[#1] Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.
Witam, Nadszedł czas by pogrzebać w starych śmieciach.

Odnalazłem stare pudełko ze swoimi produkcjami (moduły, sample itp), o ile pamiętam, to część robiłem na Protracku 1.1b część na nowszej wersji o ile pamiętam to 2.3 (ale głowy sobie dać uciąć nie dam)

Skoro odszukałem dyskietki, to pozostał problem komputera... no to zakupiłem dwie amigi, jedną 500, drugą 500+ (bo na tej drugiej więcej tworzyłem, więc chciałem taki sam model jaki miałem)

No wszystko doszło, chcę popatrzeć co się uchowało, ale tutaj zonk....

o ile mam dyski z modułami, to gdzieś mi niestety wcięło dyskietki z protrackerem...

tutaj pytanie do Was, kto pomoże i nagra mi Protracker'a v1.1 oraz 2.3 (koszta oczywiście pokryję)

Nie chcę się bawić w kable transferowe i adf'y - jak tutaj nie znajdę dobrej duszy, co pomoże, to trza będzie samemu sobie poradzić.

Chcę odpalić swoje stare dyski i obadać, czego jeszcze nie przegrałem na PC'ta (część zgrał mi kiedyś kumpel na A600, ale to było chyba w 1996roku, a teraz trzeba zobaczyć co jeszcze się uchowało)

/dzięki za pomoc z góry
/Contriver

[#2] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #1

gg w profilu. Mogę Ci nagrać dyskietkę.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Jak już pozrzucasz jakieś prodki co ich nie ma jeszcze w necie, to zapraszamy do podzielenia się nimi na www.modules.pl ;)

[#4] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@AceMan, post #3

Spoko, ogólnie w necie mało moich prodków jest, z 20może, a na dyskietkach z 150-200 leży.
Wrzucę jak ogarnę temat i przekopiuję te co jeszcze będą działać.

Dzisiaj przekopałem strych i znalazłem moją jedyną dyskietkę z Protrackerem 2.3A... nagrana została 1993.IX.16 (tak na niej napisałem kiedyś)

Pierwsze odpalenie... coś idzie.... potem oczywiście jakiś srut na dysku i nie może zrobić Make dir (nie wiem w sumie po co to tworzyłem, ale cóż)

no to klops mówie.... (nie pamietając nic z amigi)

mam wiersz poleceń, DIR nie działa, LS nie działa... no cóż, spróbuje wpisać Protracker....

wpisałem.... wczytuje (hurra)

po chwili mam protrackera 2.3A na TV... mówie zayebiaszczo... no to co... sprawdzim jakąś dyskietkę z modami...

wczytuje pierwszą, a tu zonk.... Can't load file PP file !!

Coś mi świta, że w 2.3 była jakaś opcja pakowania modów przed zapisem, by mniej zajmowały.... no cóż lipa...

sprawdzam kolejne dyskietki, znalazła się jakaś z modułami bez PP, wczytałem, ooo tego nie mam zgranego... fajny kawałek - 1993 rok... no to zaraz skoro wczytany, Format nowej dyskietki i SAVE....

ale dumam co tu z tymi spakowanymi.... no to EXIT z Protrackera do wiersza poleceń i metodą sprawdzoną wcześniej walę PP i enter

ooo odpalił się jakiś cośtam, mówie jest dobrze, potem Protracker i enter, no i git, mam Protrackera co czyta mody PP

no to kolejna dyskietka... ooo tego też nie mam na twardzielu.... i dalej save as....

kolejny krok to wyłączenie kompa, mówię trzeba zgrać póki co działającą kopię Protrackera.... no to X-Copy, jakiś niemiecki.... no to pierw format, potem copy, ale cóż wybrać X-Copy, czy X-Copy+ czy jakieś jeszcze inne...

Wybralem X-Copy+ (bo plus to pewnie znaczy jakoś, że lepiej będzie)

no i skopiowane

Teraz już tylko pozostanie zgrać te 120dysków jakoś na HDD, dojdę do tego jak to zrobić mając tylko A500+ i nowych kilka PC'tów ;)

niebawem mody zaistnieją w sieci ;)

dzięki od razu za pomoc przy Pozyskaniu Protrackera... ale widać, że strych to dobra rzecz.... (pudło z pamiątkami PRL i lata 90'te dobra rzecz)

/Contriver

temat można zamknąć.... być może nowe akcje dojdą to jakiś artykuł wysmażę, o tym jak po 16latach zapragnąłem odpalić Protracker'a ;)

UPDATE: własnie znalazłem kawałek o nazwie = SPERMATOGENIUM = - o dziwo to jeden z tych co robiliśmy wspólnie z XTD... całe 38kB ;) - z dnia 1993.11.23 ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 01:37:18
[#5] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #4

Fajnie sie masz ;] Dalej pociskasz na Renoise, czy zAbletoniales ?

[#6] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #4

Chętnie posłucham tych kawałków z Dawnych Dobrych Czasów, kiedy to Światem rządziła Dobra Księżniczka Amiga, walcząca z Ponurym a Jadowitym Smokiem Pecetem OK

A komunikat: "Can't load file PP file" świadczy po prostu o tym, że rzecz spakowana Power Packerem. Się tak robiło, żeby zaoszczędzić miejsce na dyskietkach. Nie tylko muzykę, wszystko się pakowało. Pewnie masz na jakim flopku zestaw podstawowych narzędzi, w tym i Power Packera, zatem łatwo rozpakujesz te pliki z rozszerzeniem pp. Luzik.

Pozdrawiam
Des
Ps. make dir ram et cetera: był to taki myk "udający twardy dysk". Się do RAM kopiowało katalogi systemowe - z bibliotekami i rozkazami - dzięki temu bez resetowania maszyny wyciągało się dyskietkę i wrzucało kolejną, z innym programem

[#7] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Des, post #6

Spoko PP ogarnąłem... większość dysków chodzi tak jak w 1993/1994 roku, tam gdzie już wtedy były BAD'y tam dalej są... ;) jakoś nie zniknęły...

Protracker ogarnięty, moduły spakowane ogarnięte...

teraz trzeba kabel transferowy dokupić, albo A1200 (mimo, że takiej nie miałem, to pewnie uprości i przyśpieszy sprawę kopiowania)

No cóż, kolejny dzień z Amigą czas zacząć.

Cactoos:

Renoise ciągle, chociaż mało czasu na muzykę, teraz siedzę w produkcji filmowej, głównie sporty extremalne.

Do muzykowania się z czasem wróci, pewnie coś nowego i na Protrackerku się zrobi, jak za starych dobrych czasów ;)

A tak przy okazji, kto ma Sprawny joystick do odsprzedania? W lotus'a 2 czas zagrać... ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 12:33:22
[#8] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #7

Jeśli masz 1MB na tej amidze i kicka 2.0 to możesz użyć PC0 i nagrywać dyskietki 720kb, które odczytasz w PC

[#9] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@rafgc, post #8

Wystarczy tez kick1.3 i np. FAT95 lub MultiDos z Aminetu.
[#10] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Norbert, post #9

Fat95 wymaga Kick2.0
CrossDoss powinie ruszyc

[#11] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@HOŁDYS, post #10

Zle to napisalem. :)
W pakiecie FAT95 jest device do obslugi dyskietek pecetowych pod kick1.3.
Podane przeze mnie przyklady sa darmowe.
[#12] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #7

niedawno też tak mówiłem, że sobie zgram po kilkunastu latach trochę muzyki, kupiłem w tym celu a1200 i zacząłem od zlepienia kabla serialowego, a teraz się potykam o Amigi ;)
To samo miałem z Atari, bo żeby się dobrać do starych aranżacji z pod pierwszych wersji Cubase kupiłem jedno ST, a potem już poszło ;)
To się nazywa powrót do korzeni ;)

[#13] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #12

Mam A500 i A500+ tą drugą kupiłem bo miała nie niemiecką klawiaturę (i na takiej też powstawały mod'y.

Będę knuć... na razie odpaliłem protracka na kick v1.3 a tam tylko 0,5MB, jutro odpalę na 500+ i będę dumał dalej ;)

pozdrawiam
/CRV

[#14] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@contriver, post #13

Nic nie stoi na przeszkodzie aby dokupić rozszerzenie pamięci, są dość tanie na allegro, możesz tez spróbować uruchomić ten sterownik do dyskietek 720kb, który podobno działa na 1.3, może starczy pamięci. Oczywiście jak nie masz jak tego nagrać to możesz poprosić kogoś o dyskietkę z softem.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 22:07:09
[#15] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@rafgc, post #14

tak zupełnie przy okazji a propos Protrackera, bo próbowałem ostatnio zmusić 2.3D do tego żeby łykał swój config w warunkach hdd, kiedyś najbardziej eksploatowałem 2.3A, więc na a1200 wersja 2.3D z aga fix jest zbawienna jeśli ktoś lubi ten układ Noisetracker-owy, ale ciągłe wchodzenie w config żeby kliknąć scr adjust, mod only i co tam jeszcze jest wk*******ce na samym wstępie więc popełniłem quick ugly hack na tym programie w hex edytorze, mianowicie trzeba przede wszystkim zmienić PTDIR: z ST-00: na jakąś swoją ścieżkę w moim wypadku WORK:SOFTWARE/PROTRACKER, można przy okazji zmienić sobie ścieżki dla poszczególnych typów plików np. WORK:MODULES i etc., ale najważniejsze PTDIR:, bo to zmusza go na starcie do łyknięcia PT.Config-00 z danej lokalizacji i gra gitarra :)
Ja wiem, że to nie ładnie grzebać w cudzych programach, ale to pierwsze co przyszło mi do głowy aby zaradzić problemowi ;)
Jakby ktoś kiedyś chciał sobie zafundować Protrackera w takiej lokalizacji na hdd to mam gotowe ;)

[#16] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #15

A nie wystarczyłoby np. użycie ASSIGN w USER-STARTUP? :)

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 12:11:22
[#17] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@AmiClassic, post #16

hy hy, jestem świadom istnienia innych rozwiązań, dla mnie to było najbardziej na skróty ;)

[#18] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #15

A sprawdzales gdzie Protracker szuka swojego konfigu na hdd?
Czy na pewno P2.3D zapisuje swoje preferencje na dysk?
[#19] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Norbert, post #18

on zapisze plik konfigu tam gdzie zechcesz wedle ścieżki jaką ma aktualnie podaną w PTDIR, ale po zamknięciu programu i ponownym uruchomieniu wraca do domu czyli szuka konfigu na ST-00: wg. zmiennych jakie ma zaszyte jako default-owe

tak jak napisał kolega wyżej można by wykonać assign ST-00: jakaś_tam_lokalizacja: ale zdaje się, że jeśli np. wrzucę sobie potem w napęd jakieś ST-00 to będzie kłopot

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 20:26:36
[#20] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #19

Sciagnalem program, uruchomilem, zmienilem konfig, zapisalem go na dysk.
Po ponownym starcie PT2.3D konfig zostal poprawnie odczytany z wszystkimi zmianami.
Chyba cos robisz nie tak.
[#21] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #19

Jestem świadom, że Ty jesteś świadom, ale według mnie Twój sposób to taki 'wydłużony skrót'. Każdy musiałby albo grzebać w PT i wpisywać miejsce zalegania ProTrackera, albo używać Twojego i spowodować aby znajdował się on w takiej lokalizacji jak u Ciebie.

Oto fragment mojego U-S z assignami (działa znakomicie od niepamiętnych czasów, zapisując i odczytując config bez żadnych problemów) :

;BEGIN ST-00
assign ST-00: Tools:ProTracker
;END ST-00

;BEGIN SAMPLES
assign ST-01: Tools:Samples/Drums
assign ST-02: Tools:Samples/Bass
assign ST-03: Tools:Samples/Pads
itd...
;END SAMPLES

To jest wersja 'najbardziej na skróty'. :)

ProTracker znajduje się na dysku ST-00 i to jest jego 'fabryczne' miejsce spoczynku, gdzie zapisuje i skąd odczytuje config, zastanawia mnie więc po co mając ten dysk przerzucony na HD pchać tą dyskietkę do stacji dysków?
Przyznam, że nigdy tego nie próbowałem, ale też nie odczuwałem nigdy takiej potrzeby. :)

[#22] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@AmiClassic, post #21

no to sorry, ale ja nie muszę tego wszystkiego pisać w s-s ;]

@Norbert no chyba jednak wszystko robię tak, program sam się nie nadpisuje... a globalne zmienne ustawione ma na ST-00: więc to bardzo dziwne, że u Ciebie wie gdzie zapisałeś konfig, skoro zawsze przy starcie szuka go na ST-00: PT 2.3D którego ja mam tak się nie zachowuje.

[#23] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@AmiClassic, post #21

ja mam ze 30szt. dyskietek z modami sformatowanych pod PT jako ST-00: które w końcu kiedyś przerzucę na hdd i nie będzie problemu, ale nie o to chodzi... nikogo tu nie namawiam do takiego czy innego rozwiązania i nie twierdzę, że tak jest fajniej niż inaczej :)
Ja zostanę przy swojej wersji "zmodyfikonanej" skoro już tak to sobie zrobiłem przy tej częstotliwości z jaką ostatnio robię reinstalki systemu przyda mi się jak złoto ;)
Bardziej martwi mnie brak czasu i weny na robienie muzyki ;)

[#24] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Kilos, post #22

Podeslij mi swoje PT2.3 i sprawdze u siebie, albo daj linka
Wpisalem wlasciwa sciezke przy PTDIR: i tam zapisywany jest setup.
[#25] Re: Protracker v1.1 - v2. Pomoc potrzebna.

@Norbert, post #24

a powiedz mi jedną rzecz, odpalasz to na Amidze czy na emulatorze, bo u mnie pod UAE wszystko jest cacy bez robienia assign ST-00: nawet tzn. program normalnie na starcie łyka konfig z lokalizacji z której sam jest uruchamiany tak jak być powinno, natomiast na prawdziwej Amidze niestety nie i nie chodzi tu tylko o wersje 2.3D, ale i 2.3A którą mam

edit:
sorry Norbert teraz sprawdziłem na a1200 i wszystko hula z niemodyfikowaną wersją, coś mi się powaliło, albo nie wiem... w jakiś sposób nie chciało mi to banglać za chiny :)

edit2:
już wiem o co chodzi... odpalałem program z ikony, a teraz sprawdzając odpaliłem z cmd i normalnie wczytał zapisany wcześniej konfig :)
uruchamiany z ikony daje mi odrazu info o braku konfigu, także albo mam uszkodzony plik PT2.3D.info, albo jest jakaś inna zależność

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 22:44:24
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem