[#1] >>> Uwaga na TV LCD <<<
Hmmm... Jak tu zacząć...
Podłączyłem swoją A2000 do TV LCD Daewoo przez SPRAWDZONY kabel RGB-SCART. Na ekranie nie pojawiło się NIC. Podłączyłem więc kabelek VIDEO do złącza VIDEO w Amidze i w TV, obraz jest. Oczywiście bez koloru. W tej chwili przypomniało mi się, że kiedyś miałem problem z wyświetleniem obrazu przez modulator A520. Też brak było obrazu. Cóż diagnoza prosta! Gdzieś jest coś uwalone. Jako, że mam chwilę wolnego chwyciłem się za studiowanie schematu i lutownicę. Po krótkich poszukiwaniach znalazłem jeden feler. Bezpiecznik chroniący port RGB Amigi. Był zjarany! To jednak nie mogło mieć wpływu na brak obrazu po RGB, miało za to wpływ na działanie modulatora A520, ale o tym dalej. Zapuściłem po tej wymianie Ami i... wielkie D. Dalej brak obrazu po kablu RGB-SCART. Nie myśląc wiele wylutowałem hybrydę video i podstawiłem w jej miejsce inny układ. Sytuacja bez zmian! Wylutowałem bufor sygnału RGB, przez który przechodził sygnał synchronizacji HSYNC, bo w czasie pomiaru wskazywał "dziwne" wartości. Po wylucie już na stoliku wskazania były OK. Kolejne więc PUDŁO! Układ wrócił na płytę. Cóż mi więc zostało? Tylko układ Agnus. Wymieniamy więc Agnusa i.... dalej dupsko! Załamany spojrzałem na schemat i wniosek mógł być TYLKO jeden. Już MUSI być OK. Wytargałem z gratów modulator A520 podłączyłem do portu RGB, a jego KOLOROWE już wyjście VIDEO podpiąłem do złącza VIDEO w TV. Cyk i.... mam kolor na odbiorniku! Modulator zadziałał dzięki wymienionemu bezpiecznikowi. Zadziałać zaś mógł TYLKO przy prawidłowym sygnale RGB z Amigi. Co teraz? Chcąc, nie chcąc wytargałem stary TV CRT z kąta, bo byłem już pewien, że Amiga jest sprawna. Podpiąłem kabel RGB-SCART włączyłem Ami i TV i..... zobaczyłem piękny, ostry obraz planszy tytułowej kickstartu 2.0. Na wszystkie te operacje straciłem dwa późne wieczory, a naprawa mogła się zakończyć na wymianie bezpiecznika.

Wnioski:
1. Nie wszystko musi być takie straszne jak to wygląda przy pierwszym rzucie oka.
2. Ekonomiczne TV LCD są do dużej D... i mogą nie radzić sobie z sygnałem RGB generowanym z Amigi. Dla mnie to SKANDAL.
3. Niech żyją FRAJERZY, którzy wylutowywują układy mające po 20-kilka nóg, by stwierdzić, że winien jest telewizor, a nie Amiga

Miłych snów:
*y

[#2] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #1

Toś się napocił, ja od poniedziałku wałkuję temat A1200+Mediator+Apollo1260 by Stachu100, i przeżyłem już wszystko, od braku połączeń na CPU Slocie, poprzez awarię podstawki pod MACH131, dalej braki prądu na płygły a na koniec coś mi się stało z jedną kostką RAM ;) Dopiero dziś wszystko zaczęło działać OK...

[#3] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #1

Hm... Z jednej strony - zawziętemu, ortodoksyjnemu Klasykowcowi nic nie zastąpi monitora/telewizora CRT Obecnie mam A500 podpiętą do jakiegoś Sony Black Trinitron 21 cali i nie odczuwam potrzeby szukania innych rozwiązań. Obraz jest ostry, odpowiednio nasycony, no miodzio.

Z drugiej zaś strony - LCD i Amiga bardzo ładnie się dogadują, Ćwiczyłem z różnymi Amigami i różnymi monitorami/telewizorami LCD. Zresztą - temat często poruszany na lamach PPA i dobrze opisany.

A1200, której używam na co dzień mam podłączoną kablem RGB->SCART do tivizora LCD HD Ready - Toshiba Regza, 32 cale. Pięknie bangla, zero zastrzeżeń. Nawet te "tryby migające" przyzwoicie się sprawują.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #1

Wszystkie nowoczesne LCD podczas korzystania ze złącza SCART(euro)
pracują w trybie Composite video,żeby przełączyć tryb pracy na RGB należy podać napięcie 1-3 volt na pin 16 i 9-12 na pin 8 euro złącza.

poprawcie mnie jak się mylę.

[#5] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@damianx, post #4

No tak ale na większości schematów masz 12V na pin 8 euro i 5V na pin 16 euro.
[#6] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@damianx, post #4

Nie wszystkie LCD są takie do niczego. Ja zwróciłem uwagę na jedno. Mój duży LCD LG 40 '' ma dwa gniazda EURO. Przy jednym jest w nawiasie napis (RGB), telewizor to fullHD. Amiga podpieta pod EURO bez napisu RGB dawała ledwo widoczny obraz czarno-biały.

Więc szukając monitora TV między innymi do Amigi znalazłem Samsunga SM 2770HD i on ma też EURO (RGB), kupiłem w ciemno i obraz żyleta, zero migania, a standardowo mam najwyzszą mozliwą rozdziałkę z AGAty, 1280x512 OK

[#7] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@Wojox, post #6

chwalić nie chcę bo nie ma czego jeśli chodzi o LG ale w sumie u mnie na moim LCD 27" obraz jest naprawdę świetny na EURO...

[#8] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@damianx, post #4

na pin 8 nie trzeba podawać napięcia, żeby mieć obraz. Ten pin służy do automatycznego przełączania w tryb AV, przy braku sygnału na tym pinie trzeba po prostu ręcznie go przełączyć. Co do pinu 16stego to zgadza się, jest to przełączanie z trybu Composite na RGB, jednak niektóre telewizory i bez tego będą działać jeśli mają kilka złącz Euro i jedno z nich jest przeznaczone tylko i wyłącznie do trybu RGB. Do poprawnego działania RGB na euro wystarcza podanie sygnałów R,G,B, synchronizacji zespolonej, masy oraz przełączania Composite/RGB. Mi się udało odpalić RGB na LCD Panasonica, jednak mam problem z przesuniętym obrazem. Nie wiem czy to wina CDTV, która ma trochę inaczej wyprowadzone wyjście RGB czy telewizora. W każdym razie problem wynika z opóźnienia synchronizacji poziomej, tylko nie wiem w którym z urządzeń, trzeba by drugiej amigi żeby sprawdzić.
[#9] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@Des, post #3

oczywiście że tylko CRT i najlepiej właśnie Trinitrony bo mają najsłodsze kolory

fajny test można zrobić w Viście/Win7 jak jest Aero włączone. Otworzyć obrazek i zacznąć machać nim po pulpicie. Na CRT ostrość jest identyczna a na LCD (mówię też oczywiście o tych full-wypas 120Hz!) jedna wielka rozmazana kupa Gry Amigowe jako że są w większości scrollowane to wyglądają dobrze tylko i wyłącznie na CRT :)

ps. do PC też używam CRT. Nie ma to jak 2304x1440@80Hz na 24"

[#10] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@XoR, post #9

Z tym skrolowaniem obrazu w amigowych grach oraz z soczystymi kolorkami to się zgodzę w 100%. Na telewizorach LED, LCD nie jest najlepiej. Choć wszystko w zasadzie zależy od modelu telewizora. Ja pamiętam jak przez krótki czas testowałem C64 oraz Amigę na Sharp Aquos - było całkiem dobrze.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 23:04:25
[#11] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #1

No rzeczywiście odkrycie Ameryki. Najpierw trzeba się zorientować, czy TV obsługuje RGB przez SCART-a!

[#12] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@Pinto, post #11

Uwaga może byłaby słuszna gdyby nie to, że standard SCART ZAWSZE powinien obsługiwać sygnał RGB.
[#13] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #12

Standard swoje a praktyka swoje.
Widywałem telewizory mające po dwa lub trzy gniazda Euro/Scart w których tylko jedno miało komplet wyprowadzeń dla RGB.
Takie drobne oszczędności producenta.

Pozdrawiam
[#14] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@RadoslawF, post #13

To prawda.
Sam mam taki TV z 3 gniazdami SCART gdzie SCART-3 jest niepełne: to znaczy nie ma wejść RGB, tylko COMPOSITE i S-VHS. Ale jest to zawsze (ok. powinno być) napisane w instrukcji.
[#15] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@*y, post #12

To nie jest reguła, temat RGB w złączu SCART był już wałkowany kilka razy, w moim monitorze są dwa wejścia SCART, przez czym jedno obsługuje RGB a drugie nie. Należy czytać instrukcję, tam zazwyczaj jest wszystko opisane.

[#16] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@rafgc, post #15

1.Słusznie Panowie zaznaczacie, że POWINNO to być w instrukcji. Jednak nie zawsze jest.
2. Jeśli coś jest standardem to moim zdaniem nie ma tu miejsca na "improwizacje". To tak jakby elektrykowi podłączyć pod niebieski przewód "fazę", co w mojej karierze zawodowej też się już zdarzyło (jestem elektrykiem).
3. Mój post, pomimo tytułu, to właściwie ogólna przestroga przed zbytnim zaufaniem do NOWYCH urządzeń zewnętrznych. Czasami lepiej 6 razy sprawdzić niż dziabać lutownicą, zakładając, że winien musi być ten leciwy "gracik".

[#17] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@stachu100, post #14

heh a ja mam starutkiego x letniego SONY Trinitron 34 i ma 5 wejsc RGB :)) wszystkie obsluguja Amige pieknie PS3

nie zawsze co nowsze jest lepsze :) dlatego bronie sie nogami i recami przed utylizacja tego CRT i zakupem 56-60 cali LED

luuubie go :)

[#18] Re: >>> Uwaga na TV LCD

@HOŁDYS, post #17

HOŁDYS nie zawsze co nowsze to lepsze z tym sie zgodze
w 90% procentach to sie mówi "kiedyś to robili sprzęt" wystarczy spojrzec na stare wzmacniacze AUDIO Sony ES , Pioneer , Rotel dzisiaj takich wytrzymałych smoków juz nie budują tylko padlina ktora po 5 latach sie do niczego nie nadaje bo kondesatory popuchniete jak beczki od piwa . to samo z tv mialem duzego panasa 58 cali plazme nawalila po 2 latach kosztowala 10 tys zl
dzisiaj inaczej patrze na zakupy smialo moge stwierdzic ze wszystko co nowe to coraz wiekszy syf

to samo z autami:) porownaj stare porzadne mercedesy do nowych :) procz bajeranckiego wygladu nowych niczym sie juz nie roznia od forda vw czy opla ten sam syf ktory sie rozlatuje po 5 latach

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 19:29:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem