[#1] Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD
dzięki rafq'owi mam kicka 3.1 w swojej CDTV.
Dysk nie jest jednak wykrywany-autobootowalny jak to było w 1.3 i stąd moje pytanie - czy trzeba go manualnie dodać jakoś? Przytrzymując dwa przyciski mychy widzę że sam kontroler jak i pamięć FAST są wykrywane.

Jeśli by ktoś pytał - CDROM w CDTV i odtwarzanie płyt działa pod 3.1! :)

[#2] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #1

Zobacz czy hdtoolbox widzi dysk pod 3.1.
[#3] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Norbert, post #2

w zasadzie nie miałem czasu na sprawdzenie wczoraj, dziś jak wrócę z pracy muszę zobaczyć co mi pokaże :)

[#4] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #1

Z extended romem w wersji 1.0? Ja też chce taki kickstart! :D

Z tego co pamiętam przy kick-u 3.1 dysk wystarczyło podłączyć i był odrazu wykrywalny jeśli był sformatowany i miał RDB (odpowiednik MFT w amidze).

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2011 12:12:05
[#5] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Maniu, post #4

nie mam pojęcia jak to sie dzieje. Ale wydaje mi sie że mój kontroler SCSI ma jakiś specjalny ROM. I WSZYSTKO DIZAŁA :)

a z tym dyskiem dzisiaj powalcze.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2011 12:16:10
[#6] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #5

Pamiętaj o wpisaniu odpowiedniego device w tooltypes ikony hdtoolbox, chyba że uzywasz scsi.device.
[#7] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Norbert, post #6

korzystam z scsi.device więc chyba nic nie muszę robić?

[#8] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Norbert, post #6

niestety kicha hdd nie jest wykrywany w HdToolBoxie. Choć sam kontroler jest. Nie wiem przypadkiem czy zworek nie muszę poprzestawiać na dysku, tylko ja ku diabła ustawić to żeby było ok.... hmmm....

[#9] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #8

Napisz do autora tego kontrolera, czy testował swój wynalazek pod kickstartem wyższym niż 1.3

[#10] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #8

Mam rozumieć że po zmianie Kickstartu z 1.3 na 3.1 nagle dysk znikł z hdtoolbox ? Miałem raz dziwny przypadek z dyskiem na którym był workbench 2.XX i za cholerę nie był widziany na KS 3.0 w hdtoolboxie. Dopiero podłączenie do Pc i usunięcie partycji znaczy usunięcie RDB spowodowało że dysk nagle pojawił się w hdtool a miał iść już na smietnik.
[#11] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #8

z moim golemem było podobnie... wyczytałem ze z kickiem 3.1 dysk się nie bootuje, a u mnie jednak daje rade. Najlepiej ustawić zworki metoda prób i błędów.

[#12] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Skiba, post #11

Więc Pany jest tak że sprawdzałem na WB 2.x ale włożyłem dyskietkę z WB 3.1 "install" i odpaliłem HDToolBox. Kiedy wkładam normalnie dyskietkę "Workbench" od 3.1 to nie chce się wgrać ten Workbench. No ale przecież w menu początkowym (dwa przycichy myszy trzymane) powinien być widziany tak? Czy jak coś jest nie tak z partycją to nie będzie?

jeszcze jedna sprawa - włączyłem 1.3 i oczywiście wszystko działa i ładnie bootuje sie z dysku... dziwne...

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2011 22:05:33
[#13] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #12

jak z partycja jest wszystko ok to powinien być widoczny,
chyba, ze kontroler nie działa z takim kickiem.
napisz najlepiej do twórcy kontrolera

[#14] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Skiba, post #13

problem w tym że w instrukcji jest napisane że im wyższy ROM tym lepiej a już najlepiej żeby był to właśnie 3.1 bądź 3.5

[#15] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #14

To moze usun wszystkie partycje pod 1.3 i wtedy spróbuj z hdtoolboxem, albo kombinuj ze zworkami

[#16] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Skiba, post #15

Pytanko pomocnicze. Niezależnie od tego co mam z dyskiem (w sensie z jego strukturą - partycja ETC) to czy powinien on być widziany w boot menu?

[#17] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #16

W bootmenu pojawiają się tylko urządzenia/partycje bootujace.

[#18] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@rafgc, post #17

ok rafq... za godzinę pomykam do domu, zacznę kombinować.

[#19] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@rafgc, post #17

No niezupełnie.
W KS3.X po lewej stronie ekranu masz partycje z których możesz uruchomić komputer (a dokładnie z partycjami z ustawionym bitem "bootable") a po lewej masz widoczne wszyskie partycje, nawet te nie "bootujące".
[#20] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@stachu100, post #19

No niezupełnie.
W KS3.X po lewej stronie ekranu masz partycje z których możesz uruchomić komputer (a dokładnie z partycjami z ustawionym bitem "bootable") a po PRAWEJ masz widoczne wszyskie partycje, nawet te nie "bootujące".

[#21] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Tomski, post #20

Dokładnie tak.
Jednoczesne pisanie i rozmowa przez telefon nie najlepiej mi wychodzą.
[#22] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #18

dało się coś zrobić z dyskiem??

[#23] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@Tomski, post #20

Abo rzeczywiście, pomyliło mi się z 2.0

[#24] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@rafgc, post #23

Wszystko się wyjaśniło. Choć nie jest to do końca zrozumiałe dla mnie.

kiedy kick 3.1 jest wsadzony i przełącznik RAM/CD jest ustawiony na wyłączony CD to pod kick 1.3 pokazuj się normalnie łapka z dyskietką, CD nie działa, ALE pod 3.1 na tym ustawieniu CD działa! ale za to dysk twardy już nie. Ktoś pomyśli, to co za problem kliknąć przełącznikiem e drugą stronę żeby pod 3.1 było ok - ALE tu kolejny problem, następuje kolizja i Ami co po chwilę się restartuje.Myślałem że wajcha z tyłu kontrolera coś da ale niestety bez pomyślnego rezultatu.

Zmyliło mnie to że pod 3.1 CD działa kiedy przełącznik jest ustawiony na jego wyłączenie. Dziwne to wszystko, serio... Pobawię się jutro więcej ale mizerny rezultat już widzę. Dzięki wszystkim za zainteresowanie! (a najbardziej rafqc Tobie za POMOC w modernizacji!!!!!!!!!!!!!! )

[#25] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #24

Czyli możliwe, że konieczne może być zastosowanie nowszego extended rom. Można tak zrobić, że na jednej kości zaprogramować kickstart 1.3 oraz 3.1 oraz oba extended romy 1.0 i 2.3, konieczne są tylko małe modyfikacje połączeń. Tutaj jest opisane krok po kroku co należy zrobić: http://eab.abime.net/showthread.php?t=33518

Inna możliwość to zdobyć pasujące epromy w miejsce extended rom i ich zaprogramowanie na wersję 2.3
[#26] Re: Kick/WB 3.1 i dodawanie HDD

@bombermax, post #24

Czyli jak CD-ROM jest załączony to następuje kolizja? o czymś takim pisał Phibrizzo w swoim artykule, więc albo trzeba zrobić taką przeróbkę jak on albo włożyć bootrom 2.3

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem