[#1] IdeFix97 - darmowy i inne pytania?
1. Czy IdeFix97 jest uwolniony? Znaczy się czy jest darmowy?
2. Czy IdeFix97 będzie widział - poprawnie działał - partycje powyżej 4GB?
3. Czy można używać scsi.device do HDD a np eide.device do CD-ROM? Jak to zrobić?

[#2] Re: IdeFix97 - darmowy i inne pytania?

@Tomski, post #1

1. Nie
2. powiem szczerze nie wiem. Mam ten pakiet ale używam go z kombinacją najnowszego scsci.device
3. Można. W mountlist cd romu wpisujesz edie.device zamiast scsi.device. Ale jak juz decydujesz się na użycie eide to lepiej używać go również do hdd.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: IdeFix97 - darmowy i inne pytania?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Odnośnie 3 jeszcze mam pytania.

Próbowałem użyć równocześnie scsi.device do HDD a eide.device do CD-ROM ale były z tym kłopoty. Mianowicie zrobiłem to tak, że w mount liście CD0 podmieniłem sterownik ze scsi.device na eide.device i CD_ROM działał ale jedna z moich partycji, która leży powyżej 4GB już wywalała zaraz przy starcie błąd i przy sprawdzeniu sfscheck(mam tam partycje SFS) też były błędy. Po zamianie z powrotem na scsi.device dla CD-ROM w mountliscie dysk był już ok. Gdy odpaliłem LoadEIDE to pokazywał, że dysk jest 4 GB a on jest 9.1GB. Czy dobrze kombinuję, że ten sterownik eide.device nie widzi dysków powyżej 4GB?
A całą tę kombinację robię gdyż ten przeklęty CD-ROM mi znika z systemu gdy mam pod scsi.device go(tzn zniknął po instalacji BB1 i BB2, wcześniej był bez problemów). Mógłbym uzyć atapi.device lub cd.device ale te sterowniki też wymagają rejestracji - chyba, że się mylę(przynajmniej wyskakują okienka z prośbą o rejestrację). Gdzie dla HDD zmienić sterownik? HDToolBoxie? Czy taka podmiana nie niszczy danych na dysku?

Rozumie, że lepiej używać tego samego sterownika dla HDD i CD-ROM a nie dwóch różnych? Dysk i CD-ROM jest na standardowym kontrolerze A1200 i na jednej taśmie - co by pewno nie gryzły się sterowniki.

[#4] Re: IdeFix97 - darmowy i inne pytania?

@Tomski, post #3

W czasach gdy ja się bawiłem 4 eide to używałem tego do wszystkiego. Eide ma ogólnie problemy ze stabilnością. Tak w skrócie to ten sterownik jest hackiem hacka przez hacka. Strasznie nakombinowanie. Sprawdź jaką masz wersje eide.device. Wiem, że w któryś późniejszych MA była wersja poprawiona tego sterownika. Ale i tak pozostawiała sporo do życzenia.

Pamiętam, ze w końcu udało mi się to jakoś ustawić i działało to całkiem całkiem. Ale potem przesiadłem się na idefix i wszystkie problemy zniknęły.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: IdeFix97 - darmowy i inne pytania?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Ten IdeFix97 by się przydał ale musiałbym piracić sterownik, zresztą do takiego pirata nie mam dostępu...

A to widzę, że daruję sobie ten eide.device.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem