[#3]
Re: IdeFix97 - darmowy i inne pytania?
@Benedykt Dziubałtowski,
post #2
Odnośnie 3 jeszcze mam pytania.
Próbowałem użyć równocześnie scsi.device do HDD a eide.device do CD-ROM ale były z tym kłopoty. Mianowicie zrobiłem to tak, że w mount liście CD0 podmieniłem sterownik ze scsi.device na eide.device i CD_ROM działał ale jedna z moich partycji, która leży powyżej 4GB już wywalała zaraz przy starcie błąd i przy sprawdzeniu sfscheck(mam tam partycje SFS) też były błędy. Po zamianie z powrotem na scsi.device dla CD-ROM w mountliscie dysk był już ok. Gdy odpaliłem LoadEIDE to pokazywał, że dysk jest 4 GB a on jest 9.1GB. Czy dobrze kombinuję, że ten sterownik eide.device nie widzi dysków powyżej 4GB?
A całą tę kombinację robię gdyż ten przeklęty CD-ROM mi znika z systemu gdy mam pod scsi.device go(tzn zniknął po instalacji BB1 i BB2, wcześniej był bez problemów). Mógłbym uzyć atapi.device lub cd.device ale te sterowniki też wymagają rejestracji - chyba, że się mylę(przynajmniej wyskakują okienka z prośbą o rejestrację). Gdzie dla HDD zmienić sterownik? HDToolBoxie? Czy taka podmiana nie niszczy danych na dysku?
Rozumie, że lepiej używać tego samego sterownika dla HDD i CD-ROM a nie dwóch różnych? Dysk i CD-ROM jest na standardowym kontrolerze A1200 i na jednej taśmie - co by pewno nie gryzły się sterowniki.