[#1] amiga 600 + karta flash 1 GB
Witam

Jestem nowy jesli chodzi o Amige. Kupilem sobie "gola" A600 bez oprogramwoania za to z karta i adapterem przylaczanym na pcimcia. Potrzebuje jakiegos oprogramowania na dyskietyce prawdopodobnie do uruchomienia systemu zeby widzial moj dysk na pcimcia i pozwalal nagrywac i uruchamiac z niego programy. Z gory dziekuje za pomoc jak pisalem z amigi jestem zielony licze na masterow amigowcow pomozcie pleaseee

scorpionikr

[#2] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #1

[#3] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #1

Witaj. Miło, ze postanowiłeś zainteresować się Amigą. Jak napisał mój przedmówcą zajrzyj do działu FAQ. Temat, który poruszasz był już manglowany kilkanaście razy na forum. Na naszym portalu znajdziesz również artykuły o Amidze 600 i karcie CF.

Polecam również google

Poza tym aktualnym(5) numerze pisma PPA. Znajdziesz ciekawy artykuł o Amidze 600 i karcie CF

http://www.ppa.pl/magazyn/

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #1

http://www.tadla.net/amiga/a600cf/

[#5] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Des, post #4

Czesc

Dzieki za info wszystk,im mam pytanie do tego ostatniego linku jest w nim mowa o kickstarcie u mnie jest to (2.0) v2.05 37.229 nie działa czyli w takim razie moja karta cf nie bedzie widoczna w amidze? czy mozna zupgredowac tego kikstarta jesli task to jak i czy ta operacje instalck systemuy na amidze mozna wykonac podlaczajac karte flashowa przz adapter pcimcia?

z gory dzieki za odpowiedz

ScorpionikR

[#6] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #5

1.upgrade jest mozliwy ale z reguly 1 MB to troszke malo do zabawy z spatchowanym ROMem i HD
2.z karty CF podlaczonej do PCMCI nie zbotujesz amigi (wymagana jest dedykowana karta SRAM lub DRAM PCMCIA .. aby z urzadzenia CC0: zbootowac amiege i jest to juz mozliwe od kickstartu jaki posiadasz.
3.Oczywiscie mozesz zainstalowac system z karty CF .. w amidze po porstu przegrywa sie zawartosc dyskietek na partycje systemowa i powinno to wystarczyc do uprzednio przygotowanego dysku w HDToolBoxie

[#7] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #5

Powstało trochę zamieszania.
Piszesz, że masz Kartę CF i czytnik PCMCIA i chcesz używać jej jako dysku twardego.

Koledzy podają receptę na kartę CF jako dysk na IDE, czyli zamiast zwykłego HDD. Przy kickstarcie, który posiadasz nie zadziała. W dodatku potrzebowałbyś wtedy adaptera kart CF na IDE.

Metodą na PCMCIA możesz używać karty CF jak dysku twardego, ale niestety ze wsparciem specjalnie przygotowanej dyskietki bootującej, która przy starcie systemu musi być w napędzie. Urządzenie CF0 obsługujące karty CF na PCMCIA nie pozwala na bootowanie komputera bezpośrednio z karty.

[#8] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@HOŁDYS, post #6

Czyli jesli dobrze rozumiem w moim przypadku zostaje dyskieta z systemem startowym i sterownikami do cf zeby byl widoczny po starcie tak?

[#9] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #8

i jeszcze jedno pytanie czy po uruchomionego systemu z dyskietki startowej i "zamontowaniu" karty cf bedzie mozliwe uruchamiania programow gier z tejze karty czy tez kazdorazowo zeby odpalic gre bede ja musial z karty cf nagrywac na dyskietke i z niej uruchamiac amige?

[#10] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #9

i od razu jeszcze jedno pytanie w dziale faq na forum znalazlem informacje ze jest mozliwa praca amigi z dyskiem twardym na kick starcie 1,3

http://www.ppa.pl/czy.twardy.dysk.zadziala.z.kickstartem.1.3.,39;faq.html

czy wtakim razie na moim nowszym kickstarcie 2.0 byloby mozliwe zalozenie hd bez upgradu kikcstartu?

[#11] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #9

kazdorazowo zeby odpalic gre bede ja musial z karty cf nagrywac na dyskietke i z niej uruchamiac amige

Dokładnie tak.

czy wtakim razie na moim nowszym kickstarcie 2.0 byloby mozliwe zalozenie hd bez upgradu kikcstartu?

Nie. Twój Kickstart to początkowa wersja zawierająca błędy i nie obsługuje dysków powyżej 20MB (tu mogę się mylić bo nie testowałem).

[#12] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Jacenty, post #11

tzn ze workbench bede uzywal tylko do zgrywania gier na dyskietki? zdaje sie ze mam karte i GB ktorej w zyciu ni wykorzystam w tej amidze? dobrze rozumiem?

[#13] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #10

nie ma co dywagowac jesli chcesz sie bawic dyskiem twardym w amidze przy twojej wiedzy z amiga..potrzebny jest nowa kosc romu min 37.300
trzeba tez pamietac ze podlaczenie karty CF0: jak i dyskow DH0: itd ..zabiera cenna pamiec na bufory dla urzadzen.. reasumujac majac 700 kb wolnego RAMu nie uruchomisz gry wymagajacej 1024 kb RAM

1 GB karty na PCMCIA wykorzystasz jako pamiec przenosna niczym pendrive (podczas pracy mozesz wyciagac i wladac ta karte tak jak w PC) z automatu bedzie sie mountowac i zniej mozesz odpalac proste gry ktore wymagaja mnie ramu lub inne pliki dema muzyke grafike

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 13:35:31
[#14] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@HOŁDYS, post #13

dla mnie i tak bomba:)

do tej pory bawilem sie spectrum ktore ma 48 k ramu i magnetofon wiec dyskietki to dla mnie ogromny postep technologiczny:)

cieszy mnie to

pozdrawiam

[#15] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #14

witamy w kolorowym swiecie amigi :)

poczytaj sobie o zgrywaniu plikow ADF na dyskietki zabawe bedziesz mial przednia !

[#16] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@HOŁDYS, post #13

Reasumując w Twoim przypadku karta + przelotka którą masz posłuży Ci do wymiany danych między Amigą a PC, a gry/programy uruchomisz sobie z dyskietki. Jak pisał kolega wyżej nawet jeśli dasz nowy Kickstart i dysk to zabierze Ci cenną pamięć bez której nie odpalisz wielu gierek.
A dodatkowy Ram do A600 kosztuje tyle co cała Amiga :)

[#17] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Jacenty, post #16

jeszcze mi napiszcie gdzie szukac darmowych gierrek i programow a bede calkiem szczesliwy:)

[#18] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #17

http://www.ppa.pl/rodzynki.html

[#19] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Jacenty, post #18

tam juz bylem dzieki inne linki?

[#20] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #19

www.allegro.pl
www.ebay.pl

Tutaj możesz kupić gry które nie mają statusu freeware (autorzy programów/gier nie udostępniają ich za darmo).
[#21] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@stachu100, post #20

www.google.pl

[#22] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@HOŁDYS, post #21

dobra rozumiem. Znalazlem kicks start 2.05 37.350 czy ten nada sie an dysk twardy? czy instalacja jest klopotliwa wymaga lutowania na pkycie czy sie wyjmuje i zaklada nowa?

[#23] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #22

Wyjmujesz i wkładasz w podstawkę. Wymagana delikatność, ostrożność i przytomność umysłu w trakcie operacji. Przed wyjęciem starego kicka przyjrzyj się jak jest włożony i w identyczny sposób włóż nowy.

[#24] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Mordimer, post #23

dzieki bede uwazal. po wymienaie wymagana jest jakas konfiguracja czy odpaa sie po prostu standardowo?

[#25] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@HOŁDYS, post #21

Ważne przykazanie współczesnego pokolenia internetowego:
"Jeżeli czegoś nie ma w google to znaczy że nie istnieje"
albo w innej formie:
"Jeżeli Ciebie nie ma w google to znaczy że nie istniejesz"
[#26] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@stachu100, post #25

bede pamietal:)

[#27] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #24

od Amigi 500+ rev 8 .. przez A600 do A1200 ..podstawki maja wiecej otworkow niz ROM nozek ..pamietaj o przesunieciu w lewo bo inaczej spalisz ROM

temat o ROMie w A600 juz byl kilkakrotnie poczytaj sobie

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=23865

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 14:54:53
[#28] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #24

Może się trochę dłużej uruchamiać przy pierwszym załączeniu. Trzeba się wykazać odrobiną cierpliwości. Ja tak miałem przy wymianie z 3.0 na 3.1. Serce o mało mi nie wyskoczyło, szczególnie, że wcześniej strzeliłem małą gafę z wolnymi pinami w podstawce , ale ROM przeżył.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 14:54:52
[#29] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@Mordimer, post #28

dzieki oprocz romu kupuje http://allegro.onet.pl/zestaw-startowy-cf-amiga-600-1200-4000-cd32-atari-i1780809370.html nada sie do instalacji opisanej na http://www.tadla.net/amiga/a600cf/ ?

[#30] Re: amiga 600 + karta flash 1 GB

@scorpionikr, post #29

http://allegro.onet.pl/cf-ide-44pin-adapter-i1777286397.html zdecydowanie lepiej cos takiego (przyklad, ja kupowalem taka sama jeszcze taniej) + tasiemka 2,5''!
Po co podlaczac przejsciowke do przejsciowki, skoro sa adaptery na karty CF 44 pin, pasujade idealnie do gniazda Twojej amigi?:)
Ten "zestaw startowy" to najzwyklejsza przejsciowka IDE 2,5'' na 3,5'' plus tasiemka i przejsciowka 3,5'' IDE na CF...

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 15:09:13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem