[#1] kabelek RS 232>>USB i transmisja danych
aukcja

mam pytanko czy wg Was taka przejściówka winna działać z AmigaExplorer? czy mogą być problemy? I czy Amiga mi się nie spali? :)

może ktoś ma doświadczenie jakieś w tym zakresie?

pozdrawiam!

[#2] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@bombermax, post #1

Nie wiem czy działa z AmigaExplorer, ale używam identycznej przejściówki na codzień przy developowaniu NetBSD na Amidze i nic mi się nie spaliło jeszcze.

[#3] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@strim, post #2

dziękuję strim za odpowiedź. Chyba zamówię ją i zaryzykuję :)

[#4] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@bombermax, post #3

Zasadicze pytanie to na jakim chipie jest zbudowany ten konwerter?
Nie kazdy adapter USB-COM dziala prawidlowo.
Z doswiadczenia polecam konwertery oparte o chipy Proliftic.

Z Amiga tego nigdy nie uzywalem, ale potrzebowalem przejsciowke z usb na com do interfaceu diagnostycznego do samochodow.
Nie kazda dziala poprawnie. Ale wiekoszosc na chipie Proliftic dziala ok.
Poprostu nie kazdy taki interface spelnia wszystkie wymogi, w niektorych brak pewnych czasem waznych sygnalow (nie pelna emulacja RS232)

[#5] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@bombermax, post #1

Raczej nie zadziała, mam bardzo podobny i nie obsługuje wszystkich sygnałów.

Tak jak było pisane wcześniej, wszystko na chipie Prolific powinno działać.

[#6] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@ppill, post #5

Testowałem jakiś czas temu różne rozwiązania USB-RS232 z lapkiem PC i czytnikiem kodów kreskowych, zauważyłem prawidłowość iż żeby w ogóle móc cokolwiek przetransportować przez kabelek, należy maksymalnie zwolnić transmisję. Ale praca poniżej 9200 baudów nie jest pracą kiedy ma się więcej danych do przesłania... Możliwe że miałem niewłaściwy chip na kabelku.

Do notebooków PC polecam karty PCMCIA-RS232, działają bez zakłóceń, np. taka:
http://allegro.pl/kontroler-pcmcia-na-com-rs-232-rs-232-db9-dsub-9-i1733121737.html
i link do archiwum... http://archiwumallegro.pl/szukaj/?itemid=1733121737

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2011 09:00:47
[#7] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@ppill, post #5

@ppill

Ten adapter jest na chipie Prolific i ma sygnały potrzebne do działania z Amigą.

uplcom0 at uhub7 port 2
uplcom0: Prolific Technology Inc. USB-Serial Controller, rev 1.10/3.00, addr 4
ucom0 at uplcom0

No chyba, że producent robi adaptery które wyglądają tak samo, a mają inny chip.

@mallorn

Ten konkretny adapter, o którym mowa działa u mnie nawet z prędkością 115200 (choć akurat nie z Amigą, bo ona nie daje rady tyle).

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2011 11:11:56
[#8] Re: kabelek RS 232>>USB i transmisja danych

@karaczan, post #4

o właśnie! Też używałem kiedyś coś ala VAG'a do aut i jak się okazało nie było wyprowadzonych 2 sygnałów i musiałem lutować.
W sumie sprzedałem mojego Della D600 z COM'em który służył mi świetnie do tego celu i muszę coś innego skombinować. A że mam dwie karty graficzne w PCI-E w SLI to jednak wolałbym nie kupować kolejnej karty pod PCI czy PCI-E x1. Zrobię tak, zamówię i sprawdzę czy działa to nie są jakieś tam super wielkie pieniądze. Dam również oczywiście znąc w tym wątku co tam z tego wyszło.

Dziękuję za cenne info!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem