[#1] Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA
Zastanawiam się nad kupnem karty sieciowej na port PCMCIA w sumie to tylko do aminetu będzie mi służyć bo sprzęt nic więcej nie uciągnie

Czy ta karta będzie dobrze współpracować z A600/1200?

http://allegro.pl/3com-karta-sieciowa-16bit-nowka-do-kazdego-laptopa-i1736509130.html

Jakie oprogramowanie jeszcze musiałbym zainstalować żeby wszystko działało jak należy?

[#2] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #1

Soft to chyba tylko AmiTCP (innego nie znam) - akurat tan nie działa z AmiTCP. Najlepiej znajdź 3COM 3C589C albo D bo te na pewno działają.
W docu do AmiTCP jest info jakie karty polecą.

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 20:10:31

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 20:11:07
[#3] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #1

Sciągnij sobie sterownik czyli plik 3c589.lha z aminetu i poczytaj w manualu jakie wersje 3coma obsługuje.
Do A600 polecam AmiTCP, do A1200 możesz użyć Miami czy MiamiDX.

Pozdrawiam
[#4] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@RadoslawF, post #3

O zapomniałem, że driver można spatrzeć osobno...
Ale ta karta z Allegro na pewno nie działa ze sterownikiem do 3com - nie ma na liście w manualu.

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 20:34:28
[#5] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Krzycho_sun_mac, post #4

Spojrzałem do readme i też zauważyłem, że karta nie jest obsługiwana.
Muszę pomyśleć nad bezprzewodową kartą :D
W sumie będzie wygodniej :)

[#6] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #5

10Mbps musi być, 100Mbps nie działają
można trafić za grosze na a**e**o 3Com albo Dell najczęściej, tylko kup najlepiej z kabelkiem ;)

[#7] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #5

Z bezprzewodową niekoniecznie będzie wygodniej.
Jest jakiś błąd w sterowniku i przy karcie WiFi (SpeedTouch110) MiamiDX często okłamuje że jest OnLine kiedy w rzeczywistości nie jest.
Można to zweryfikować programem WiFiSignal ale tylko do WB3.5, a dodatkowo program ten bezsensownie zżera 0,5MB Chipu, więc jeśli nie masz karty GFX to odpalasz MiamiDX, potem WiFiSignal i jak jest połączenie to wyłączasz WiFiSignal i możesz dopiero uruchomić przeglądarkę www.
Jeśli możesz dociągnąć kabel tu używaj klasycznej karty sieciowej na skrętkę.

Pozdrawiam
[#8] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #1

Mam bardzo podobną kartę (a dokładniej 3com Megahertz LAN 3CXE589EC) i działa.

Tak jak pisano wcześniej ściągnij 3c589.lha , w manualu jest lista obsługiwanego sprzętu.

Ja na A600 z mojego podpisu odpaliłem internet na Miami (MiamiDX nie działa pod 68000).

Pamiętaj , że niezarejestrowana wersja Miami rozłącza się automatycznie co jakiś czas... .

[#9] Re: Zapytanie o kartę sieciową PCMCIA

@Thergal, post #1

Ja mam 2 karty sieciowe na PCMCIA wraz z kabelkami do sprzedania. Wiem, że będą działac na Amidze 1200. Sprawdzałem je na piecu i są sprawne. Na mojej Ami jeszcze ich nie sprawdzałem gdyż muszę postawi Ami na nogi. Ale ten typ karty już sprzedawałem i działał bez problemu. To jak będziesz chciał taką kartę odezwij się na priv.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem