[#1] Amiga nie działa, co jest powodem?
Jeśli ktoś z Was czytał mój wątek o klawiaturze, ten mniej więcej jest w temacie w każdym razie w starej płycie głównej było coś rozlane i nie działała klawiatura, dostałam inną płytę główną i poprzekładaliśmy do niej układy ze starej i... zonk. Nie działa. Dodam, że układy były przekładane delikatnie, nic się w nich nie powinno uszkodzić a jednak nie działa. Świecą się tylko diody i nie ma ani obrazu, ani dźwięku, ani amiga "nie czyta", nic. Co się mogło stać? Podobno płyta główna jest sprawna na 100%. Dodam, że na włączonej Amidze jak się dotnie układów są one ciepłe, oprócz jednego który jest zimny i ROMu, który jest gorący wręcz. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może ma.
Dodam jeszcze pytanie o ten ROM... dlaczego on jest krótszy, niż podstawka? To jest normalne?
W starej płycie głównej przy wydłubywaniu "kwadratowej kostki" (procesora?) uszkodzeniu uległa podstawka, tj była nadpęknięta i poszła do końca przez co nie mogę sprawdzić układów na staje płycie głównej. :(
Jeszcze o coś zapytam:
- gdzie w amidze jest zapisany jej "system"? Czy w jakimś układzie czy na płycie głównej? Wiem, dla Was to pewnie śmieszne pytanie ale serio pytam.

Zasmuciłam się i liczę na Waszą pomoc i na to, że da się jeszcze coś z tym zrobić w końcu już kupiłam i klawiaturę i płytę główną i... ah, szkoda gadać. :(

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #1

poprzekładaliśmy do niej układy ze starej i... zonk. Nie działa.

Czy nowa płyta jest w takiej samej wersji jak stara? Gdzieś na płycie powinien być napis "Rev.XX". Niektóre układy mogą nie działać w niektórych wersjach płyty.

Podobno płyta główna jest sprawna na 100%.

cafe

dlaczego on jest krótszy, niż podstawka? To jest normalne?

Jeśli pamięć mnie nie myli, to w A500 ROM ma długość podstawki... Zapodaj zdjęcie.

uszkodzeniu uległa podstawka

Czy zgodnie z moją sugestią zaopatrzyłaś się w ekstraktor służący do wyjmowania układów? Jeśli nie, cóż... sama jesteś sobie winna.

gdzie w amidze jest zapisany jej "system"?

W ROM. Jednak aby cokolwiek zrobić musisz mieć dyskietkę z Workbenchem.

[#3] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #1

Fotki?
W szczególności tego gorącego ROM-u.
Prawie wszyscy tutaj wiedzą co to znaczy.

Edycja:
I znowu Strim mnie uprzedził.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 19:40:28
[#4] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@strim, post #2

Tak, nowa płyta jest na pewno taka sama, rev 08.

Płyta kupiona z zaufanego źródła, więc musiała być sprawna...

Zdjęcie tego ROMu zapodam jutro, nie jestem teraz w domu, więc nie mam przy sobie owego. Podstawka jest na pewno troszeczkę dłuższa, w starej płycie też tak było ale nie jestem pewna czy ROM był wpięty całkowicie od dołu jak jest teraz.

Szczerze mówiąc wyciągany był śróbokręcikiem, wiem że to przyczyna złamania podstawki w starej płycie... :(

Czy mógł się "spalić" ROM i dlatego nic nie działa? Czy on jest odpowiedzialny za to, że w Amidze TYLKO świecą diody? Jak włączę komputer jest on cały gorący...

Jak już wspomniałam fotki niestety dam dopiero jutro, ale bardzo się niepokoję więc... co znaczy, że ROM taki gorący??

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 19:45:14
[#5] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #4

rev 08

To jest właściwie płyta A500+, one mają podstawkę dłuższą o jeden pin, mogą przyjąć teoretycznie ROM o większej pojemności.

był wpięty całkowicie od dołu jak jest teraz

Powinien być zainstalowany tak jak na poniższym zdjęciu:
http://www.bboah.com/download_photos/a500plus_rev8a1_3.jpg

Jeśli był włożony inaczej to pewnie umarł.

Czy mógł się "spalić" ROM

Jeśli był źle włożony to z pewnością...

@Stachu

:D Spoko Ty czasem też mnie uprzedzasz.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 19:56:58
[#6] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@strim, post #5

Dziękuję, to sporo wyjaśniło. Był włożony odwrotnie (maxymalnie do góry), ale wówczas nie był włączany komputer - włączyliśmy go dopiero po przełożeniu ROM-u na dół tak że ten jeden pin wolny w podstawce jest u góry.

Czy to, że jest ciepły po włączeniu oznacza że on działa czy wręcz przeciwnie? A do tego jeden z układów jest cały czas zimny...

No i najważniejsze... co teraz zrobić? Kupić nowy ROM, czy wysłać komputer do serwisu (znalazłam takowy, ale olaboga w Warszawie)?

Skoro wszystko jest zapisane w ROM-ie, to... po wymianie na inny może mi część gier nie działać?

Co ja narobiłam... :(

Czy zepsuty ROM może powodować, że komputer wogóle nie reaguje i jedynie świeci się dioda?

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 20:07:59
[#7] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #6

Był włożony odwrotnie (maxymalnie do góry), ale wówczas nie był włączany komputer

Jeśli komputer nie był włączony, to zdarzenie to nie ma raczej znaczenia...

jeden z układów jest cały czas zimny

Który?

wysłać komputer do serwisu

Widzę, że chyba lepiej dla tej Amigi będzie jak dasz ją komuś, kto ma blade pojęcie, na temat tego co robi.

ROM-ie, to... po wymianie na inny może mi część gier nie działać?

Nie posuwajmy się do tak daleko idących wniosków :P. Jeśli miałaś np. ROM w wersji 1.3, a wymienisz na 2.0, to część gier może nie działać. Zwyczajnie wymień na taką samą wersję.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 20:14:20
[#8] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@strim, post #7

Który?

GARY.

Trochę się boję słać pocztą Amigę do Warszawy, ale chyba nie będę miała wyjścia... a zależy mi na niej. :)
[#9] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #8

GARY

Jak Gary nie działa, to z pewnością objaw będzie taki, że Amiga w ogóle nie odpali. Więc to też może być jego wina.

Amigę do Warszawy

Szczerze mówiąc nie słyszałem o żadnym Amigowym serwisie w Warszawie (a sam tu mieszkam), ale faktycznie jak w google wpisze się "amiga serwis", to coś tam się znajduje... Nie słyszałem aby ktoś z niego korzystał ;).

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 20:27:08
[#10] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@strim, post #9

Czy to, że GARY jest zimny jak się dotknie na włączonej Amidze może oznaczać, że nie działa?

ROM przecież jest gorący, czyli chyba... działa?

Tak samoistnie mógł ten GARY pójść?

Świecą TYLKO diody, nic więcej nie ma, nawet jak wsadzę dyskietkę to nie reaguję. Zimny GARY jest powodem? ;)
[#11] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #10

jest zimny jak się dotknie na włączonej Amidze może oznaczać, że nie działa?

Większość układów stosowanych w Amigach się trochę grzeje . Więc jak jest zupełnie zimny to nie świadczy o nim za dobrze.

chyba... działa?

Tak samoistnie mógł ten GARY pójść?

Zimny GARY jest powodem?

Na tego typu pytania zapewne odpowie elektronik, który będzie miał te płytę w ręku...

[#12] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #6

Rom można wsadzić nie tylko nie w to miejsce co trzeba, ale także jak jest obrócony o 180 stopni. Jak jest gorący to może, albo i pewnie jest uszkodzony.

Skoro wszystko jest zapisane w ROM-ie, to... po wymianie na inny może mi część gier nie działać?

Jak wymienisz na inną wersję (np 2.0) to niektóre gry mogą nie działać.

[#13] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@rafgc, post #12

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, wiele mi wyjaśniliście.
Czyli najprawdopodobniej wina leży w układach, a nie w nowej płycie głównej i prawdopodobieństwo spada na ROM lub (i) GARY.
Gdybym miała zamienniki sprawdziłabym to sama, ale... nie chcę więcej motać w tym komputerze i oddam go do rąk fachowców. Szkoda tylko, że paczka musi iść tak daleko i za taką cenę, bo nie mogę nikogo bliżej znaleźć choćby kogoś kto ma Amigę, trochę się zna i mógłby to sprawdzić...

Nic to, Amiga w paczkę...
[#14] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@strim, post #9

Szczerze mówiąc nie słyszałem o żadnym Amigowym serwisie w Warszawie

http://www.amiserwis.pl/oferta.htm
Kiedyś bylem tamże i pośród sterty sprzętu wszelakiego wypatrzyłem A1000.
Więc kto wie...
[#15] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@stachu100, post #14

Właśnie tam planuję posłać mój sprzęt. :)
[#16] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #15

A skąd jesteś?.
Ps. mam taką samą wersję płyty i ten sam objaw z klawiaturą, z tym że u mnie na płycie nie ma nic wylanego, będę musiał trochę pokombinować z tą płytą :).

[#17] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #15

Oby wysyłka + naprawa nie kosztowała Ciebie więcej niż 100% działająca kupiona na znanym serwisie aukcyjnym...
Ale wybór (i pieniądze) należy do Ciebie.
[#18] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pascal, post #16

Z Bydgoszczy. :)
Nie działała klawiatura, teraz nie działa cała Amiga... :(
Najpierw do nich napiszę, zorientuję się jakie są koszty...
[#19] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #18

Jak czasem bywasz w lodzi to mozemy sprawdzic rom i garego.
A500 nie mam, ale mam CDTV, to mniej wiecej to samo.
Z kawalkiem romu CDTV A500 powinna zaskoczyc.
ROMy moga byc cieple, goracych ktore dzialaja nie spotkalem :P
Prawdopodobnie uszkodzone :(

[#20] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@karaczan, post #19

Z Bydgoszczy.

Niestety to ja ci nie pomogę mieszkamy dość daleko od siebie jakieś 350Km (Wałbrzych).
Tak sobie sprawdziłem spis użytkowników Amigi http://www.paubase.ppa.pl/ i w twoim mieście znalazło mi sześć osób z czego pewnie jeden wpis jest twój :), może warto popytać się tych użytkowników czy by ci nie pomogli z tą Amigą ?.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 00:31:32

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 00:33:31

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 00:52:32
[#21] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #13

Gdybym miała zamienniki sprawdziłabym to sama

sprawdze w swoich zbiorach czy nie posiadam zapasowego układu GARRY, bo rom 1.3 mam na pewno. o ile garry jest to z chęcią odstąpię zapasowe części, oczywiście nieodpłatnie :)

[#22] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pascal, post #20

Karaczan - tak się składa, że 15 października jestem w Łodzi (fajny koncercik się szykuje)... Jak do tego czasu "nie ogarnę" Amigi możemy się dogadać.

Pascal - Owszem, jestem w tym spisie użytkowników. :D Dobry pomysł z napisaniem do tych ludzi, myślę że któryś na pewno się na tym zna ciut lepiej ode mnie.

Bo mam możliwość zakupu ROMu takiego jak miałam i GARY i teraz nie wiem czy kupować, czy się wstrzymać? Jak sądzicie?

Binmoder: jak pisałam o zakupie części Twojego postu jeszcze nie było ;) Cieszę się, że mogę na Was liczyć!

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 06:22:55
[#23] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #22

Niestety po sprawdzeniu okazało się , że garrego na stanie nie posiadam :( niemniej kick 1.3 jest i z chęcią go oddam w dobre ręce. Jak coś to kontakt gg: 13109197 lub jabber: dhg@wtw.im

[#24] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@binmoder, post #23

No więc czekamy... :) Jak dostanę i podepnę tym razem prawidłowo, to dam znać.
[#25] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #24

Jesli nie dostaniesz kosci ROM to zawsze mozna sie ratowac zamiennikiem odpowiednio zaprogramowanym.
Sa odpowiednie uklady i firmy programujace takie rzeczy.
Zaleta tego rozwiazania jest mozliwosc zaprogramowania nowszej wersji Kickstart do ukladu, lub nawet takie zaprogramowanie by bylo w kosci kilka Kickow. Np 1.3 dla pelnej kompatybilnosci, i 3.1 jak ktos lubi wyciskac co sie da ;)
Na forum bylo dosc duzo napisane na ten temat.

A co do Garego tez sprawdz czy jest odpowiednio wlozony w podstawke

[#26] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@pykacz2000, post #24

Kostki już poszły (dla pewności wrzuciłem dwie sztuki).
Wysałałem dopiero wczoraj, niestety wcześniej nie miałem możliwości.Powinny dotrzeć przed końcem tygodnia, o ile poczta czegoś nie namiesza.

[#27] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@binmoder, post #26

no to pieknie bo dziewczyna juz sie pozbyla plyty i reszty gratow :) OK

[#28] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@stachu100, post #14

Stachu, podałeś namiar na dawną "stodołę". Najlepszy serwis C= i A jaki był kiedykolwiek w Warszawie :)

[#29] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@konrad_0x42, post #28

Był to dobrze powiedziane! Jakiś czas temu, ze 2 lata będzie już, próbowałem coś kupić u nich do Amigi. Zlew totalny klienta. Odsyłanie, może jutro, może za tydzień, może potem, nie mam czasu etc....

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 10:28:56
[#30] Re: Amiga nie działa, co jest powodem?

@HOŁDYS, post #27

Ja nie zbiednieję, ona sie nie wzbogaci. Ile warte są kostki z 1.3? 25 -30zł za dwie. Nawet nie warto sobie zawracać głowy

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem