[#1] Wielkość dysku w FastATA II
Czy FastATA II pociągnie dysk 160 GB ? Czy ma adresowanie 48 bitowe ? Nie mogę znaleźć na stronie elboxu takiej informacji.

[#2] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@sand, post #1

Ja mam FastATA2 i dysk 256 GB. Podzieliłem go tradycyjnie: w pierwszym obszarze 4GB mam kilka partycji startowych o wielkości 700 MB (łatwo robić backup CD).
Obszar 3.8 do 4.2 GB leży pusty bez partycji, aby nie było problemów gdy sterownik ata3.driver nie będzie załadowany.

Od obszaru 4.2 GB podzieliłem sobie resztę na 4 partycje po 50 GB i piątą trochę mniejszą. Wszystko działa bez problemu.

Partycje 50 GB mam pod kontrolą SmartFileSystem (SFS). Bez problemu działają na AOS3, AOS4 Classic i MOS PUP.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 12:38:16
[#3] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@Andrzej Drozd, post #2

No to super. Dzięki za odpowiedź.

[#4] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@sand, post #1

FastATA powinno bezproblemowo pociągnąć dyski znacznie większe.
możesz mieć jedynie z partycją powyżej 127GB (w całości).
Była to granica, której mnie nie udało się przejść.

[#5] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@Andrzej Drozd, post #2

Hmm a czym robiłeś partycje ja patchowanym hdtoolboxem na nowym scsi.device . I jest tak, że po zrobieniu partycji nie pokazuje urządzeń. Dopiero jak wejdę do mountera i kliknę na urządzenie to mogę z linii komend sformatować partycje, ale tylko pierwszą. Formatowanie drugiej zawiesza dysk.
Próbowałem też narzędzia dołączonego do pfs3 i to samo. Dziwne, że dzieje się to samo pod czystym wb 3.1. Dodam, że dysk podłączam przez przelotkę. http://allegro.pl/adapter-sata-ide-conrad-i1775518899.html dokładnie taką. Dysk jest sprawny, przelotka też. Sprawdzane w Pececie. Jedynym pomysłem jest jeszcze zrobienie partycji pod wb 3.1 i zainstalowanie na nim świeżego rdb.

[#6] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@LeszczAmiga, post #4

ja zmienilem rozmiar bloku na wiekszy i poszlo, ale teraz i tak mam podzielony na mniejsze partycje.
[#7] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Ja mam inne pytanie czy FastATA zmiesci sie z hdd 2,5 w desktopie?
[#8] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@miro_78, post #7

Tak.
[#9] Re: Wielkość dysku w FastATA II

@miro_78, post #7

Mieścić się mieści, ale jest problem z oryginalnymi sankami do dysku .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem