kategoria: Sprzęt
[#1] Mroocheck
Czy Mroocheck obsługuje myszki optyczne i bezprzewodowe, czy tylko te starsze kulkowe?
[#2] Re: Mroocheck

@Andrzej Drozd, post #1

Nie ma różnicy, o ile jest to mysz szeregowa.

Tylko że myszy szeregowych, a jednocześnie optycznych lub/i bezprzewodowych wyprodukowano niewiele.

[#3] Re: Mroocheck

@strim, post #2

OK, zamówiłem w takim razie takie interfejsy dla myszek USB - http://allegro.pl/adapter-myszy-usb-do-komputera-amiga-i1744383392.html

Muszę się pożegnać z amigowymi myszkami, bo doprowadzą mnie one do frustracji. :) Wciąż te same problemy na obu A1200.
Oby te interfejsy nie okazały się problematyczne. :)
[#4] Re: Mroocheck

@Andrzej Drozd, post #3

To co zamowiles to nie Mroocheck.
Mozesz sie spodziewac problemow. Ostatnio byl nawet watek na temat tego interface.
[#5] Re: Mroocheck

@Norbert, post #4

No właśnie nie Mroocheck (PS/2) tylko interfejs myszy USB. Zrezygnowałem z Mroochecka
O jakich problemach mówisz?
[#6] Re: Mroocheck

@Andrzej Drozd, post #5

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=69283
[#7] Re: Mroocheck

@Norbert, post #6

u mnie działa bez problemu. 3 myszki w tym dwie laserowe i jedna optyczna, bez zarzutu.

[#8] Re: Mroocheck

@bombermax, post #7

Ja z dwiema myszkami nie poszalałem, nie poszły za chiny ludowe. Tym razem jednak widzę, że treść aukcji jest uzupełniona.

[#9] Re: Mroocheck

@Norbert, post #6

Widzę że te problemy nie są takie groźne. Myszki z kółkiem oraz trzecim przyciskiem nie zamierzam używać - czyli nie muszę też przejmować się dodatkowym softem.
Dzięki za link. Wiem już na jakie myszki uważać. :)
Jedną myszkę, właśnie w pececie (taki staruszek kulkowy) już mam, która na pewno działa na tego typu interfejsach...ponieważ już mam jeden interfejs domowej roboty, którego podłącza się do portu myszki i joysticka. Interfejsu nie używam, ponieważ ma problemy z boot menu i gabarytowo jest nieestetyczny.
W takim razie na początek kupię jakąś mysz optyczną i jeżeli nie zadziała, to trafi ona do peceta, a ta z peceta do jednej z Amig.
Wtedy trochę bardziej zastanowię się nad zakupem drugiej i poszukam tych które koledzy opisali że działają.

Wszystko jest lepsze od tych amigowych czarnych i białych myszek, których mam już dość. Nie wiem jakim cudem nie rostrzaskałem ich jeszcze o ścianę. Ale moja cierpliwość się już skończyła. :)
[#10] Re: Mroocheck

@Andrzej Drozd, post #9

Jak już naprawdę ci zbrzydły to chętnie je zaadoptuje ok, racja
Dogadamy się na pewno
[#11] Re: Mroocheck

@Andrzej Drozd, post #9

Ja też myślałem, że ten interfejs to lipa, ale znalazłem swoją starą myszkę A4Tech model X6-90D i o dziwo z nią interfejs działa idealnie. Przypuszczam zatem, że droższe modele A4Tech działają z interfejsem na 100%. Jeżeli by komuś bardzo zależało, to mogę odsprzedać tę swoją mychę za jakieś niewielkie pieniądze.

[#12] Re: Mroocheck

@strim, post #2

Ja mam mroochka, a do niego wpiętą przejściówkę na PS/2 i działa dobrze. Zarówno scroll jak i wszystkie przyciski. Mysz to jakiś stary genius netscroll z kulką. Jak znajdę jakąś mysz optyczną na PS/2 to ją przetestuję i dam znać, czy też działa na takiej przejściówce.

[#13] Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #1

OK, dotarły do mnie interfejsy myszek USB (sprzedawnych na Allegro) i będąc w hipermarkecie REAL, kupiłem najtańsze buble z promocji. Dwie myszy za koło 12 zł jedna, różnych firm.

1. Optyczna mysz Omega OM 231 - działa bez zarzutu. Jutro kupię sobie jeszcze trzy takie na zapas. Polecam, cena śmiesznie niska, a mysz wygląda solidnie. Tu jest info http://www.krakowskisklep.pl/pl/p/Mysz-OMEGA-OM-231-3D-800DPI-BLACK-ORANGE-USB/2531

2. Optyczna mysz Vakoss TM-420-UX. BUBEL. Nie działa.

Nie działa także na pececie. Ja kupiłem wersję czarną, a tutaj za złom chcą dwa razy więcej - http://www.k2komputery.pl/pl/produkt/176/vakoss-tm420ux-2led.html

Tak czy inaczej interfejsy myszek do dwóch Amig to dobry zakup.
Dość już kulek, niech żyje optyka i precyzja. :) Komfort na OM 231 to niebo w porównaniu do starych myszek kulkowych. :)

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2011 18:44:12
[#14] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #13

Chcesz się pozbyć tych myszek kulkowych? Jestem chętny.
[#15] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Dark_luke, post #14

Nie...znaczek Amiga na tych myszkach dużo dla mnie znaczy. Jedna jest biała, a druga czarna. Już mi przeszły nerwy. :)
Zostaną w szufladzie.
Takie myszki wciąż można kupić, chociaż czarnej już chyba nie.
[#16] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #13

Tez mam jeden taki interfejs myszy, i o dziwo jakis taniutki optyczny logitech na kablu nie smiga, noname za 5 zl z media markt dziala, i pozyczona myszka 'gamer friendly' (nie pamietam marki) za jakies 30-40 zeta rowniez dziala. Ciezko utrafic w egzemplarz.

[#17] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Lucus, post #16

Ktoś wcześniej napisał że muszą być kompatybilne z PS/2. Fajnie że trafiłem na tą Omegę, a Vacossa nie działającego nawet na PC, to chyba nawet nie będę reklamował. Chociaż jakiś przekręt tu jest - mysz za 25 zł jest sprzedawana za około 12 zł. Nieszkodzi, nie potrzeba mi problemów. Dokupię Omegi na zapas i już. :)

A co do Vacossa, to nie mam o tej firmie dobrego zdania na temat płyt CD. Zdarzają się dobre (niebieskie), ale to jest ruletka. Teraz już wiem że muszę tą firmę omijać. Za dużo bubli.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2011 19:44:33
[#18] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #13

Ja też kupiłem te interfejsy i np z myszami logitech b58 i z tego okresu działają mi na płycie 2B a na starszej nie działa prawy klawisz. Na jakiej płycie testujesz tę mysz ?

[#19] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@sand, post #18

W towerce z PPC mam 1D4, a w desktopie z Apollo...nie pamiętam teraz i rzadko otwieram tą Amigę. Ale chyba też 1D4.
[#20] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #13

Nie działa także na pececie. Ja kupiłem wersję czarną, a tutaj za złom chcą dwa razy więcej - http://www.k2komputery.pl/pl/produkt/176/vakoss-tm420ux-2led.html

Zwracam honor tej myszce. Napewno nie działa na kontrolerze USB dla Ami i moim starym pececie, ale po prostu działa na pewnym laptopie z Vistą i będzie długo pomocna. :)
Widocznie różnice w USB pomiędzy pecetami są bardzo duże.
[#21] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #20

Andrzej niech zgadnę masz A1200 rev 1D4 kick 3.0 39.106 bo bynajmniej u mnie mysz omega nie działa jak należy na płycie 2B kick 3.0 oraz na 1D4 kick 3.1 działa rolka, działa lpm natomiast ppm nie działa. Natomiast w tej pierwszej wymienionej opcji wszystko śmiga elegancko.

[#22] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@miro_78, post #21

W A1200 z PPC i płytą 1D4 mam kick 3.1 (dokupiony).
W drugiej Ami z Apollo jest kick 3.0. Czy to rzeczywiście też jest płyta 1D4, to sprawdzę przy następnym otwarciu desktopa. Może jutro, może za rok na wiosnę, aby sprawdzić czy się nic nie zakurzyło (mam w niej wentylator który chłodzi całą Apollo).
[#23] Re: Intrfejsy myszy USB (było Mroocheck)

@Andrzej Drozd, post #22

Popróbuję dzisiaj bo mam 2 płyty 1D4 może jednak czymś sie róznią że na tej z kickiem 3.1 nie działa to jak nalezy przeloże kostki i zobacze czy to może być wina wersji romu również zależy mi aby działała na amidze z kickiem 3.1 bo nie bede musiał ani mapować ani w inny sposób kombinować zauważyłem równiez że te z kickiem 3.1 lepiej obsługują tryby PAL interlace - drgania są znacznie mniejsze.

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2011 19:27:58

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2011 19:29:08
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem