[#1] Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB
Ponieważ w końcu Spider działa pod kontrolą Poseidona 4.4, to otworzyły się nowe możliwości dla Amig z Mediatorami. Mam na myśli konkretnie kartę WiFi podpinaną pod USB. Czy ktoś już coś takiego testował na Amidze? Jeśli tak, to jaki model i jakie jest potrzebne oprogramowanie.
[#2] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@kmilota, post #1

Nie ma takiej klasy urządzeń w Poseidonie. Dodatkowo ktoś musiałby napisać .device pod dany chipset WiFi.
Mówiąc krótko: nikt nie testował bo nie ma czego testować.
[#3] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@stachu100, post #2

Myślałem, że jak jest obsługa "Ethernet -> USB adapters" , to coś się ruszyło w sprawie WiFi. Bluetooth widzę, że ma już swoją klasę, jednak brak oprogramowania.
[#4] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@kmilota, post #3

Ktoś musiałby napisać stos Bluetooth dla Amigi. A to nie wydaje się takie proste... Z pośród systemów, które działają na Amidze tylko NetBSD jak na razie ma obsługę Bluetootha (na kartach Bluetooth w slocie PCMCIA A600/A1200).

[#5] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@strim, post #4

No to niech ktoś się spręży i napisze...
[#6] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@Shredder, post #5

jak ktoś napisze to zapłacisz licencje właścicielom praw do bluetootha ?

[#7] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@rzookol, post #6

Gdzie napisno, iż trzeba płacić tylko za to, że napiszesz od podstaw własny stos? Nie siej dezinformacji.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 16:54:43
[#8] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@Shredder, post #5

Może sam napiszesz? Czekam z niecierpliwością.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@strim, post #7

rzadko kiedy sieję dezinformację i akurat nie tym razem:

http://www.amiga.org/forums/showpost.php?p=283363&postcount=7

poczytaj co platon pisał na amiga.org , szczególnie że już miał stos zaczęty

[#10] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@rzookol, post #9

Przeczytałem sporo materiałów na stronie Bluetooth SIG i nigdzie nie natknąłem się na stwierdzenie, że trzeba im zapłacić worek pieniędzy, tylko za to że napiszesz sobie stos.

Inną sprawą są opłaty związane z: oficjalnym używaniem nazwy "Bluetooth", oraz z serią testów, które mają na celu sprawdzenie produktu pod kątem zgodności ze specyfikacją (prawdopodobnie to oznacza "qualifying" w poście Chrisa). Dostęp do części dokumentacji także niestety jest płatny (to co jest potrzebne do napisania stosu można ściągnąć za darmo).

Jeżeli ktoś od podstaw napisze własny stos, to niby za co miałby im płacić?

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 19:40:45
[#11] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@strim, post #10

Ale dajmy sobie spokój z tym Bluetooth dla Amigi. Naprawdę wolałbym WiFi dla Amigi. W przypadku A1200 istnieje rozwiązanie, ale co z dużymi Amigami?
[#12] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@kmilota, post #11

Podobno Prism2 działa w Prometeuszu. Ile w tym prawdy, nie wiem. Ktoś musiałby to sprawdzić doświadczalnie.

[#13] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

jak bym potrafił to bym napisał nawet za free.
Pieniądze to nie wszystko..
[#14] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@strim, post #12

I to jest interesująca wiadomość. Przecież można (ok, chyba można) kupić kartę PCI WiFi z chipem Prism2 i włożyć do Mediatora ew. G-REX-a.
Tylko czy to zadziała...
[#15] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@stachu100, post #14

Patrząc tak na szybko do źródeł sterownika Prism2 ma on osobne interfejsy do bibliotek OpenPCI i PowerPCI . Ale faktycznie czy działa...?

[#16] Re: Poseidon 4.4 i obsługa WiFi na USB

@kmilota, post #1

WiFi nie sprawdzałem, ale zwykły Ethernet z allegro za 5 PLN chodzi lepiej niż Ariadne :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem