[#1] Ikony w WB 40.42
Witam
mam pytanie dotyczące ikon w workbenchu wersja 40.42, większość gier (WHDLoad) posiada takie ikony:
PRZYKŁAD
niektóre gry (Doman, Franko i coś tam jeszcze) mają normalne ikony:
PRZYKŁAD NORMALNYCH IKON
Programy których używam (m.in. ProTracker,Audio Master,File Master) maja ikony odpowiednie, np:
PRZYKŁAD IKONY PROGRAMOW

Czy istnieje sposób, aby gry whdload miały normalne ikony?
[#2] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #1

Brakuje NewIcons albo GlowIcons, tyllko Ci nie powiem które, bo nie wiem :)

[#3] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #1

Wg. mnie to kwestia doinstalowania pakietu NewIcons do systemu.

http://aminet.net/package/util/wb/NewIcons46

[#4] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #1

Jesli w systemie nie masz zainstalowanego pakietu NewIcons wtedy ikony tego rodzaju sa pokazywane jako takie kwadraciki jak u Ciebie na zrzucie ekranu, to zupelnie normalne. Sciagnij chocby z Aminetu:

http://aminet.net/package/util/wb/NewIcons46

i wszystko bedzie widoczne prawidlowo :)
[#5] Re: Ikony w WB 40.42

@rafgc, post #2

GlowIcons to pakiet ikon typu NewIcons, wiec na jedno wychodzi (w opisie: Realistic, shaded, anti-aliased NewIcons)
[#6] Re: Ikony w WB 40.42

@monohrs, post #5

zainstalowałem NewIcons, wymagał on również classact - również zainstalowałem i teraz mam jakieś dziwy, kwadraciki mam nawet przy fdd i ram drivie...
zrobił się jakiś melanż... program podczas instalacji pytał o zmianę ikon folderów i dysków - trochę zmieniałem i teraz jakaś bzdura wyszła ;)
aha na koniec instalacji (przy 99%) pojawiła się taka informacja
ale nie mam pojęcia jak to uczynić, oto screenshot:
przykład
proszę o pomoc jak to cofnąć lub jak skonfigurować ten NewIcons
Dzięki
PS to samo zrobiłem na emulatorze WinUAE i tam wszystko działa, macie jakiś pomysł czemu na amidze nie działa? czy ma znaczenie to ze amigę mam podłączoną wyjściem svideo?

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 01:49:12
[#7] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #6

Mogłeś ustawić niewłaściwy rodzaj biblioteki NewIcons.library - w instalce są wersję dla Ami z kartami graf. i bez, musi być wybrana poprawna.
Komunikat który dostałeś na końcu, to prośba o ręczną zmianę startup-sequence (katalog s). Wykorzystaj do tego jakiś edytor tekstu: CED, czy GoldED.
[#8] Re: Ikony w WB 40.42

@wali7, post #7

niestety nie dalo rady zawalczyc, dziwi mnie fakt iz na winuae (z konfiguracja mojej amigi 1200) dalo rade ustawic nowe ikony, a na tradycyjnej amidze nie.
to co zauwazylem to wchodzac filemasterem w katalog instalacji newicons/icons/ file master nie pokazuje mi ikon, a kwadraty. na winuae pokazuje. myslalem ze instalacja się cos pokopala ale nie! caly czas to samo...
nawet przywrocic ikon do poprzedniego stanu nie moge... ram disk i flop wycielo..
jak to naprawic? da sie czy musze calego WB od nowa instalowac? :(
[#9] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #8

A zrobiłeś zmiany w startup-sequence?
Jaką masz konfigurację Amigi? Jaką masz rozdzielczość i ilość kolorów?
Jeśli widzisz małe szare prostokąciki zamiast ikon, to znaczy że NewIcons nie działa.... a musi, bo ten pakiet nie robi problemów.
[#10] Re: Ikony w WB 40.42

@wali7, post #9

nie robiłem zmian w startup-sequence - nie mogę dorwać edytora tekstu CED, GoldED (szukałem w aminecie i u wujka google).
Konfiguracja : amiga 1200, elbox 1200/4, CF 2GB SanDisk Ultra II.
Amiga podłączona pod tv tuner winfast gniazdem svideo chinch,
rozdzielczość PAL: Hi res 640x256, Kolory 256.
Na winuae robiłem tak samo jak na normalnej amidze (ta sama konfiguracja winuae co mojej amigi) i tam zadziałało a na normalnej amidze nie chce zadziałać (nawet bez zmian w startup-sequence)
Pozdrawiam
[#11] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #10

Nie potrzebujesz tych edytorów. Wystarczy systemowy ED.

piszesz w shellu:

ed s:startup-sequence

i jazda dopisujesz tekst, który trzeba i gdzie trzeba(jest o tym mowa w tym komunikacie przy instalacji NewIcons, a jak jest tam mało informacji to szukaj w plikach readme itp)

Odnośnie emulacji to teraz już wiesz dlaczego WinUAE to szmelc. To tylko albo aż emulacja. Nie odda tego co zabawa z prawdziwą Amigą.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 10:19:16
[#12] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #6

Problem w tym, ze przy normalnej instalacji NewIcons nie trzeba nic dopisywac recznie do startup-sequence, odpowiednie wpisy sa robione przez instalator (i to chyba w user-startup). Jesli u Ciebie tak sie nie dzieje to moim zdaniem masz problem z instalacja systemu, moga byc np. zle ustawione atrybuty plikow (RWED). Wystarczy, ze bedzie R-ED (not writable, czyli bez mozliwosci zapisu) i automatyczne wpisy instalatora nie zostana wykonane. Natomiast komunikat, ktory Ci sie pojawil mowi, ze trzeba dopisac do startup-sequence linie C:PatchOpenWB po linii SetPatch, ale przed poleceniem IPrefs. Czyli uruchamiasz opcje Execute command, wpisujesz "ed s:startup-sequence", szukasz tego miejsca w pliku, dopisujesz linie, zapisujesz, resetujesz i powinno byc ok.

A odnosnie emulacji to prawda co juz zostalo napisane - na UAE wiele rzeczy dziala inaczej niz na prawdziwej Amidze i potem mozna sie zdziwic.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 10:23:09
[#13] Re: Ikony w WB 40.42

@monohrs, post #12

ok zainstalowałem NewIcons jeszcze raz, mój startup-sequence wygląda tak:
startup sequence
Znajduje się tam nie c:SetPatch lecz nie widze lini IPrefs?
Czy wystarczy jak dopisze komende C:PatchOpenWB poniżej c:SetPatch?
[#14] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #13

IPrefs jest kilka linijek po bloku Assignów. Ja mam PatchOpenWB wklepane właśnie po Assignach, tuż przed IPrefs.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 11:00:50
[#15] Re: Ikony w WB 40.42

@strim, post #3

Może zamiast całego pakietu wystarczy sam nowy icon.library z aminetu?

[#16] Re: Ikony w WB 40.42

@Czarek, post #15

ok dałem radę :) teraz układam ikony :) to ci zabawa !
mam jeszcze pytanie dotyczące zapamiętywania pozycji ikon w oknach WB -
jak prawidłowo tego dokonywać? niektóre foldery zapamiętują układ ikon a w niektórych nie, robię tak: clean up a potem snapshot window (nie rozumiem różnicy window i all)
a może inaczej się układa ikony? i jak dokonać aby zapamiętywał pozycję ikon.
Bardzo dziękuję za porady!
PS czy możecie polecić jakiś ciekawy zestaw ikon?
[#17] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #16

Snapshot Window - zapisuje jedynie położenie i rozmiar okna katalogu - o ile katalog ma ikonę. Jeżeli katalog nie ma ikony to Snapshot nie zadziała.

Snapshot All - oprócz powyższego zapisuje również położenie ikon plików znajdujących się w tym katalogu - i znów, podobnie jak wyżej - jeżeli pliki nie mają ikon (wyświetlane są tylko DEF_ikony) to pozycja ikony nie zostanie zapisana - bo system nie ma jej gdzie zapisać.

Oprócz tego możesz również zapisać pozycję samej ikony (jednej lub więcej) w katalogu używając polecenia z menu: Icons -> Snapshot. Wszystkie ikony w danym folderze wybierzesz za pomocą skrótu [ Prawa Amiga ] + [ A ].

[#18] Re: Ikony w WB 40.42

@APC74, post #17

dzięki za wytłumaczenie, jeszcze mam jedno pytanie dotyczące rozmieszczania ikon - czy można posortować je alfabetycznie?
W window/sort by jest tylko icon, name (wtedy ikon brak).
[#19] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #18

Standardowy AOS nie posiada takiej funkcji, jak sortowanie alfabetyczne ikon. Trzeba podpierać się zewnętrznymi programami. Teoretycznie istnieje opcja CleanUP dla LoadWB, ale działa ona jedynie na blacie WB - zawartości katalogów nie tyka.

Chodzi ci o Window -> View By? Ten typ tak ma - możesz wyświetlić zawartość okna graficznie (z ikonami) albo w postaci posortowanego listera.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 15:38:04
[#20] Re: Ikony w WB 40.42

@APC74, post #19

mozna wyswietlic nazwy katalogow jako lister i tam da sie sortowac A > Z

[#21] Re: Ikony w WB 40.42

@APC74, post #19

Szanowny APC74 - podałeś programy zewnętrzne (o to chodzi!)
teraz który najlepszy? :) wydaje mi się, iż ten który najmniej zajmuje (po co ma kolejny soft zabierać drogocenną pamięć amigi ;) )
czy lost_icon.lha lub SortA-Z.lha byś polecał?
[#22] Re: Ikony w WB 40.42

@cj grass, post #21

Niestety sam musisz to sprawdzić - nigdy nie potrzebowałem niczego takiego, więc nigdy nie używałem żadnego z tych programów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem