[#1] Edytor HTML na klasyku
Potrzebny jest mi jakiś darmowy edytor HTML'a. Najlepiej coś w rodzaju Pajączka działający na Amidze klasycznej. Nie znam się na HTML'u, choć już kiedyś coś tam amatorsko prostego robiłem, ale to było dawno temu i nieprawda. Praktycznie już nic nie pamiętam.
Piszę artykuł dla PPA, w końcu udaje się mi to robić, i chciałbym sobie to sformatować wraz z linkami, zrzutami ekranów etc co by może ułatwić późniejszą obróbkę tych moich wypocin:D. A chciałem to zrobić na Amidze. Obecnie piszę tekst ten w AmiTekstoPro 1.3. Zrzuty ekranu/okien porobiłem SGrab'em.
Wszelkie sugestie, rady mile widziane:D.

[#2] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #1

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje intencje ale ja Ci polecam CED'a(mi się na nim dobrze pisało) + po prostu w tle jakaś przeglądarka i tyle.

Z tego co mi się kojarzy to do czegos takiego jak golded nie było jakichś wtyczek do kolorowania składni, ale nie oszukujmy się jeśli chodzi o zwykły html to raczej zbędne.

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2011 02:39:43
[#3] Re: Edytor HTML na klasyku

@Mir3k, post #2

O ile pamiętam GoldEd miał "wtyczkę" do html-u...
[#4] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #1

Było kiedyś cuś takiego, a zwało się Metalweb.
Jeśli jednak to coś innego, proszę mnie nie walić w łeb :).

[#5] Re: Edytor HTML na klasyku

@recedent, post #4

Chyba to będzie to. Przetestuję sobie. Wygląda, że to jest produkt komercyjny - przynajmniej z opisu tak wynika. Piszą aby nie piracić programu.
Obada się go i zobaczy czy się nadaje do tego co potrzebuję zrobić.

Co do CED'a to nie jest darmowy, z tego co wiem, i nie mam tego programu. Jak pisałem nie znam HTML'a. Pisanie kodu literka po literce odpada. Dlatego potrzebuję narzędzia co odwali czarną robotę za mnie - poprzez copy/paste bloczki/schematy/wzorce etc.

[#6] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #5

Wiedziałem, że coś mi się pokiełbasiło...
Spróbuj WebPluga, został "udarmowiony" przez autorów.

[#7] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #1

TurboText - jeden z najlepszych edytorów na Amigę. Ma dużo wtyczek językowych w tym do HTMLa. Od jakiegoś czasu jest dostępny za darmo.

[#8] Re: Edytor HTML na klasyku

@Czarek, post #7

Dzięki za nazwy. Przez weekend będę chciał przetestować oba programy. AmiTekstPro1.3 jakoś mi nie leży, nie ten standard na obecne czasy, ale chciałem zobaczyć jak to drzewniej było:D oraz liczyłem na to, że pomożecie w wyborze tak edytora zwykłego tekstu jak i HTML'a OK.

[#9] Re: Edytor HTML na klasyku

@recedent, post #6

Również polecam web pluga. Z tego co pamiętam to wersja 2.0 lubiła się powiesić, więc trzeba często klikać na "save".

[#10] Re: Edytor HTML na klasyku

@il_capitano, post #9

Coś nie coś przetestowałem.
1)TurboText 2.0 - ma zrąbany installer(niby się zainstalował ale brak bardzo wielu plików po instalacji na HDD) i trzeba ręcznie przekopiować pliki na dysk. Czy ten program nie ma żadnych ikonek do swoich funkcji? U mnie jest tylko listwa i zero jakichkolwiek ikonek. AMiTekstPro1.3 posiadał jakieś skromne parę ikon.
2)WebPlug1.45 - posiada ikonki ale wszystkie takie same - szare kwadraty. Nie do używania gdyż nie wie się na co się klika.
3)WebPlug2 beta - tutaj już ikonki są w porządku. Edytor wydaje się być tym czego szukałem. Za dużo w nim nie robiłem jeszcze.
4)MetalWEB4.01 - też wydaje się być fajnym narzędziem z WYSIWYG, ale wersja demo wyklucza używanie go. Program komunikuje się po Polsku.

O czymś w rodzaju OpenOffice to mogę sobie pomarzyć?
Czy jest jakiś soft w rodzaju powyższego Office'a, w którym można wklejać obrazki do tekstu, wklejać/wpisywać linki?

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2011 23:52:17
[#11] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #10

O czymś w rodzaju OpenOffice to mogę sobie pomarzyć?

A przydałoby się, chociażby na AOS 4.x/MorphOS/Aros.
A może ktoś już tym się zajął, przecież pakiet jest opensource.

[#12] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #1

Moja dobra rada - pomimo tego, że przyjmujemy artykuły w każdej postaci (za wyjątkiem PDF-a), to najlepiej artykuł do PPA przysyłać w formie zwykłego pliku tekstowego z ewentualnym zaznaczaniem co ma być wyróżnione. Zaznaczyć można w tekście za pomocą prostych znaczników, gwiazdek, informacji w nawiasie, że tutaj ma być pochylenie, pogrubienie, obrazek. Przy czym dodam też, że jeżeli tekst ma być do papierowego PPA, wówczas obrazki i tak wstawiamy niezależnie od tego, bo inaczej się po prostu nie da.

[#13] Re: Edytor HTML na klasyku

@mailman, post #12

Ten tekst co piszę to raczej do wrzucenia na portal.
Ciężko mi jest ogarnąć wygląd/formatowanie tego tekstu na Ami - brak odpowiedniego softu na obecne standardy i moje przyzwyczajenia. Nic to pokombinuję sobie ze zwykłym tekstem i z takimi opisami jak podałeś a być może dodam do tego jeszcze jeden pliczek w postaci HTML aby można było sobie podejrzeć o co chodziło mi przy opisie. Przyda mi się pogrzebanie w HTML dla sportu:D.

@don rafito

Nie miałem na myśli dokładnie pakietu Open Office a tym bardziej na te systemy co napisałeś. Chodziło mi o pokazanie czego szukam. Np taki WordWorth czy by załatwił sprawę(która wersja), Final Writer czy cokolwiek innego, który by zapewniło zbliżoną funkcjonalność do wspomnianego Open Office - w tym wypadku do OpenOffice Writer?

Ostatnia modyfikacja: 12.06.2011 13:09:56
[#14] Re: Edytor HTML na klasyku

@Tomski, post #13

Ten tekst co piszę to raczej do wrzucenia na portal.

W tym przypadku oznaczenia będą działać tak samo, przy czym masz większą swobodę w decydowaniu gdzie chcesz mieć obrazek, ale to też możesz załatwić oznaczeniami.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem