[#1] Wymiana danych Amiga <->linux PC po serialu
Kombinuje nad przesyłaniem danych między dwoma komputerami jak w tytule tematu. Czytałem artykuł na stronie qukza ale za holere nie chciało mi to działać. Na chwile obecną interesuje mnie po prostu przesyłanie plików między dwoma komputerami przez com. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii? Mój pingwin to Mandriva 2012.2

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Wymiana danych Amiga linux PC po serialu

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Udostępniałem net Amidze z peceta serialem, działało to trochę kulawo ale działało. Poczytaj ten wątek może coś ci podpowie. Udostępniania plików nie ćwiczyłem.
[#3] Re: Wymiana danych Amiga linux PC po serialu

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Metoda podstawowa i uciążliwa:

Na Linuxie (dla COM1 na płycie głównej):
cat plik > /dev/ttyS0
Na Amidze:
type ser: to ram:plik

Jak się skończy wysyłać (zakończy się polecenie cat na PC) to na Amidze daj CTRL+C.

Metoda cywilizowana:
- Zaopatrzyć się w programy typu "terminal", które potrafią obsługiwać protokoły transmisji szeregowej takie jak Kermit. Wtedy na jednej maszynie się klika "Wyślij" a na drugiej "Odbierz" i gotowe ;).

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2011 23:18:09
[#4] Re: Wymiana danych Amiga linux PC po serialu

@strim, post #3

Znasz moze jakiś bardzo cywilizowany terminal posiadający GUI?

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Wymiana danych Amiga linux PC po serialu

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Na Linuxie używałem do tego minicom'a, ale on ma GUI tekstowe i konfiguracja jest średnio przyjemna. Na Amidze można użyć np. programu Teleterm (jest na aminecie), jest całkiem wygodny.

Ogólnie... znacznie wygodniej i szybciej jest mieć sieć i przez nią współdzielić pliki NFSem między Linuxem a Amigą, ale to pewnie wiesz ;).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem