[#1] Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200
Witam
od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem A1200HD, otrzymałem również zewnętrzną stację dysków 3,5", lecz po podłączeniu do Amigi i przełączeniu z tyłu przełącznika na On nic się nie dzieje...
Czy do stacji (niestety nie ma na niej modelu, poniżej przedstawiam zdjęcie) potrzebny jest zasilacz? nie wiem czy był zasilacz czy też nie, dlatego proszę o podpowiedź - czy znajomy który sprezentował mi amigę ma szukać zasilacza?
Pozdrawiam
Zdjęcie FDD 3,5" Amiga 1200

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 22:43:20
[#2] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #1

Witaj. Żadnego zasilacza nie brakuje, stacja sama pobiera zasilanie z Amigi. Prawdopodobnie winą może być przerwany przewód lub stacja jest uwalona. Jak coś kumasz w te klocki, to rozkręć i sprawdź czy wszystkie przewody są sprawne.

[#3] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #1

A co powinno się dziać? Jeśli nie włożyłeś do stacji dyskietki, to nie ma szczególnych symptomów działania (no może truchę "cykać", ale nic ponadto).
[#4] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@wali7, post #3

Nic się nie dzieje po włożeniu dyskietki - pominąłem w opisie oczywistą procedurę...
Jutro zamieszczę zdjęcie rozkręconej wtyczki i jak byście byli tak uprzejmi podpowiedzieć mi czy wszystko jest ok... Będę bardzo wdzięczny...
Dziś rozkręcałem stację oraz wtyczkę i co zauważyłem to, że polutowane jest wszystko do strony wtyczki, lecz były również obcięte 2 kable - więcej w temacie nie działałem, gdyż nawet nie wiem jak prawidłowo powinno wyglądać podłączenie.
Od strony stacji wszystko było ok.
Rano podeślę zdjęcia obu stron, dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
[#5] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #4

Witam ponownie.
oto zdjęcia wtyczki oraz podłączenia od strony stacji:
FDD 3,5 Zewnętrzna

czy po tych zdjęciach widać gołym okiem co może być nie tak?
przyglądając się dojrzałem 2 przecięte kable (od strony wtyczki),
1 kabel osłonięty izolacją i dolutowany to krawędzi wtyczki, po stronie stacji coś było na wtyczce z pękiem kabli, trochę to przeczyściłem (coś jak by kalafonia) ale tak to wygląda ok.

Macie pomysł co może być nie tak i jak domowym sposobem sprawdzić ową stację?
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2011 11:31:28
[#6] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #5

Odpalasz system z wewnętrznej stacji lub HDD i po włożeniu dyskietki systemowej na blacie nie pokazuje się jej ikonka?

Sprawdzenie "domowym" sposobem: - o ile się nie mylę - możesz przełożyć wykręconą stację zamiast wewnętrznej - jeżeli będzie działać w amidze - to znaczy że masz problem w kablu/interfejsie.

Bez sprawdzenia miernikiem możemy tylko zgadywać co w kablach piszczy a na odległość to i lekarze nie chcą leczyć ...

[#7] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #5

najciemniej pod latarnia
wlacz stacje przelaczniekiem z 0 na 1 z tylu obudowy zatrybi na bank

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2011 15:24:52
[#8] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@HOŁDYS, post #7

;) nie róbcie ze mnie lamera ;) choć wczoraj prawie o nim zapomniałem testując pierwszy raz stację :)
wszystkie pomysły powyżej sprawdzałem z wyjątkiem przełożenia stacji z amigi,
choć szybciej będzie podłączyć stację pod A600.
a jeżeli nie na A600 nie zadziała wtedy miernikiem stację przelecę ;)
[#9] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #8

Zrobiłem jak mi radził użytkownik mallorn - wyjąłem zewnętrzną stację z obudowy, podłączyłem ją do Amigi i zasilanie dochodzi, choć stacja ma problemy z czytaniem, po przedmuchaniu zaczęła czytać lecz ostatecznie coś ją boli - czy taką stację (chodzi o sam napęd bez obudowy) da się jeszcze zakupić?
[#10] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #9

Nie da się łatwo kupić ale można w dosyć prosty sposób zaadoptować stację PC do Amigi.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Zewnetrzna stacja dyskow 3,5 do A1200

@cj grass, post #9

Bywają na allegro stacje przerobione do Amig, są wersje do desktopów (bez plastikowej maskownicy) jaki do towerek, taką można włożyć do obudowy stacji zewnętrznej.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem