[#1] Karta graf. A pamiec CHIP
czy przy obecnosci karty graf w systemie powinna ubywac rowniez pamiec chip ? po zaladowaniu systemu jest ponad 2 mb ale otwierajac okienka ubywa jak na AGA czy tak ma byc ? czy poprostu trzeba cos poustawiac zeby pamiec tak nie schodzila w dół ?

[#2] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Blendor, post #1

Z tego co pamiętam: 'ten typ tak ma."
Tzn. gdy miałem osa 3.1 chipu było 2MB cały czas, pod osem 3.9 dzieje sie jak piszesz - niestety.

[#3] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Blendor, post #1

Mając CV64 i CGX V4 nie miałem takich objawów. Teraz gdy mam Voodoo3 3000 i P96 to mam podobne objawy. Czyli winny jest P96 a nie CV64.
[#4] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@kmilota, post #3

calkiem mozliwe , dzieki za informacje mam p96 takze to pewnie to swoja droga pamiec nie ucieka z tak drastycznie jak na AGA ale mimo to schodzi przy wiekszej ilosci okienek , zastanawiam sie nad funkcja w "workbench prefs" IKONKI umiesc w pamieci innej , lub graficznej mam ustawione w graficznej

[#5] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Blendor, post #1

O ile dobrze pamiętam pchełka WBCtrl załatwia sprawę...
[#6] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Dopuser, post #5

ustawilem w workbench prefs
icons to " other memory" i chip po otwarciu okienek zostaje nienaruszony:)schodzi w dol teraz Fast RAM , co ciekawe ładowanie ikonek znacznie przyspieszylo
moze dlatego ze kosci mam 60ns

[#7] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Blendor, post #6

Nie.
Po prostu pamięć CHIP jest najwolniejszą z możliwych pamięci.
Gdybyś miał kartę turbo z FAST-em - wtedy ikonki ładowałyby się jeszcze szybciej.
[#8] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@stachu100, post #7

rozumiem , stachu100 jak jestesmy przy karcie turbo zdaje mi sie ze miales kiedys warp engine 4040 chodzi to znośnie ? w przyszlosci isc w tym kierunku czy cyberstorm 060 ?, zaznace ze zalezy mi raczej na kompatybilnosci z starymi grami i programami cos na wzor A3630 tylko zeby szybkosc sie znacznie podniosła w OS39 chociaz i tak nie jest źle na 3630 :)

[#9] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@Blendor, post #8

Niestety (albo stety) tylko 030 zapewnia największą kompatybilność ze starym softem i grami.
Miałem WarpEngine i bardzo ją sobie chwalę. Działało wszystko bardzo dobrze. Oczywiście CS jest jeszcze wydajniejszy.
[#10] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@stachu100, post #9

cos na wzor A3630 tylko zeby szybkosc sie znacznie podniosła

Blizzard 4030 - ma 68030 50MHz, socket na FPU, obsługuje tryb burst zarówno do pamięci na płycie głównej jak i do szyny Zorro. Dobrą kombinacją wydaje się więc ten Blizzard i pamięć ZorRAM. Powinno to być idealne rozwiązanie do WHDloada, z uwagi na najbardziej kompatybilny CPU... Niestety trudno dziś spotkać tą kartę (sam obecnie jej poszukuje) :-/.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 11:31:08
[#11] Re: Karta graf. A pamiec CHIP

@strim, post #10

czyli WarpEngine bedzie chyba dla mnie najlepszym wyborem, przedewszyskim zeby sobie pamiec powiekzyc przez karte turbo a nie marne wolne 16mb na plycie , ZorRam troche drogo 120euro mi sie nie usmiecha za 128mb takiej ilosci ramu w Amidze tak nie wykorzystam , a to prawie 500 zl z przesylka z amigakit
szkoda ze nie maja np wersji 64mb za polowe ceny

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem