[#1] Minimig - płytka drukowana
Witam,
szukam możliwości kupienia/zamówienia płytki drukowanej do minimiga. Czy ktoś ma doświadczenie w tej sprawie?
Jeśli zamawiać, to gdzie? I jaka cena jest niewygórowana?
[#2] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #1

Kiedyś jakaś firma sprzedawała na ebayu za 10 ojro czy dolarów. Może tam warto poszukać?
Był chyba nawet news o tym na ppa.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #1

Napisz do forumowicza Gorzygi, skoro sam złożył Minimiga tzn ze dostał gdzieś taka płytkę

[#4] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #1

A nie lepiej poczekać na FPGA Arcade lub MiniMig Aga? Sam bym się może skusił na taki sprzęt do gry w stare gierki.
[#5] Re: Minimig - płytka drukowana

@Ender, post #4

Mam już kupione wszystkie "grube" układy. Pozostaje płytka i cała drobnica (rezystory, kondensatory...).
[#6] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #5

Rzeczy powinno kupować się na odwrót, jak znajdziesz dostęp do plytek to daj znac :)

Pozdrawiam arto4-92

[#7] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #1

Poszło info na PW.

[#8] Re: Minimig - płytka drukowana

@gorzyga, post #7

Napisz na forum. Może więcej osób będzie zainteresowanych taką płytką.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Minimig - płytka drukowana

@gorzyga, post #7

Właśnie, naaaapisz :)

[#10] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #5

a skąd wziąłeś układy??

[#11] Re: Minimig - płytka drukowana

@Skiba, post #10

wszystko kupiłem w DigiKey (jest gdzieś strona z odpowiednikami układów z oryginalnego projektu, jakbyś nie znalazł, to poszperam u mnie na dysku i wyślę ci na priv)
[#12] Re: Minimig - płytka drukowana

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Płytek jako takich na sprzedaż nie mam - może znajdzie jedna się dla szanownego Kolegi. Płytki zamawialiśmy w firmie w Polsce (trochę po znajomości, bo kolega "siedział w branży") jako prototyp. Jak będę miał kontakt z kumplem, który to załatwiał to się może dowiem szczegółów - może w tej firmie mają jeszcze dokumentacje i jak się zrobi zbiorowe zamówienie to zrobią płytki w przystępnej cenie? (nas kosztowały ok. 40-50 zł za sztukę z tego co pamiętam). Ogólnie zamówienie płytki to nie problem, wiele firm robi to w Polsce i europie - pozostaje kwestia opłacalności - przy kilkudziesięciu sztukach cena jest dobra, a koszt dokumentacji jest liczony tylko raz i jest stały niezależnie od ilości sztuk.

My części do Minimiga kupowaliśmy z różnych źródeł - drobnica w TME i Sławmir Electronics, procesory i pamięci w Farnell - ale ogólnie było ciężko, szczególnie z 68000 i pamięciami. Tutaj też sprawa wygląda tak, że o wiele łatwiej zrobić zamówienie do wykonania kilkunastu sztuk.

Jeżeli chodzi o montaż to mi złożenie jednej sztuki zajmowało ok. 4-5h, wraz z ARM Controllerem. Lutowałem wszystko za pomocą lutownicy Aoyue 968. Całkowity koszt wraz z ARM był w granicach 400-450 zł.

[#13] Re: Minimig - płytka drukowana

@gorzyga, post #12

Jaki są szanse na zaprezentowanie rysunku płytki i udostępnienie dokumentacji?

[#14] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #11

Mogółbyś powiedzieć ile wszystkie częsci razem z wysyłką ciebie koszotwały??

[#15] Re: Minimig - płytka drukowana

@LeszczAmiga, post #13

Dokumentacja jest dostępna w sieci, tutaj podsyłam paczuszkę ze wszystkim co było potrzebne do budowy minimiga: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=itYs1p7M

[#16] Re: Minimig - płytka drukowana

@gorzyga, post #12

TS chyba nie trzyma dokumentacji prototypów

Nusim miał fajne płytki - tylko że to było ponad prawie 3 lata temu. Za pięć płytek (z przesyłką z UK) dałem 115 zł. Dobrze zrobione, pozłacane - prawie jak nie chińskie ;)

[#17] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #1

Chyba w końcu zdecyduję się na zamówienie w drukowane.pl . Cena wychodzi (przy zamówieniu dwóch) coś koło 50 zł za sztukę (nie wiem dokładnie, bo podatek i koszty wysyłki trzeba doliczyć).
[#18] Re: Minimig - płytka drukowana

@gorzyga, post #12

Procesor do minimiga można kupić tutaj: http://www.elettrosurplus.com/sh_index.php?c=64&p=32

[#19] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #17

Ten kalkulator to tylko cena poglądowa, rzeczywistą cenę ci podadzą jak rozpatrzą projekt, zazwyczaj jest trochę niższa. Możesz im wysłać do wyceny. Jak zrobisz bez opisu to będzie taniej przy produkcji normalnej z dokumentacją.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 15:03:05
[#20] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #17

Co do "drukowanych.pl" to są różne opinie... Widziałem płytki z Gamy (czyli z tych "drukowanych") które wyglądały nieciekawie...

[#21] Re: Minimig - płytka drukowana

@konrad_0x42, post #20

To nie jest płytkarnia dla profesjonalistów, zdarzają im się czasem buble, czasem potrafią zrobić kilka płytek więcej jak coś im nie wychodzi dokładnie, ja jak na razie robiłem tylko w drukowane, płytki przy ścieżkach 10mils wyglądają dobrze. wszystkie rozszerzenia A9065 robiłem na płytkach z drukowne.pl z tym, ze jak gdzieś było jekieś mikroskopijne zwarcie to potrafiłem to zlokalizować (wskazówka: dokładnie obejrzeć ścieżki przed montażem i sprawdzić miernikiem, czy nie ma połączenia masa-zasilanie.

Można też zamówić w techno-service, cena - 70zł/dm2 + uruchomienie produkcji (nie pamiętam)

Raz zrobiłem płytki w prototypy.com do adaptera DIP->SOJ http://eab.abime.net/showthread.php?t=49318 i wyglądał nawet dobrze, choć raczej wymagające technologicznie to one nie były.

"różne opinie" tycza się każdej płytkarni na naszą polską kieszeń.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 15:10:52
[#22] Re: Minimig - płytka drukowana

@rafgc, post #21

No, mi się jakoś nie chce wierzyć, że Gama zrobi dobrze płytkę pod PQFP 208 ;) Chyba, że wyjątkowo wyślą do jakichś droższych Chińczyków niż zwykle.

[#23] Re: Minimig - płytka drukowana

@arti4-92, post #14

Jak pisałem wczesniej - wszystko zamawiałem w DigiKey (mieli wszystko, włącznie z 68000 i pamięciami), wysyłka nie wyszła drogo, ale do USA. Teraz jestem już w Polsce, ale w wielkiej potrzebie mogę poprosić kogoś ze znajomych aby mi odebrał i wysłał do Polski.
Mozna też skorzystać z usług Polameru, nie wiem ile to kosztuje (i czy sie opłaca).
W większej serii spokojnie opłaca się zapłacić za wysyłkę do Polski bezpośrednio z DigiKey.
Co do cen, to wywaliłem rachunek i nie mogę sprawdzić. Ale ceny są trochę mniejsze niż u nas (głównie dlatego, że kupując w USA wysyłkowo nie płacisz podatku... o ile wysyłka jest z innego stanu i nie mieszkasz w tych kilku stanach gdzie płaci się i tak), ale różnica nie jest jakaś powalająca. Ceny możesz sprawdzić w wyszukiwarce na ich stronie internetowej. To są te ceny które dostaniesz na fakturze (sprawdzone :) )
[#24] Re: Minimig - płytka drukowana

@konrad_0x42, post #22

Mam przecież tqfp100 na pamięci do A600, pqfp100 też miałem robione u nich i jakoś działało, jeśli pqfp208 ma te same odstępy między padami co pqfp100 to nie widzę przeszkód dlaczego miałoby im nie wyjść, poza tym pisałem, że nie należy się spodziewać cudów w płytkarniach na które stać przeciętnego polaka, takie fajanse jak brakujące fragmenty ścieżek to norma, należy się spodziewać tego gdzieś w jednej płytce na dziesięć, chociaż to zależy pewnie jaki pracownik akurat realizuje Twoje polecenie, jeden się przyłoży, a drugi nie; jakie pieniądze, takie płytki. Jak kto chce super jakości, to niech robi w techno-service albo szuka płytkarni w chinach.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 18:20:02
[#25] Re: Minimig - płytka drukowana

@wali7, post #23

nadrozszym elementem w takim razie jest spartan - jakies 140 zl z wysylka... Drogie rzeczy. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, zaprojektowanie pcb, tak by było można zrobićz tego laptopa :> Dołączyć jakas przetwornice itd :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem