[#1] A1200 i odpalanie starszych gier
Cześć.
Czy istnieje sposób aby na A1200 uruchomić starsze gry (w sposób tradycyjny czyli po odpaleniu amigi wsadzam dysk i startuje gra z dyskietki)
Mam problem z Arkanoidem 2 (gra się uruchamia ale ekran się rozmazuje, tj piłeczka lata a za nią pozostaje ślad - nakłada się droga piłki)
to samo mam w Formula One Grand Prix.
Gra SWIV - uruchamia się tylko ekran początkowy z wyborem nieskończonych żyć itp i po kliknięciu myszki rebot i tak w koło...
Czy problem tkwi w tym, że gry te nie są w 100% kompatybilne z A1200?
O ile pamiętam A1200 powinna dawać sobie radę z grami pisanymi pod A500?
ale może się mylę dlatego proszę Was o wyjaśnienie.
Gry które uruchomiły mi się bez problemu:
OH! NO more lemming’s! Koło fortuny (szczęścia), North & South (choć podczas grania na mapie stanów widać było dziwne krzaczki, głównie na dwóch stanach po stronie północy)
Pozdrawiam
Przykład ARKANOID2

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 18:06:38
[#2] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #1

Możesz spróbować odpalić bootmenu i pokombinować z wyłączanie cache CPU w zakładce "BOOT OPTIONS" i wyłączyć AGA, w zakładce DISPLAY OPTIONS w pozycji CHIP TYPE zmienić na ORIGINAL lub ENCHANCED. Niektóre gry wymagają Kickstartu w wersji 1.3 i potrzebna Ci będzie dyskietka, która załaduje taki kickstart do pamięci (skick, relokick).

[#3] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@rafgc, post #2

bootmenu - rozumiem iż podczas włączania amigi trzymać 2 klawisze myszy?
[#4] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #3

Tak, mogę Ci wysłać na maila skick i relokick jak masz możliwość nagrania tego na dyskietkę.

[#5] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #3

tak..
i załatw sobie dyskietkę z kickiem 1.3
albo zrób sam tutaj masz opis
http://www.exec.pl/artykuly/mumaprom/mumaprom.html

[#6] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@rafgc, post #2

A gdy to nie pomoże, to zostaje zakup twardego dysku i zainteresowanie się WHDLoad.

[#7] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@mailman, post #6

albo zakup A500

[#8] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@Skiba, post #7

Albo zakup oryginalnych wersji gier. Zwykle problem był z dołożonymi przez piratów intrami albo "zepsucie" gry przez pirata.

[#9] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@Skiba, post #5

ten opis jest dla procka z mmu,
ale wystarczy wpisac relokick w google i link gotowy.
ten pakiet byl nawet dostepny na aminecie :) i na kilku plytkach/dyskietkach PD.
[#10] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@Norbert, post #9

A gdy to nie pomoże, to zostaje zakup twardego dysku i zainteresowanie się WHDLoad.

posiadam dysk i kartę CF, lecz mam uszkodzona kość pamięci i z WHDLoad większość gier nie działa bez dodatkowej pamięci.

rafgc
Tak, mogę Ci wysłać na maila skick i relokick jak masz możliwość nagrania tego na dyskietkę.

Czy chodzi o to
Skick3.46
ReloKick 1.41 *prosze wejsc w dzial applications wpisac w wyszukiwarce relokick

Ps czym się rożni skick od relokick?
Dzieki za porady.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 23:18:46
[#11] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #10

Oba programy robia to samo.
Relokick to gotowa dyskietka. Wkladasz do stacji i masz kick1.3
W przypadku skick nalezy skompletowac pliki aby calosc zadziala.
Relokick mozna rowniez uzywac z HDD.
Wybor nalezy do ciebie
[#12] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #1

A propos SWIVa, oryginalnie gra wymagała 512 KB Chipu. Nawet jak masz więcej (a masz 1200 więc masz 2 MB) RAMu się nie odpali - tak jest i już. Jest jedna scrackowana wersja która działa u mnie na A600 z 2 MB Chipu, ale nie mogę Ci podać coby bana nie dostać. Po prostu przetestuj wszystkie wersje a na pewno znajdziesz działającą OK

[#13] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@jaa2, post #12

Ja mam SWIV-a i działa na mojej amidze 600 z 2 MB Chip :)
Jak coś to mogę podesłać ;)

[#14] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@Thergal, post #13

A600 również posiadam, ale nie będę mieszał sprzętem żeby odpalić 1 grę :)
dziękuje za porady, jutro pobawię się z relokick.
[#15] Re: A1200 i odpalanie starszych gier

@cj grass, post #14

mam problem :( pomocyy!
wypaliłem na dyskietkę ReloKick 1.41, wybotowalem z dyskietki, wgrał się relokick, SWIV i tak sie nie uruchomił (pewnie inna werja o której wspominał jaa2 ) chciałem wykasować relokicka więc uruchomiłem dyskietkę z relokickiem i nacisnąłem ESC (hard reset relokicka) i nic.. wyłączyłem amigę i mam cały czas napis GESUS na czerwonym tle, klikam myszą i pojawia się błąd:
"Software error - task held
Finish ALL disk activity
Select Cancel to reset/debug"
Po kliknięciu Retry nic się nie dzieje, po kliknięciu cancel mam GURU MEDITATION #00000004.0000A880
:( co z tym zrobić?

OK DAŁEM RADE puff f:)
musiałem wyłączyć zasilacz z kontaktu...

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 19:41:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem