[#1] Fast ata nie działa
Witam dzisiaj dotarła do mnie fast ata gold niestety wszystko podłączyłem i nie działa pokazuje się tylko obraz romu. Pomocy

Niewiem to jakieś fatum jak zrobiłem temat to wystartowała ja wale co jest

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 22:35:34
[#2] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #1

1.Wyjmij całość i powtórnie złóż.
2.Jako możesz zamieść jakąś fotkę.
3.Napisz co do tej pory zrobiłeś.

[#3] Re: Fast ata nie działa

@LeszczAmiga, post #2

fast ata ruszyła ale mam odczyt z sys info 2,3 mb nie wiem co jest mam ustawione pio 4

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 23:17:02
[#4] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #3

sterownik zainstalowałeś?

[#5] Re: Fast ata nie działa

Jaką masz konfigurację Amigi? Na 030/50mhz FastATA wyciąga 6,5-8 MB/s (przynajmniej moja). Jak masz gołą Amigę to taki transfer raczej nie jest niczym niezwykłym.

[#6] Re: Fast ata nie działa

uruchamiasz
C:Ata3prefs - ustawiasz odpowiednie pio dla twoejgo dysku i CPU
C.Ata3.drivers

odpalasz SYSinfo i na Apollo 040/40 powinienes miec 10 MB/S przy dysku 5400 RPM

[#7] Re: Fast ata nie działa

@HOŁDYS, post #6

a jakie to są zależności, bo sam kontroler ma większą przepustowość nawet w PIO4, karta CF powiedzmy też taka, która lata w okolicach 20MB/sec, a z 040 to jest też transfer rzędu 8MB/sec, czy w PIO5 dało by się coś więcej wykrzesać?

[#8] Re: Fast ata nie działa

@Kilos, post #7

nie wiem jakie ale na moim blizzardzie 1260/80 Mhz chodizla fast ata MK II GOLD wolniej niz na Apollo 040/40 ...kiedys mi Stachu100 wyjasnial ze chodzi o dostep do pamieci... mowa oczywiscie o trybie PIO5 (10.5 MB/s) a nie PIO4 (8.5 MB/s)

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2011 14:13:01
[#9] Re: Fast ata nie działa

@HOŁDYS, post #8

qmam, ja mam pierwszą wersję tego kontrolera, brak możliwości ustawienia PIO5, zdaje się, że można ewentualnie kupić upgradnięte układy od elbox-u

[#10] Re: Fast ata nie działa

@Kilos, post #9

blizzard 1230 50mhz 64 ram na każdym pio mam 2.3 mb system robiony na win uae. Ale podejrzewam że dyski są skopane bo hd tool nie wykrywa dysków w win uae.
[#11] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #10

pytanie zasadnicze czy masz uruchomiony ATA3.DRIVER ?

[#12] Re: Fast ata nie działa

@HOŁDYS, post #11

nie wiem zainstalowałem i tyle .
[#13] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #12

a ja wiem ze nie uzywasz wogole fast aty tylko wbudowanego kontrolera w PIO 0

przeczytaj jeszcze raz ten watek ze zrozumieniem i podaj nowe wyniki preskosci :)

[#14] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #12

W startup-sequence na początku powinienieś mieć:

C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver QUIET

W trakcie uruchamiania Amigi przytrzymaj LewyPrzyciskMyszki.
Wejdziesz do ustawień prędkości.

[#15] Re: Fast ata nie działa

@LeszczAmiga, post #14

mam ustawione pio 4 zrobiłem format wszystko jakby szybciej się wczytuje sys info pokazuje dalej 2,3 mb wydaje mi się ze kłamie jak chce uruchomić program z dyskietki fast aty READTEST i DRIVESPEED pokazuje Reqiured Argument Missing. Ale wszystko szybciej się wczytuje teraz
[#16] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #15

a powiedz ile test trwa w sys info ok 10 sek ..czy mniej niz 1 sek ?

[#17] Re: Fast ata nie działa

@HOŁDYS, post #16

około 10 sekund w sumie to z 5

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2011 23:22:48
[#18] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #17

tu widać jak ikonki wczytuje jest znacznie szybciej niż na zwykłym złączu
http://www.youtube.com/watch?v=zmHHCNRjLzs
[#19] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #18

Sysinfo nigdy dla mnie nie byl miarodajny. Zeby skorzystac z "drivespeed" trzeba podac "namiary" na dysk w postaci jednostki, czyli oslawiony unit. Jezeli twoj dysk pracuje jako master na zlaczu primary to dajesz po wpisanej komendzie 0. Nie pamietam tylko, czy czasem komenda ta nie wymaga podania sterownika (scsi.device), ale to mozna sprawdzic w dokumentacji lub poprzez podanie parametru "?" do polecenia. Jezeli chcesz sie dowiedziec, czy FastATA dziala w systemie to wpisz polecenie "version scsi.device", ktora powinna "wypluc" numerek w okolicach 50.0, czy cos na ten dizajn. Wtedy bedziesz mial pewnosc, ze sprzet podmienil oryginalny sterownik na ten zawarty w kontrolerze. Powodzenia! ;)

[#20] Re: Fast ata nie działa

@Lokaty, post #19

Polecenie DriveSpeed scsi.device 0.Gdzie zero,to nr unit.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2011 16:11:22
[#21] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #10

No właśnie. Ja na takiej konfiguracji mam do 8MB/s (średnio ok.7), oczywiście mierzone via SysInfo. Fast ATA w wersji I - kupiona od Madmana z forum. W tym świetle Twoje 2,3MB/s to tyle co na A1200 z fastem. Zrób może taki trik:
- wywal ze startup-sequence linie dotyczące ata3.driver,
- odpal WB i zmierz prędkość SysInfo,
- z linii komend uruchom ata3.driver i "prześwietl" SysInfo,
- podaj wyniki na forum.

Jeżeli wyniki nie będą się zbyt różniły, to może być coś z kontrolerem lub (prozaiczna przyczyna) z taśmami IDE.

[#22] Re: Fast ata nie działa

@Red_Bullet, post #21

Na A1200 040/25-PPC603/166 + FastAta2 oraz dysk wtedy był 4,3GB Samsunga na systemie AFS,
dane o dysku u mnie były:
CreateFile - 4,2MB/s
WritreFile - 4,54MB/s
ReadFile - 2,74MB/s
RawRead - 2,80MB/s

Dane pochodzą z SysSpeeda 2,6.
Mogę podesłać moduł wynikowy jak potrzeba.

[#23] Re: Fast ata nie działa

@LeszczAmiga, post #22

Na tyle to ja się nie znam co to są moduły ale pisałem przedwczoraj do efunzine że mam tylko 2.3mb i do dzisiaj się nie odezwali może mają wakacje już 3 formaty zrobiłem wydaje mi się że dysk walnięty w 3.1 miałem partycje
1. 600
2. 900
3. 1900
po aktualizacji do os 3.9
pokazało mi
1. 4.3gb
2. 5gb
3. 13gb
dlatego też myślę że dysk jest do bani. Ale nie wiem nie znam się za bardzo zobaczymy jak przyjdzie ten co kupiłem a może fast ata walnięta i tak sobie pokazuje różne wartości dysków. Jutro jak wrócę z pracy to zrobie jeszcze jeden format i wymontuję to fast ate i zobaczę wtedy co będzie bo na dziś to ja się już poddaje ok, racja albo jeszcze taśmę kupie na wszelki wypadek

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2011 02:06:48
[#24] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #23

Witam w workbench 3.1 mam prawie 8mb a os 3.9 mam 2.5 nie mam pojęcia dlaczego ???
[#25] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #24

podziękowania dla altcomputing za post w temacie FAST ATA i AmigaOS 3.9

Jeśli zainstalowałeś BoingBagi to MUSISZ wyłączyć nową scsi.device z AmigaOS ROM Update. W startup-sequence zmień wiersz "C:Setpatch QUIET" na "C:SetPatch SKIPROMMODULES scsi.device QUIET". Wtedy możesz bezpiecznie ładować sterownik FastATA i wszystko powinno działać.
ATA ruszyła :)
[#26] Re: Fast ata nie działa

@EllipticDawid25, post #25

Miłego używania :)

[#27] Re: Fast ata nie działa

@altcomputing, post #26

ha, a może ktoś wie jak odpalić ATA3Prefs pod AmigaSYS 4 AGA, nie otwiera mi się po prostu okno, wersja 7.0 tego.

[#28] Re: Fast ata nie działa

@Kilos, post #27

Uruchamiasz komputer bez s-s (odpowiednia opcja w early menu) i otwierasz ATA3Prefs w CLI

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 15:37:57
[#29] Re: Fast ata nie działa

@Norbert, post #28

to ja wiem, że on się uruchomi, ale jak mam odpalić go przed hdtoolbox-em jeśli mam drugi duży dysk w SPLIT do ogarnięcia?

[#30] Re: Fast ata nie działa

@Kilos, post #29

Najpierw odpal ATA3Prefs a potem hdtoolbox.
A co chcesz osiagnac ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem