[#1] Problem z Amigą
Posiadam A1200, AmigaOS 3.1, 040/40 MHz, 64 MB FAST, Apollo. Od pewnego czasu pojawił się problem z natychmiastowym odpalaniem systemu. Dokładnie polega on na tym, że system odpala się dopiero za którymś razem włączenia komputera (np. za 12). Wynika z tego, że np. Apollo (o ile ono jest winowajcą) potrzebuje trochę czasu na rozgrzanie. Czy ktoś miał podobne problemy lub zna jakikolwiek sposób, jak temu zaradzić? Jest to niewygodne, a poza tym dochodziło już do tego, że miałem problemy, żeby w ogóle system odpalić.

[#2] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #1

Przychodzi mi na myśl sprawa kondensatorów..

Gdzieś już był taki temat poruszony na PPA, poszukaj.

[#3] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #1

Przyczyn moze być wiele, zimny lut, wykończone kondensatory, brudne złącze od karty turbo. Najlepiej rozkręcić Amige i wyczyścić ja dokładnie. Gdy problem nadal bedzie występował proponuje (jesli nie masz żadnego pojęcia o elektronice) zwrócić sie o pomoc do elektronika.

Ostatnia modyfikacja: 05.07.2011 14:19:44
[#4] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #1

w kartach apollo pieta achillesowa byl MACH130/MACH131 a konkretnie jego podstawka PLC.
Czy bez karty amiga normalnie odpala ?

[#5] Re: Problem z Amigą

@HOŁDYS, post #4

Przychodzi mi do glowy jeszcze jeden ewentualny winowajca...Jakiego zasilacza uzywasz przerobiony od pc czy wersja "standard"?

Ostatnia modyfikacja: 05.07.2011 14:36:35
[#6] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #1

Miałem kiedyś podobny problem i wina była po stronie karty, przeczyściłem i komputer śmiga dalej bez problemu, ale u Ciebie może być przyczyna gdzie indziej.

[#7] Re: Problem z Amigą

@parallax, post #6

Złącze było sprawdzane i raczej jest ok, bez karty sytem odpala, podstawka PLC raczej również nie jest przyczyną problemu, zasilacz jest przerobiony, ale też jest ok. Prawdopodobnie problem stanowią albo zimne luty albo kondensatory, ale jeśli tak, to które należałoby wymienić?
[#8] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #7

może widać na pierwszy rzut oka które są "spuchnięte" a jeśli nie to
będzie potrzebny miernik do mierzenia pojemności kondensatorów i lutownica...
z własnego doświadczenia wiem, że warto obejrzeć wszystko pod lupą bo często wydaje się że jest ok, a jednak nie jest

[#9] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #1

Kondensatory raczej do wymiany. Bez karty Amiga działa poprawnie?

[#10] Re: Problem z Amigą

@Skiba, post #8

Do zbadania " elektrolitów " wystarczy zwykły omomierz . Kondensatory te po latach pracy nabierają upływności , czego nie zaobserwujesz nawet przez mikroskop ...

[#11] Re: Problem z Amigą

@Nightmare777, post #9

Tak, bez karty działa normalnie.
[#12] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #11

diagnozuj dalej ...wyjmij RAM z karty i wloz do amigi .. bateria tam ci nie wylala przypadkiem >?

[#13] Re: Problem z Amigą

@pietro, post #10

Do zbadania " elektrolitów " wystarczy zwykły omomierz
nie zawsze

[#14] Re: Problem z Amigą

@HOŁDYS, post #12

RAM jest raczej ok, a bateria też nie rozlała (masz na myśli tę od zegara?)
[#15] Re: Problem z Amigą

@Nightmare777, post #9

Okazuje się, że kondensatory już dawno zostały wylutowane. Czyli może problemem jest jednak pamięć bądź zimne luty.
[#16] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #15

A "timing fix" był robiony? Jaką masz wersję płyty Amigi?

[#17] Re: Problem z Amigą

@Nightmare777, post #16

Timing fix był robiony. Rewizja B.

W poście 15 chodziło mi o kondensatory wylutowane z płyty.

[#18] Re: Problem z Amigą

@Dawi, post #17

Zainteresuj się tym co napisał Hołdys. Najczęstszy mod w Apolloto wywalenie podstawek pod układy MACH. Znajomy elektronik zrobi to za "flaszkę".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem