[#1] Procesory z MMU do Amigi
Witam
Do czego potrzebne jest MMU w kartach procesorowych np do A1200?
Z dawnych lat pamiętam jak mówiło się że dzięki MMU można dodać pamięci wirtualnej (przeżucać strony pamięci na np dysk) więc pytania:
1. czy pamięć virtualną się teraz jakoś wogule stosuje
2. do czego jeszcze może posłużyć MMU
TIA

[#2] Re: Procesory z MMU do Amigi

@carrion, post #1

Ad 2. Do uruchomienia NetBSD

http://www.netbsd.org/ports/amiga/

(lub ewentualnie Linuxa)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 21:36:52
[#3] Re: Procesory z MMU do Amigi

@carrion, post #1

W przypadku Amigi MMU jest przereklamowane :) Dzięki bodajże programowi VMM można w systemie zaalokować pamięc wirtualną jako RAM tak, że każdy program będzie mógł z niej skorzystać po skończeniu się pamięci konwencjonalnej (ustawiało się limit pamięci). Jednak z tego co pamiętam, to całość działała strasznie wolno i zawodnie. Przykładowo na 060 ImageFX o wiele szybciej działał przy użyciu jego wewnętrznych procedur pamięci wirtualnej (nie wykorzystującej MMU) niż z VMM... Może zabawa nabiera rumieńców przy dysku SCSI wpiętym w szybki kontroler... nie wiem, ale na pewno warto zainwestować w więcej fastu...

Z MMU korzystały programy do mapowania kickstartu w fascie, ale wiem, że teraz są sposoby, żeby zrobić to bez użycia MMU - ciekawy jestem jak wygląda sprawa z ochroną pamięci zajętej przez Kickstart?

Z tego co pamiętam to MMU wymagały jakieś dystrybucje Linuxa, ale tym się nie bawiłem :)

Ze względów scenowych bardziej polecam posiadanie procesora z FPU, który jest wymagany przez sporą ilość nowszych dem.

PS. Strim mnie wyprzedził :)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 21:39:06
[#4] Re: Procesory z MMU do Amigi

@carrion, post #1

Ad.2 mozna zrealizowac ochrone pamieci, ale chyba zaden system amigowy tego nie ma.

[#5] Re: Procesory z MMU do Amigi

@carrion, post #1

Tak poza tym to przeczytaj sobie http://www.ppa.pl/artykul-Memory.Management.Unit.MMU.i.jego.obsluga-2_16_937.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem