[#1] Problem z nagrywaniem plikow adf.
Mam maly problem.
Otoz nagrywam adf-y na dyskietki za pomoca programu ADF-Blitzer i praktycznie zawsze znajda sie jakies bledy. Nie wiem czy to wina stacji dyskietek bo mam druga zewnetrzna i dzieje sie to samo.
Obie stacje czyscilem gdyz myslalem ze to moze byc wina zalegajacych w srodku "smieci" ale to nie pomoglo.
Czyzbym mial pecha i obie stacje nadaja sie juz tylko na zlom?
Chyba ze sam program dziala niepoprawnie i tworzy bledy, lecz nie znam innego programu podobnego do ADF-Blitzera.

[#2] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Thergal, post #1

Przyczyn może być wiele: uszkodzone pliki ADF, uszkodzone dyskietki, uszkodzona pamieć RAM.
Spróbuj może użyć innego programu do ADFów, albo rozpakuj pliki do RAD:

Ten inny program do ADFów to np. adf2disk - używam od lat i nie mam problemów.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 08:50:48
[#3] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Thergal, post #1

Osobiście używam tsgui. Bardzo fajny i prosty programik.

[#4] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Jacenty, post #3

adf2disk użyj z komendą verify bodajże od razu sprawdza czy się dobrze na dyskietce nagrało.

[#5] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@PopoCop, post #2

Jak przyjde z pracy to wyprobuje tego adf2disk.
Profilaktycznie przetestuje pamiec zeby wykluczyc uszkodzenie ram-u.
A jak wyjdzie ze stacje padniete bedzie trzeba pomyslec nad kupnem jakiejs uzywanej albo przerobi sie od pc bo czytalem co nieco o tym.
Odbiegajac troszke od tematu adf-ow.

Jak rozkrecalem zewnetrzna stacje to zauwazylem pod spodem przylutowany kabelek. Sadze ze ta stacja byla przerabiana z pecetowej ale tasma jest nieruszana wiec teraz nie wiem bo wedlug poradnika trzeba bylo tasme przerabiac.

[#6] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Thergal, post #5

Jak rozkrecalem zewnetrzna stacje to zauwazylem pod spodem przylutowany kabelek. Sadze ze ta stacja byla przerabiana z pecetowej ale tasma jest nieruszana wiec teraz nie wiem bo wedlug poradnika trzeba bylo tasme przerabiac.

Przewód który widziałeś to prawdopodobnie przeróbka stacji PC->Ami.
Pewnie mała dioda też tam jest. Najłatwiej przerobić stację na taśmie.
Jak chcesz to można na stałe zewrzeć czujnik gęstości.
Nie trzeba wtedy zaklejać okienek w dyskietkach HD.
Ja bym od razu stacji nie dyskwalifikował. Użyj innego programu i obrazu ADF.

[#7] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Thergal, post #1

Mialem swego czasu podobny problem. Tez go sygnalizowalem chyba tu na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskalem... i trudno sie dziwic.

Bezposrednio przy zgrywaniu ADF'a z plyty na dyskietke (CD32) zaczely wyskakiwac bledy, badz tez w ogole dyskietki pokazywaly zupelnie inny format niz byc powinien. Co ciekawe pierwsze 20 dyskietek nagralo sie ok. Klopoty zaczely sie po jakims czasie.

Sadzilem, ze skopala sie stacja, ale podlaczylem druga i bylo to samo. Cala operacje robilem przed Ami WAWA na ktora sie szykowalem, wiec zrobilo sie nerwowo. Musialem wrocic do zrzucania przez przewod z PieCa i tam obydwie stacje dzialaly wzorowo, tylko ten czas zapisu na dyskietce... bez komentarza.

Po jakims czasie na probe wrocilem do Blitzera i bylo znowu bylo ok. Zatem trudno cokolwiek sensownego powiedziec na temat przyczyn.

[#8] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Jacenty, post #3

Osobiście używam tsgui. Bardzo fajny i prosty programik.

Użyłem tego programu na 2 dysku Worms-ów z nim m.in. miałem problemy i o dziwo udało się. W opcjach zaznaczyłem od razu Verify i Format.
Potem profilaktycznie odpaliłem DiskSalv-a (póki co narazie nie mam innego progsa do sprawdzania dyskietek pod kątem błędów ) DiskSalv też nic nie znalazł :)
Dodam, że nagrałem to na dyskietkę którą "popsuł" wcześniej ADF-Blitzer.
Czyżby mały sukces?
Nagram jeszcze kilka dyskietek i przekonam się czy wszystko już jest ok.

[#9] Re: Problem z nagrywaniem plikow adf.

@Thergal, post #8

W opcjach zaznaczyłem od razu Verify i Format.

Jak zaznaczasz te opcje to masz od razu weryfikacje i format, można nagrywać na dyskietkach PC bez wcześniejszego formatowania.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem