[#1] Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?
Napędy te wg. specyfikacji czytają tylko takie CDR, które są wypalone maksymalnie z pojedyńczą predkością i jako ISO9960. O ile z tym drugim nie ma problemu, o tyle, przynajmniej ja, nie mam w domu żadnej nagrywarki ani programu, który pozwalalaby wypalić coś wolniej niż x16.

O co biega? Dzisiejsze nagrywarki nie supportują już takich prędkości?
A może chodzi o płyty?

Ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?

[#2] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Nie wiem w czym problem, ale w MakeCD jak ustawisz prędkość nagrywania na 1x , to bez problemu nagrywarka wypala z teką prędkością. A jakim ty programem chcesz wypalać?
[#3] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@kmilota, post #2

Próbowałem kilku pod Windows i na Maku. Da się to zrobić jakoś na MakeCD pod UAE?

[#4] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Ja wypalam x32 i nie było problemu z czytaniem płyt. Nie wiem skąd te błędne informacje.
[#5] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@Shredder, post #4

Probuje juz trzecia CD z roznymi ustawieniami. A570 chwile zaczyta a pozniej cisza. CD audio gra, stara plyta CDR, wypalona wg. tego, co podalem na poczatku tez. Nowe - niet :/

[#6] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Nagrywanie płyt z niskimi prędkościami zależy od specyfikacji sprzętu i oprogramowanie używanego przy nagrywaniu.

Do wypalania płyt do CDTV używam CloneCD. Na razie się nie zawiodłem.

Pozdrawiam.

[#7] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #5

Problem nie tkwi w prędkości wypalania płyt lecz w specyfikacji lasera użytego w A570.
Po prostu lasery w tych napędach (i wieeeelu innych napędów z wczesnej epoki CD) najzwyczajniej na świecie nie były przewidziane do odtwarzania płyt CD-R. W tyn czasie o takich płytach nikt nawet nie słyszał.
Były przewidziane do pracy z "tłoczonymi" płytami CD-ROM i to wszystko.

Pierwsze napędy CD-R dla "zachodniego Kowalskiego" kosztujące mniej niż $1000 pojawiły się dopiero w 1995 roku.
[#8] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@stachu100, post #7

Czyli może warto rozeznać się jakie to muszą być płyty do nagrywania? Złote? Srebrne? Niebieskie? Jakich płytek używasz Inco?

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2011 22:29:06
[#9] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@Tomski, post #8

Dołączam się do pytania. Oraz - jak przygotowujesz ISO przed wypaleniem via CloneCD? Jaki format?

[#10] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Zasad wolniej-lepiej niekoniecznie ma zastosowanie w każdej nagrywarce, producenci raczej optymalizują parametry nagrywarki do najczęściej stosowanych prędkości i może się np okazać, że płyta nagrana wymuszoną prędkością 1x na nagrywarce, która ma mnożnik od 16 wzwyż, będzie gorszej jakości niż ta nagrana 16x. Spotkałem się nawet z informacją kiedyś, że nagrywarki są tworzone tak by cd-audio najlepiej się nagrywało przy prędkości 4x (niestety nie pamiętam czy chodziło o grupę producentów, czy o ich większość)

Tak jak pisze Stachu, trzeba mieć szczęście aby dobrać tak rodzaj płyt i nagrywarkę aby było dobrze. Nagrywane CD audio to pamiętam, że nawet mi działały na jakimś starym odtwarzaczu CD (chyba jeden z pierwszych), napędy jakoś je czytają lepiej niż te z danymi (pamiętam nawet na PSX jak nagrane cd-audio na danej płycie działało a nagrana gra już nie).

[#11] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Napęd w CDTV bez problemu czyta CD-R nagrane z prędkością 4x, 8x, 16x nie sprawdzałem ale pewnie też. Przyczyną nieczytania może być padający laser, brudny laser, kiepska nagrywarka, kiepskie płyty. Jeśli chodzi o płyty to najlepiej jest nagrywać na tych o jasnej powierzchni - jak wiadomo im jaśniejsza powierzchnia tym więcej światła odbija. Laser w CDTV był projektowany w czasach, kiedy istniały jedynie płyty tłoczone, które odbijaja niemalże 100% światła lasera. Stąd też czułość tego lasera nie jest taka jak np. we współczesnych napędach CD-ROM. Jednak do CD-R wystarcza. CD-R były tak projektowane, żeby mógł je odczytać każdy nawet najstarszy odtwarzać, oczywiście nagrane z odpowiednio niską prędkością (zwykle starczy 16x lub mniej).
Jaka specyfikacja mówi, że napęd w CDTV czyta płyty nagrywane z pojedyńczą prędkością? Może Ci się pomyliło z prędkością odczytu, bo w czasach tworzenia CDTV nie było mowy o nagrywaniu płyt.
[#12] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Z tego co czytam w sieci, to płyty, które nagrywam, powinny działać... jednak nie działają :/

Po rozkręceniu napędu znalazłem jakieś potencjometry. Ktoś się może orientuje, którym podkręce laser? Bo już innych pomysłów nie mam.
Z tym x1 rzeczywiście mogło mi się coś pomylić...

PS: płyty, które mam są dość jasne - prawie jak tłoczone CD.

Fotka wnętrza A570

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2011 23:07:26
[#13] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #12

Pod żadnym pozorem nie ruszać tych potencjometrów! Służą do dokładnej kalibracji lasera, którą robi się przy użyciu odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Co prawda pewnie jednym z nich można zwiększyć moc lasera a także jego czułość, ale wtedy jego żywotność może spaść diametralnie.
[#14] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@Maniu, post #13

No to, sądząc po rozwalonej plombie, ktoś przy tym grzebał...

[#15] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #14

Niestety takie są uroki zabawy w "komputerową nekrofilię". Taki sprzęt po prostu kupujesz w najlepszym przypadku od pierwszego właściciela; z reguły od 3 i więcej...
A570 jest rzecz jasne sprzętem klimatycznym, ale pod wzgldem użytkowym to napędy SCSI HDD są górą, bo do nich bez problemu podłączysz nowe napędy CD-ROM. Najlepiej jest zastosować przejściówkę SCSI-IDE. No ale cena idzie wtedy mocno w górę...

Wracając do tematu:
Możesz spróbować z płytami nagrywalnymi CD-audio. Są nieco droższe od zwykłych CD-R, ale są one zrobione tak żeby działały w starych odtwarzaczach CD ze starymi laserami (stąd ich nazwa). Jak nie zadziała no to trudno...
[#16] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@stachu100, post #15

Tak, wiem. Luksus mam taki, że kupiłem w pewnej amigowej firmie i jak tylko właściciel wróci z urlopu, postaram się z nim jakoś dogadać.

Pozostaje mi chyba czekać na tę kartę z 020, o której niedawno był wątek. Szkoda. Bez CD nie jestem w stanie przegrać sobie na dysk systemu, który przygotowałem sobie pod UAE i Amiga musi do tego czasu leżeć bezużytecznie :(

Spróbuje jeszcze tych Audio CD ale cienko to widzę.

[#17] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #16

Z tymi kolorami co wyskoczyłem to pamiętam, że dawniej na początku istnienia nagrywarek były z tym problemy. Dlatego też ważny był kolor od jakiego odbijał się laser. Jak mnie pamięć nie myli najlepsze były złote ale mogę się mylić. To tak dawno już było.

[#18] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #9

Płyt używam najtańszych , dokładnie takich : http://allegro.pl/plyty-extreme-cd-r-x52-100-szt-super-promocja-i1787820409.html .

Co do formatu to muszę się przyznać że nie wiem, bo jeżeli chodzi o software do CDTV to nagrywam obrazy gotowych płyt (ISO) z prędkością 1x.
Tak jak wspomniałem wcześniej u mnie wszystko działa.

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że takie programy jak Nero i CDBurner u mnie nie chciały nagrywać z prędkością wolniejszą niż 16x (nawet na tych może niezbyt wysokiej jakości płytach).

Nie wiem jak to wszystko ma się do A570 , jak wspomniałem posiadam Commodore CDTV.

Pozdrawiam.

[#19] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@inco, post #18

Więc albo trafił Ci się egzemplarz z ponadprzeciętnym laserem albo poprzedni właściciel "podkręcił" go wyżej wspomnianymi potencjometrami.
[#20] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@stachu100, post #19

Trafił mu się normalny egzemplarz ze sprawnym laserem. CDTV czyta płyty CD-R bez żadnego podkręcania lasera, pod warunkiem że płyta nie będzie nagrana zbyt szybko i laser jest sprawny. Może z czasem przestać czytać te płytki, ale to wynika z kiepskiej żywotności tych najtańszych płytek. Choć na to nie ma reguły, bo niektóre no-name działają mi bez problemu przez wiele lat, a nowszych BASF-ów/Emtec-ów nie da się w ogóle odczytać.
[#21] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@stachu100, post #15

Tak nie do końca jest tu prawda. Te płyty CD - Audio, pozwalają nagrywać na stacjonarnych nagrywarkach, takich od sprzętu muzycznego, które kiedyś były w modzie (teraz ja takich nowych nie widziałem). Na zwykłych płytach za ich pomocą nic nie nagramy.

Co do nagrywarek komputerowych - ja w kompie mam nagrywarkę LG GH22LS50. Ona pozwala nagrywać płyty już z prędkością 4 x.

Co do tego lasera w tym A570 - proponował bym się jednak zakręcić za nowym laserem do niego, o ile ktoś coś takiego produkuje jeszcze.
[#22] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@stachu100, post #19

Raczej nic nie było podkręcane, bo plomba nie jest zerwana , chociaż cholera wie... .

Nagrywam na laptopie ; model napędu to: DVD A DS8A4S .

W sprawie A500 i dopalaczy warto skontaktować się z Hołdysem, on ma sporą wiedzę na ten temat.

[#23] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Nie moge tego sprawdzic, ale podobny problem z nagrywaniem x2 maja posiadacze plyt CD do nawigacji (Audi, Skoda), aby zrobic kopie bezpieczenstwa.
Wystarczy uzyc CloneCD i specjalnego profilu x1 czy x2
[#24] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@Norbert, post #23

No O.K., ale czym najpierw przygotować to ISO i jakie dać ustawienia?

[#25] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #24

http://www.apc74.ppa.pl/PPA/CDTV_BOOT_CD/WinUAE_CDTV_boot_CD.html tu masz napisane o tym jak nagrywać płyty dla CDTV/A570
[#26] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #24

Czasy, kiedy używało się prędkości x1, x2 odeszły do lamusa. Teraz najlepsze wyniki osiąga się nagrywając płyty z połową maksymalnej prędkości nagrywarki, czyli dla napędu wypalającego płyty z max. prędkością x52 ustawiamy prędkość zapisu x24. Druga sprawa to płyty na jakich wypalamy. Ja używam Verbatimów zarówno CD-R jak i DVD+/-R. Pod koniec lat 90-tych miałem ACDTV i nie miała problemu odczytem płyt CD-R.
Warto też zaktualizować firmware nagrywarki. Miałem taki patent, że nagrywarka przestała mi nagle odczytywać płyty DVD DL. Po aktualizacji firmware problem ustąpił.

[#27] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #1

Wymieniłem wczoraj w eFunzine moj czytnik A570 i dupa blada. Ten, czyli drugi, też nie czyta żadnej płyty CD prócz Audio :/ Opcja, żeby oba były zwalone chyba raczej odpada. Czy to możliwe, żeby Amiga była uszkodzona? Port? Zasilacz?

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2011 20:53:45
[#28] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #27

LOL. Działa! Zostawiłem włożoną płytę CD i wyłączyłem Amigę. Godzinę później chciałem coś sprawdzić i włączyłem komputer. Płyta CD była na pulpicie...

[#29] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@_arti, post #28

Mam pytanko
Czy CADDY do CDTV jest inne jak do zwyklych plyt CD ?
Gdzie takowe kupic ?

[#30] Re: Jak wywaplić CD dla CDTV/A570?

@rs2008, post #29

nie jest inne. Jest to uniwersalne CADDY. Sam używam białe, nieoryginalne i jest ok.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem