[#1] Jaka bateryjka
Witam właśnie przyszło świeżo zakupione rozszerzenie 512k z zegarem zakupione w eFunzine. Niestety zapomnieli wspomnieć, że bateryjkę należy sobie samemu wlutować.

Tak więc 2 pytania.

1. Jakie napięcie powinna mieć ta bateryjka ?
2. Czy na rozszerzeniu powinna być założona zworka ? Aktualnie mi nie wykrywa tych dodatkowych 512k

Oto moje rozszerzenie:
http://www.ppa.pl/rozszerzenie.512k.do.a500,2073;graffiti.html

Ok. Pytanie o zworę nieaktualne :P

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 17:47:57

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 18:10:59
[#2] Re: Jaka bateryjka

@TomcioPaluszek, post #1

3.6V Varty.. jeśli nie będziesz mógł znaleźć to może zrobisz po prostu slocik pod płaską np. możesz użyć CR 2032, CR 2016, CR 2025 lub inne... Czy ja się mylę czy bateria nie ma nic do rzeczy i Ram powiniene być i bez niej widziany? Bo przecież bateria jest do zegara używana...

[#3] Re: Jaka bateryjka

@bombermax, post #2

Pytanie o zworkę dotyczyło właśnie RAM-u, ale to już nieaktualne.

[#4] Re: Jaka bateryjka

@bombermax, post #2

Nie wiem czy tam oryginalnie nie powinien być akumulatorek. Wg. schematu popularnego rozszerzenia jest tam akumulatorek. Jeśli tak to płaską bateryjkę musi wlutować z diodą żeby nie była ładowana w czasie gdy amiga jest włączona
[#5] Re: Jaka bateryjka

@Maniu, post #4

Coś tam było. Zostało wylutowane. Tylko ślady zostały. Trochę to lipa. Byłem świadomy, że na eFunzine kupię używkę, ale żeby zestaw do samodzielnego montażu to już przesada.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem