[#1] Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.
Witam serdecznie. Czy istnieje możliwość sprawdzenia, jaką płytę główną zawiera Amiga 1200, bez potrzeby rozkręcania komputera? Moja Amiga 1200 posiada oryginalne nieuszkodzone plomby i naklejki, których nie chcę naruszać. Komputer działa i jest w pełni sprawny. Na obudowie jest naklejka z datą marzec 1995. Być może to będzie wskazówką. Czy istniało jakieś powiązanie pomiędzy np. numerem seryjnym Amigi a zawartą w niej płytą główną? Ciekawi mnie jeszcze, w jakim pudełku był sprzedawany zestaw z tego okresu ( marzec 1995). Niestety oryginalne pudełko nie zachowało się do dzisiaj. Pozdrawiam. :D

[#2] Re: Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.

@AmiComm, post #1

Nie da się poznać bez rozbierania, ale po dacie można podejrzewać, że to płyta 1D4 lub 2B. Gdyż (chyba) tylko te płyty były instalowane przez Amiga Technologies po upadku C=.

Z tego co wiem nie ma powiązania między numerem a płytą, a przynajmniej nie ma takiego, które byłoby publicznie znane.

[#3] Re: Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.

@strim, post #2

Amiga ma logo ze znaczkiem Commodore. Obok daty na naklejce marzec 1995 jest napis APS. Computer mógł być sprzedany u nas już po upadku Commodore. Wyjścia wizji i dźwięku mają miedziany ekran, może to też jakaś podpowiedź.

[#4] Re: Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.

@AmiComm, post #3

Widocznie jest to Amiga produkcji C=, która przez jakiś czas leżała sobie w magazynie.

Tak czy inaczej identyfikacja nie jest możliwa bez otwierania. C= było znane z wkładania kompletnie losowych wersji płyty głównej do A1200. Pod koniec produkcji przez C= dominowała wersja 1D4 (ale równie dobrze możesz mieć dowolną inną).

[#5] Re: Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.

@AmiComm, post #1

Wersja 1D4 i 2B różni się wymiarami o jakieś 2 cm chyba - 1D4 ma port myszy dołączony kabelkiem, w 2B port myszy jest wlutowany w płytę. Spróbuj zajrzeć do wnętrza Amigi przez klapkę znajdującą się z tyłu Amigi od strony stacji dyskietek - podważ czymś radiator, może się uda.

Druga możliwość - zdejmij klapkę złącza kart turbo (tą dużą na spodzie Amigi). Wersja płyty jest opisana od jej górnej strony. Jakaś silna latarka + lusterko i do dzieła...

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 05:39:50

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 05:41:14
[#6] Re: Jak poznać typ płyty głównej A1200 bez rozbierania komputera.

@Nightmare777, post #5

Panowie dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Mam jeszcze pytanie. Oglądając obudowy A1200 zauważyłem, że jest podany numer ID No 530311 w przypadku produkcji C=, lub 530318 dla produkcji AT, pewnie są też inne. To numer zakładu produkcyjnego? Amiga 1200 nie posiadała numeru seryjnego (dot. danego egzemplarza), tak jak np. A500?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem