[#12]
Re: Minimig - płytka drukowana
@Benedykt Dziubałtowski,
post #8
Płytek jako takich na sprzedaż nie mam - może znajdzie jedna się dla szanownego Kolegi. Płytki zamawialiśmy w firmie w Polsce (trochę po znajomości, bo kolega "siedział w branży") jako prototyp. Jak będę miał kontakt z kumplem, który to załatwiał to się może dowiem szczegółów - może w tej firmie mają jeszcze dokumentacje i jak się zrobi zbiorowe zamówienie to zrobią płytki w przystępnej cenie? (nas kosztowały ok. 40-50 zł za sztukę z tego co pamiętam). Ogólnie zamówienie płytki to nie problem, wiele firm robi to w Polsce i europie - pozostaje kwestia opłacalności - przy kilkudziesięciu sztukach cena jest dobra, a koszt dokumentacji jest liczony tylko raz i jest stały niezależnie od ilości sztuk.
My części do Minimiga kupowaliśmy z różnych źródeł - drobnica w TME i Sławmir Electronics, procesory i pamięci w Farnell - ale ogólnie było ciężko, szczególnie z 68000 i pamięciami. Tutaj też sprawa wygląda tak, że o wiele łatwiej zrobić zamówienie do wykonania kilkunastu sztuk.
Jeżeli chodzi o montaż to mi złożenie jednej sztuki zajmowało ok. 4-5h, wraz z ARM Controllerem. Lutowałem wszystko za pomocą lutownicy Aoyue 968. Całkowity koszt wraz z ARM był w granicach 400-450 zł.