[#1] Zasilanie CD ze złącza flopa
Witam, czy da radę rozgałęzić zasilanie na CDROM i flopa żeby działało stabilnie?

[#2] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #1

Da radę.
[#3] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@stachu100, post #2

Możliwe jakiekolwiek trudności?

[#4] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #1

nie jestem przekonany czy standardowy zasilacz pociągnie CD + HDD. Pamiętam, że kiedyś miałem z tym problemy.
Nie jestem pewien jakie ami daje napięcia na stacje dyskietek, pewnie standardowe, nie powinno być wtedy problemów z dorobieniem molexa.
Ja jednak polecam takie rozwiązanie: http://mm.ppa.pl/molex.jpg Działa u mnie od paru ładnych lat.

[#5] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

Mam CF. Mam prostszy sposób.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2011 19:16:40
[#6] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

Łoooo OK
[#7] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

Ale pytanie nie było o tym czy standardowy zasilacz od A1200 pociągne tylko czy da radę tak podłączyć.
[#8] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #1

Jeżeli jest to CD-ROM typu SLIM to będzie działało stabilnie jeśli chcesz podłączyć zwykłą "krowę", to dla swojego dobra proponuję zaopatrzyć się w inny zasilacz i nie wyprowadzać zasilania ze złącza stacji (ścieżki mogą się popalić - zależy od prądożerności napędu).

[#9] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

Jeri Ellsworth wymięka

[#10] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

U mnie działało (laaaaata temu): A1200 + HDD 3.5 cala + CD. Ami była w desktopowej obudowie, HDD wepchnięty do srodka, CD na zewnątrz, taśma szła przez wypiłowaną szczelinę w obudowie. Zasilanie HDD i CD szło z zasilania flopa. Flop też był normalnie zamontowany (a więc był tam trójnik). Zasilacz z A500 tzw. lekki. Żadnych "power supply mod" i wszystko działało dobrych kilka lat stabilnie.
Aha, i jeszcze była karta turbo Blizzard IV + FPU + 16 MB. Dopiero po kilku latach przełożyłem zestaw do "piknej" obudowy PC - głównie z obawy o grzejącą się kartę turbo.
[#11] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@wali7, post #10

U mnie było dawno, dawno temu tak samo jw. Jedyna różnica polegała na tym, że miałem zasilacz pecetowy. Wszystko działało stabilnie kilka lat.

[#12] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Olek, post #11

Przy sporadycznym użytkowaniu, nie ma to znaczenia, jednak CD-ROMy w wersji 3.5" pobierają spory prąd przy rozkręcaniu płyty z napięcia 12V, u mnie akurat dysk z CD-romem z oryginalnego zasilacza działał dopóki nie włożyłem płyty, każda próba rozkręcenia płyty kończyła się spadkiem napięcia i resetem amigi.

[#13] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@rafgc, post #12

5.25" OK

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 10:01:39
[#14] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@rafgc, post #12

To pewnie zależy od modelu czytnika i konkretnego egzemplarza Ami. Mój czytnik to był normalny czytnik do desktopa formy Mitsumi prędkość x3 (dosyć rzadko spotykana prędkość, ale rzeczywiście wyciągał 450 kB/s). Nie jestem w stanie sprawdzić ile brał prądu, bo już go dawno nie mam.
Opisaną przeze mnie desktopową konfigurację rozłożyło dopiero założenie Blizza PPC. Przy czym nic się nie spaliło, poprostu objaw był jak u Ciebie: reset przy rozkręcaniu się czytnika. A sprawdziłem to tylko z ciekawości - czy lekki zasilacz pociągnie HDD, CD i BlizzaPPC -> nie pociągnie :)

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 10:11:48
[#15] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@wali7, post #10

Miałeś szczęście że nie padł zasilacz.
Miałem taki sam konfig a jedyna różnica to wyprowadzone gniazdo na obudowie do którego wpinałem z zależności od potrzeb drugi HD lub CD.
Większość czasu Amiga pracowała bez podpiętego dodatkowego napędu a mimo to zajechałem oryginalny zasilacz, potem produkowany w kraju zasilacz do Amig i wytrzymał przełożenie całości do towerki dopiero zasilacz wyjęty z PC.

Pozdrawiam
[#16] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@RadoslawF, post #15

Obawiałem sie o zasilacz, dlatego używałem lekkiego zasilacza od A500 - ten co ma 1 A więcej na 5 V od oryginalnego do A1200.
[#17] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #1

Mój konfig poniżej działa stabilnie.
Do tego złącza mam rozgałęzione na CD/DVD Slim, karta CF 4GB też ma molex od flopa. Turbo i wszystko śmiga stabilnie.
Po podłączeniu kolejnego CF czasami system wstaje, ale wywala kaskadę błędów odczytu z dysku..I to już chyba jest kres zasilacza z A1200.

Mam pytanie, przy okazji, czy zasilacz z A 500 jest dużo mocniejszy ? ;)

[#18] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Wojox, post #17

Zasilacz do A500 miał dwie wersje - tzw. ciężką - zwykły zasilacz transformatorowy, zdaje się ze ta sama konstrukcja była sprzedawana z A1200, oraz tzw. lekką (zasilacz jest wyraźnie lżejszy, obudowa ta sama) - ciut mocniejszy -ma o 2 A więcej dla 5 V
Tutaj opis tych zasilaczy:
http://www.hardwarebook.info/Amiga_500/600/1200_Power_Supply

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 14:28:09
[#19] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@wali7, post #18

Mam ten lekki - najmocniejszy.

Podłączone będzie tylko: CF, flop i ten napęd.

Ta "krowa" którą chcę podłączyć ma 11 lat i napisane że na 5V pobiera 0.9 A, a na 12 V 1.5 A.

To chyba się nie uda...

[#20] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #19

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/amiga_power_supplies.html

Power Consumption of various Amiga models

A1200

Bare system

+5V @ 1.4 Ampere
+12V @ 0.07 Ampere

A1200 + hard drive
+5V @ 1.84 Ampere

A1200 + Viper T1230/28 RTC + 8 MB RAM
+5V @ 2.01 Ampere

A1200 + Apollo 040/25 + 32 MB RAM
+5V @ 2.5 Ampere
[#21] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@Mir3k, post #4

Adam Słodowy byłby z ciebie dumny

Można też przerobić zasilacz od PC, a CD-ROM zasilić bezpośrednio z molexa - problem z zasilaniem rozwiązany. I nie trzeba tak masakrować Amigi...

[#22] Re: Zasilanie CD ze złącza flopa

@jaa2, post #1

Zasilanie można też pociągnąć z portu zewnętrznej stacji dyskietek jeśli się go nie używa. Swego czasu kupując zewnętrzny CD-rom w GIFT dawali taki kabelek do połączenia zasilania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem