[#1] ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV
Szanowni koledzy!

Pytanie mam właściwie do posiadaczy Amigi CDTV czy też 500, czy zauważyliście może jakieś problemy przy odpalaniu gier mając ROM 3.0/3.1? Nie mówie o kilku specyficznych grach które nie chciały działać na kicku 2.05 i trzeba było wgrywać z dyskietki 1.3. Pytanie kieruję ponieważ zamierzam (o ile się uda, dzięki pomocy kolegi rafqc) wsadzić takowy ROM bezpośrednio w gniazdo, bez przełącznika. Dyktuje to chęć zmiany OS'a na lepszy jak również wreszcie zrobienie pomiaró prędkościowych kontrolera SCSI. Z pewnością nie będzie problemów w używaniu wyższego kicku z tym kontrolerem. Jeśli macie jakieś uwagi/sugestie/opinie to proszę zamieszczać je tutaj.

dzięki

[#2] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #1

ja u siebie na A2000 zauważyłem, że dysk nieraz za późno wystartuje i trzeba reset zrobić żeby Amiga wystartowała.. na niższym romie tego nie ma

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2011 19:42:06
[#3] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #1

Stare gry i tak jadą po sprzęcie, więc wszystko jedno im czy są odpalone na 1.3, czy 2.x/3x. No prawie. :)
3.x jest kompatybilny z 1.3.
Znaczenie to ma jednak w przypadku A1200. A na CDTV lub A500 gry nawet nie zauważą że jest kick 3.x. :)
[#4] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #1

Oprócz tego co napisali koledzy oczywiście pożegnasz się z CD-romem, no chyba że zmienisz także extended rom.

Ehh marzy mi się taka CDTV z dyskiem twardym i wyższym romem. Właściwie dysk niekoniecznie byłby mi potrzebny, wystarczyłby wyższy kickstart i więcej pamięci, żeby móc odpalić WinUAE. Czasem żałuje, że kupiłem CDTV a nie A600/1200, ale z drugiej strony CDTV rekompensuje to oryginalnym wyglądem ;)
[#5] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Maniu, post #4

No ale jak się człek dobrze spręży, to doposaży CDTV zarówno w wyższy ROM, jak i twardy dysk. Nie jest to ani proste, ani tanie, jednakowoż wykonywalne, Zatem rzecz nie w sferze marzeń, ale raczej w sile uparcia się i konsekwencji realizowania snów o potędze

Z szacunkiem
Des

[#6] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Des, post #5

o tak, zgadzam się. Jestem tego przykładem. Jęczałem że chcę mieć dysk+kontroler i mam :]

OK no to powiedzcie mi Pany jak to jest możliwe że mi CD pracował na 2.05 kick jak kiedyś sprawdzałem?

[#7] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #6

Na 2.05 chyba nie bylo wiekszych problemow bo dogadywal sie z extended romem.
Ew moze masz wymieniony extended na wersje bodajze 2.03. Ten extended ponoc dziala ok nawet z romem 3.1.

[#8] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #6

i miałeś ekran powitalny CDTV, odtwarzacz CD-audio i możliwość bootowania z CD? I skąd wziąłeś kickstart, z A600 czy A500+ ?
Może właśnie miałeś nowszy extended rom, wersję która była przeznaczona dla CDTV-CR (ta miała mieć kick 2.05).
[#9] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Maniu, post #8

to było w poprzedniej CDTV którą sprzedałem jakieś 3tygodnie temu.
miałem ekran powitalny , mogłem bootować i oczywiście odtwarzać muzę z CD.
Kickstart pochodził z A600

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 13:41:26
[#10] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #9

To muszę sie rozejrzeć za kickstartem 2.05. Jeszcze tylko zdobyć dodatkową pamięć i można odpalać whdload z płyty.
[#11] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #1

W 29f800 zmieszczą się dwa kickstarty, ty sobie wyprowadzisz tylko przełącznik.

[#12] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@rafgc, post #11

rozumiem, dziękuję Ci serdecznie za pomoc. Tak tez kostka wkrótce do Ciebie trafi :)

pozdrawiam!

[#13] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@bombermax, post #12

BTW. Ktos ma ostatnia wersje ROM-u 3.1 z 1997 roku, a jezeli tak to gdzie ona byla dostepna:

http://www.youtube.com/watch?v=daaPnBAuTQc&feature=youtu.be
[#14] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Don_Adan, post #13

http://allegro.pl/oryginalny-rom-3-1-do-amigi-500-600-cdtv-a2000-i1919633667.html
[#15] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Dark_luke, post #14

Tak wygląda "oryginalny" rom? A czy czcionka na nim nie jest jakaś taka inna/dziwna?
[#16] Re: ROM 3.0/3.1 i Amiga CDTV

@Dark_luke, post #14

Mi to wyglada na zwykly ROM dla Amig z 68000 CPU. Nie ma tam daty, czy to jest to wersja z 1993 czy z 1997 roku. Czy jest gdzies fota jak wyglada ekran bez bootowania Amigi?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem