[#1] Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?
Witam wszystkich forumowiczów. Zniechęcony przenoszeniem adf-ów na dyskietkach (za mało pamięci RAM:( ) odważyłem się wreszcie zrobić coś samemu. Co nieco dowiedziałem się o kabelku serial i zbudowałem według schematu http://www.amigaforever.com/kb/13-105 .No i zaczęły się kolejne schody. Wybrałem jako program do komunikacji Amiga Explorer, gdyż widziałem na YouTubie ja to ładnie wygląda pod Windows no ale się zawiodłem. Zainstalowałem AE i ponieważ w menu Start jest opcja utworzenia dyskietki dla Amigi spróbowałem ją utworzyć. Mignęło z prędkością światła okienko konsoli a na dyskietkę nic się nie nagrało Następna próba, przytrzymałem okienko konsoli i okazało się że nie można znaleźć potrzebnych plików Odpalając AE mam komunikat : Error to writing COM Port. Ustawienia Serial w Amisi mam takie: prędkość 19200, Buffer-512, Handshaking-None, Partity-None, Bits/Char-8, Stop Bits-1. Czy coś robię źle? Może jest inny program (równie przyjazny jak AE) do komunikacji? A może ktoś mógłby mi podesłać spakowaną paczkę z plikami Amiga Explorer dla Amigi?, bo u mnie się nie chcą jakoś nagrać. Pomóżcie proszę, bo walczę z tym cały dzień i już palpitacji serca dostaję.

[#2] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #1

Na ppa są artykuły szczegółowo opisujące przenoszenie danych z PC na Amigę.

Zobacz:

http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&hs=Rev&rls=com.mandriva:en-US:unofficial&sa=X&ei=broITvT1Do-ZOt_Xnb8N&ved=0CBcQvwUoAQ&q=amiga+pc+przenoszenie+danych&spell=1&biw=960&bih=461

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #1

Jest inny program do przenoszenia danych:
klik
A co do Amiga Explorer, swojego czasu też się namęczyłem żeby w końcu mógł działać. Ale powiodło się.
Nie rozumiem tylko sposobu jakim operujesz owy program. Czy po instalacji AE na pulpicie nie pojawiła się ikona Amiga Explorer? (dzieki uruchomieniu której włącza się nawet instrukcja krok po kroku)

[#4] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #1

Error to writing COM Port

Zły Handshaking, uszkodzony kabel, port COM nie pracuje poprawnie (zdarza się przy przelotkach USB->COM). Na początek sprawdź Handshaking, jeżeli jest OK, to sprawdź kabel (np. zmniejszając prędkość - jeżeli zadziała, to coś nie teges jest z ekranowaniem).

[#5] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@bombermax, post #3

A mógłby mi ktoś podrzucić na maila pliki, które powinny znaleźć się na amigowej dyskietce Amiga Explorer? Bo powoli dochodzę do tego, teraz mam komunikat: Error reading from COM port. Ale to chyba dlatego, że właśnie nie mam tej amigowej strony Amiga Explorer. Będę bardzo wdzięczny za te pliki

[#6] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@APC74, post #4

Sam używam kabla pc - amiga (com - serial port o ile dobrze pamiętam)
Po instalacji Amiga Explorera uruchomiłem workbench amigi (kable pomiędzy kompami podłączone) odpaliłem Amiga Explorer i podczas pierwszego uruchomienia pojawia się proces konfiguracji urządzeń (można wymusić konfiguracje poprzez przyciśniecie prawego przycisku myszki na ikonie Amiga Explorer)
Czytając co piszą prawidłowo skonfigurowałem swoje urządzenie i za każdym razem program łączy mi się z amiga.
Z tego co pamiętam to pierwsze pytanie było o prędkość i parametry połączenia (na amidze w preferencjach systemowych ustawić dokładnie takie same parametry które podaje konfigurator Amiga Explorer.
ważna jest ilość bitów (bodajże 8) zwiększenie bufora do 4096.. nie mozliwosci teraz sprawdzenia tych ustawień, ale program Amiga Explorer podczas konfiguracji wszystko podaje co i jak ustawic.
Następny etap to odpalenie shella (na amidze) i wprowadzenia komendy ktora pokazuje program Amiga Explorer, następnie do ramu amigi transferowany jest soft amiga explorer dla amigi :) z ramu należny przekopiować soft (ja skopiowałem do autostartu i za każdym uruchomieniem amigi mam ją podłączoną do peceta.
Ważne - konfigurator amigi mówi prawdę i podążaj za jego poradami - mi w ten sposób udało się skonfigurować program a szukając w necie porad trafiałem na starsze komendy i one były mylne.. program podaje właściwe.
Pozdrawiam
[#7] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #5

nie odpowiedziałeś na moje pytanie a tym samym utrudniasz sobie tylko całą sprawę. APC74 podał Ci słuszne wskazówki, ja chciałem żebyś sprawdził to właśnie poprzez to co napisałem w moim poprzednim poście...

nie idź na skróty bo nadrobisz drogi.

[#8] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #5

Sprawdź skrzynkę. Wysłałem Ci instrukcję OK
Masz wyprowadzonego COM'a w PC? Czy walczysz z przejściówką USB->COM?

[#9] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Jacenty, post #8

Hej wielkie dzięki OK Mam wyprowadzonego COMa, ale natrafiłem na kolejne schody Podczas wydawania komendy RX RAM:Setup na Amidze okazało się że mam uwaloną dyskietkę z WB 2.1 i nie może odczytać bloku 1694 :( Tym samym cała robota idzie na marne bo mam tylko 1 dyskietkę z WB 2.1 no i cała robota stoi... Chyba że znajdzie się jakaś dobra dusza, która mi podeśle kopię WB 2.1 na dyskietce (ADF mnie nie urządza bo póki co nie mam jak przenieść tego na dyskietkę-za mało RAMu ) W tej sytuacji w Amiga Explorer na PC mam komunikat: "Error reading from COM port". To chyba dlatego że nie udało mi się skonfigurować na Ami AE

[#10] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@bombermax, post #3

@bombermax mam ikonę Amiga Explorer na pulpicie, ale nie mogę przejść przez setup na Ami, bo ech, patrz post wyżej

[#11] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #10

A skąd jesteś?

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Ja z Poznania

[#13] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@Lenin3, post #12

o proszę kolego. Z samego Poznania?
Ja mieszkam w okolicach Kościana będę za niedługo w Poznaniu może (termin jeszcze nie znam gdyż czekam na krok ze strony przyszłego służbodawcy :D) to bym chętnie pomógł w rozwiązaniu tego problemu.

[#14] Re: Zbudowałem wreszcie kabel null-modem i co dalej?

@bombermax, post #13

No z samego Poznania. Super! W takim razie jak już będziesz się wybierał to daj znać na maila, ja Ci jeszcze podeślę mój nr tel.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem