[#1] Zegar na Elsat 1208
Na moim rozszerzeniu nie ma bateryjki podtrzymującej zegar. Wygląda że ktoś ją w ogóle wylutował Czy ktoś wie czy powinien tam być akumulatorek, czy zwykła bateria? Jak do tego podejść żeby czegoś nie schrzanić? Wlutować jakąś podstawkę pod bateryjkę, czy przylutować po chamsku 2 kable i dolutować je do bateryjki?

Zdjęcie:
http://s2.ifotos.pl/img/P1080045_hahnnea.JPG

[#2] Re: Zegar na Elsat 1208

@Lorak, post #1

Akumulatorek 3.6 V. W Rybniku taki kosztuje około 6-7 pln.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Zegar na Elsat 1208

@Lorak, post #1

Z tego,co kojarzę,chyba akumulatorek.

[#4] Re: Zegar na Elsat 1208

@Lorak, post #1

http://bboah.com/index.php?action=artikel&cat=69&id=3073&artlang=en

Wygląda na zwykłą bateryjkę? Jak kiedyś miałem E1208, to miałem tak samo zamontowaną. Oczywiście to może być aku, nie mam obecnie tego jak sprawdzić, a skoro koledzy tak twierdzą...

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2011 22:36:52
[#5] Re: Zegar na Elsat 1208

@strim, post #4

Faktycznie. Z rozpędu napisałem. To może być zwykła bateryjka. Sądze, ze taka jak we współczesnych pecetach.

CR2032

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Zegar na Elsat 1208

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Ze spokojem możesz wsadzić gniazdko ze starej płyty PC ze wspomnianą ba(k)teryjką.

[#7] Re: Zegar na Elsat 1208

@Lorak, post #1

miejsca masz tam tyle, że wszystko się zmieści ;)
jakiś czas temu szukałem sobie czegoś do apollo tak żeby ładnie zmieściło się w miejsce starego akumulatorka, CR1620 dobrze się do tego nadaje, oczywiście oryginalny kapselek świetnie na to pasuje ;)

[#8] Re: Zegar na Elsat 1208

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Niedawno był wątek na ppa, gdzie ktoś sugerował aby wmontować tam jeszcze diodę aby bateryjka nie była ładowana. Jest taka potrzeba? Czy może od razu wstawić akumulatorek i nie kombinować?

[#9] Re: Zegar na Elsat 1208

@Lorak, post #8

Wstaw akumulatorek, patenty z baterią i diodą pochodzą z czasów kiedy akumulatorki nie były tanie i powszechnie dostępne.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem