[#1] Naprawa ROM A500 i A1200
Naprawa Amigi 500 jest właściwie bardzo prosta.... aby mieć działającą Amige kompletujemy sprawne układy i wsadzamy w podstawki... reszta płyty zwykle działa. Wymiana RAM'u to już sprawa dobrej lutownicy. Problemem jest jednak zawsze pamięć ROM a wynika to z tego ,że temu tematowi poświęcono zbyt mało miejsca w opisach na forum. Proszę więc o takie informacje:

1)Jakimi układami EPROM , EEPROM , FLASH można zastąpić uszkodzony fabryczny układ ROM'u Amigi 500 chodzi mi o oznaczenia i wymagane parametry.
Oczywiście zakładamy posiadanie dostępu do odpowiedniego programatora
i pliku bin z ROM'em danego modelu.

2)Podstawka A500 pozwala na zamontowanie znacznie większego układu niż te klasyczne 256Kb ROM czy da sie to jakoś zastosować dla własnych potrzeb np. skoro fabryczny rom jest od $FC0000 do $FFFFFF to po zamontowaniu większego układu np. 512Kb mamy w nim dla siebie obszar od $F00000
do $FBFFFF pytanie tylko jakie to mogą być układy i tu potrzebna jest opinia fachowca... chodzi mi o listę układów jakie możemy stosować.

3)Amiga 1200 no tu problem jest większy bo zastosowano dwie 8 bitowe kości pamięci ROM prawdopodobnie o organizacji 256x8 Posiadam pobrane z kilku starych PC'tów,których i tak nikt nigdy nie będzie kolekcjonował... kostki pamięci BIOS o oznaczeniu AT29C040A czy takie układy zadziałają z A1200 ? Tu znowu proszę o radę fachowca jakie układy można stosować ...

Pozdrowienia dla całej społeczności Amigi
[#2] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@68k_tester, post #1

Oo. Dawno Cię nie było na PPA. Miło Cię widzieć.
Kiedyś pracowałeś nad jakimś projektem związanym z 68k. Może teraz się pochwalisz co to było i co z tego wyszło??

Co do Twoich pytań. Na ppa jest artykuł o programowaniu romów. Jest tom szczegółowo opisane. Wiem tez, że usrzy ppa programowi sobie zmodyfikowane romy. Może rafguc się wypowie. In jest specjalistą.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@68k_tester, post #1

Sądząc po pytaniach:
- masz już programator, albo dostęp do niego.
- zamierzasz programować zamienniki kickstartu i je "opylać" :D

[#4] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@LeszczAmiga, post #3

jak ma szanse to niech robi tym bardziej jeżeli cena będzie przystępna...
[#5] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Tak.... minęły chyba ze dwa lata dla mnie to było jak tydzień,jednak wreszcie nastał czas urlopu.
Wiadomo ,że do tego co się lubi człowiek zawsze wraca. Znowu brakuje mi DevPac'a i A500
Projekt skończyłem jest mało przydatny bez odpowiedniego hardware ale co do kodu to mogę wszystko opublikować,
jego właściciele nie zastrzegli sobie wyłączności.Zresztą do całego projektu powstało wiele dodatkowych modułów
typu FileRequestery Terminal oraz okna Preferencji Rs232 i wiele jeszcze innych procedur pomocniczych..
to wszystko oczywiście na A500 i OS 1.3 jeśli komuś się to przyda to czemu nie zresztą zrobione jest to naprawde
ładnie i solidnie cały kod to assembler. Znalazłem kilka starych 500'tek nie jestem elektronikiem ale jedna
już mi ruszyła może odpale pozostałe ten rom w A500 jest chyba 16 bitowym układem.
[#6] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@68k_tester, post #5

Co to jest DevPac? Ten projekt dotyczył właśnie tego?>

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@68k_tester, post #1

Warto poczytać:

http://pc.wlocl.pl/53/20,kickstart,a,programowanie,eprom,39,u.php

[#8] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@LeszczAmiga, post #7

I oczywiście PPA

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=82852

[#9] Re: Naprawa ROM A500 i A1200

@68k_tester, post #1

27c800, 27c160, 29f800, 29f160 muszą być odpowiednio zaprogramowane, lub zmodyfikowane, ponieważ są większe niż 512kB, 29f400 być może by też podeszło.

W A1200 jest szyna 32-bitowa, więc dwie kości mają organizację 128x16.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem