznacza Poczekaj na port .
Natomiast bsdsoket.library jest biblioteką przydzielaną dynamicznie i jest wynikiem uruchomienia AmiTCP i pliku startnet tzw. szukanie gniazda.
Aby modem mógł się skomunikować z serwem po drugiej stronie musi nastąpić wykrycie fali nośnej tzw. Carrier Detect w skrócie CD.Jak wygląda Twój skrypt startnet ?

[#9] Re: Problem z AmiTCP

@arkarc, post #8

Hmmm... No więc jak już mówiłem w programie AmiTCP poruszam się trochę po omacku. Jedyny opis konfiguracji tego programu pod modem, jaki znalazłem, mówił o protokole SLIP. Mimo mojej niewielkiej wiedzy wydaje mi się, że AmiTCP nie potrzebuje sygnału od modemu by poprawnie działać.

A oto mój startnet:
.key IPADDRESS
.bra {
.ket }
.def IPADDRESS 0.0.0.0

; log in
echo
echo login: Fulbert
AmiTCP:bin/login -f Fulbert
AmiTCP:bin/umask 022
AmiTCP:AmiTCP
WaitForPort AMITCP
; Configure loop-back device
AmiTCP:bin/ifconfig lo0 localhost
; Configure ppp0
AmiTCP:bin/ifconfig ppp0 {IPADDRESS} 255.255.255.0
; Add route to this host
AmiTCP:bin/route add {IPADDRESS} localhost
; Add route to the default gateway
AmiTCP:bin/route add default 255.255.255.0
setenv HOSTNAME `AmiTCP:bin/hostname`
Assign TCP: Exists > NIL:
IF Warn
  Mount TCP: from AmiTCP:devs/Inet-Mountlist
EndIf
; Start the internet `super server'
run AmiTCP:bin/inetd

A tak na marginesie to nigdy nie zmieniałem systemu w mojej ami, jest taki, jakim go kupiłem (Ale gro). W systemie tym były problemy z Arexx'em - musiałem importować do SYS:Rexxc wszystkie polecenia, gdyż z jakichś tajemniczych powodów nie znajdowały się tam.

[#10] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #9

Oczywiście,że AMI TCP nie potrzebuje sygnału od modemu. Natomiast ważne jest, jakie diody świecą się na modemie. Najprawdopodobniej jest problem z wykonywaniem skryptu Arexx'a. Po wydaniu komendy WaitForPort w systemowym shellu otrzymałem komunikat port-name.
Skrypt startnet wywołuje AMITCP i powoduje uruchomienie serwera Arexx'a. Proponuje zacząć od sprawdzenia czy jakiekolwiek inne skrypty pisane w Arexx'-sie uruchamiają się
Bez informacji o błędzie

[#11] Re: Problem z AmiTCP

@arkarc, post #10

Kiedy przekopiowywałem komendy sprawdziłem działanie niezwykle skomplikowanego skryptu - "Hello World". Eksperyment powiódł się. Uspokoiło mnie to, ale faktycznie komenda WaitForPort chyba nie domaga. Ale cóż z tym faktem czynić? Trzeba zamienić tą komendę?

A! Byłbym zapomniał... Po komunikacie "Could not make bsdsockets.library visible" występuje jeszcze "already exist".

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2011 22:23:02
[#12] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #11

"Could not make bsdsockets.library visible" "already exist".
Ten komunikat świadczy o tym że bilioteka bsdsockets.library już istnieje.
Jest to spowodowane dwukrotnym wykonaniem tego samego skryptu startnet.
Najlepiej wywołać plik z okna Execute command z menu Workbencha
Natomiast linię ;WaitForPort AMITCP można zakomentować dodając średnik na początku wiersza
Nie wiem jaki błąd wystąpi podczas wykonania skryptu

[#13] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #11

"Could not make bsdsockets.library visible" "already exist".
Ten komunikat świadczy o tym że bilioteka bsdsockets.library już istnieje.
Jest to spowodowane dwukrotnym wykonaniem tego samego skryptu startnet.
Najlepiej wywołać plik z okna Execute command z menu Workbencha
Natomiast linię ;WaitForPort AMITCP można zakomentować dodając średnik na początku wiersza
Nie wiem jaki błąd wystąpi podczas wykonania skryptu ?
Zakometowałem w swoim pliku startnet linię WaitForPort AMITCP
Skrypt wykonał się bez błędu dostęp do netu jest ping odpowiada

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2011 23:45:26
[#14] Re: Problem z AmiTCP

@arkarc, post #13

Pomogło. AmiTCP uruchamia się, ale jest jeden problem... "Device or unit failed to open". Wydaje mi się, że nie czyta ppp.device, ale nie jestem pewien.

[#15] Re: Problem z AmiTCP

@Fulbert, post #14

PPP.DEVICE wziąłem z http://aminet.net/package/comm/net/PPP1_45reg.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem