[#1] Karty SD w Amidze
Witam,

Tak od czasu do czasu zaglądam tutaj, i nie napotkałem się jeszcze na coś takiego, więc się zapytam. Czy dostępne są jakieś przejściówki do podłaczenia karty SD do Amigi pod port równoległy? Wiem o emulacji stacji dyskietek na karcie SD, ale to spory i skomplikowany układ, natomiast do podłączenia SD pod port równoległy wystarczą odpowiednie gniazdka, wtyczki i parę rezystorów. No i oczywiście kawałek softu w postaci .device.
[#2] Re: Karty SD w Amidze

@krru, post #1

Obawiam się, że obecnie najmniej skomplikowany sposób to użycie kontrolera USB w Amidze i odpowiedniego adaptera na USB.

[#3] Re: Karty SD w Amidze

@strim, post #2

No właśnie chciałbym zrobić taki adapter do portu równoległego, tylko wcześniej chciałbym się upewnić, że nie wyważam otwartych drzwi, i że czegoś takiego nie można kupić za parę złotych.
[#4] Re: Karty SD w Amidze

@krru, post #3

Zastanów się czy warto coś takiego robić, posiadacze A600/1200 mają tanie przelotki PCMCIA-CF, jeśli zrobisz coś takiego to będzie to głównie dla posiadaczy A500.
I wątpię czy będą skłonni zapłacić dużo więcej niż za kabel NUL modem z oprogramowaniem.

Pozdrawiam
[#5] Re: Karty SD w Amidze

@krru, post #1

Kartę SD można podpiac do Amigi za pomocą adaptera SD-IDE.
Istnieje też adapter SD-CF, który można zastosować do CF-PCMCIA i CF-IDE.

Ciekawy jestem czy powstanie kiedyś adapter USB-IDE umożliwiający podłączenie pendrive, skanerów itp do IDE.
To byłby najprostszy sposób użycia usb w Amidze. Łącznie z bootowaniem pendrive/kart pamięci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem