[#1] Spider USB - zamiennik?
Tak sie zastanawiam od jakiegoś czasu, przecież Spider USB Elboxu to zwykła karta PCI - USB na jakimś zapewne standardowym chipsecie (Elbox pisze że to NEC). Na allegro takich kart jest na pęczki w atrakcyjnych cenach.
W związku z tym moje pytanie: czy ktoś mógłby mi podać dokładny model chipsetu jaki jest stosowany w tej karcie o raz PCIID tej karty? Chciałbym poszukać zamiennika i sprawdzić czy będzie działać.

[#2] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Tylko pamiętaj, żeby zbackupować RDB zanim rozpoczniesz testy :)

[#3] Re: Spider USB - zamiennik?

@recedent, post #2

Hehe ;)

Patrzcie: http://allegro.pl/kontroler-pci-usb-niskiprofil-3porty-fv-gwar-9-i1836160660.html

i tego jest masa.

[#4] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #3

Jeśli ktoś nie wie z czego się śmiejemy - trochę historii.

[#5] Re: Spider USB - zamiennik?

@recedent, post #4

A no to wszystko jasne w temacie.

W sterowniku spider.device w wersji 3.21 ze strony Elboxu ciągu RDSK nie stwierdziłem, wobec tego wydaje mi się że zmiana PCIID powinna wystarczyć.

Jeszcze raz proszę o podanie PCIID karty Spider II i modelu chipsetu.

I jeszcze jedno pytanie: jak zmienić PCIID samej karty?

[#6] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Z tego co się orientuję to to są zwykłe karty na czipsecie NEC. Mają one jednak modyfikowany bios. Spider.device gada tylko z biosem made in Elbox. Ktoś się kiedyś krytycznie wrażał na temat Elboxu, że kupują karty po 5 dolarów i sprzedają je po 50.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Spider USB - zamiennik?

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Pewnie zbierają kapitał na wypuszczenie Sharka i Dragona ;)

[#8] Re: Spider USB - zamiennik?

@twardy, post #7

Kapitał mają. Inna czynniki zawaliły, że nie ma Dragona.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Spider USB - zamiennik?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Może jakieś prawa autorskie z Amiga Inc, Hyperionu itp ?
A to że Elbox kupuje po 5 a sprzedaje po 50 to tylko świadczy o dobrym podejściu do biznesu. Zapewne koledzy by działali lepiej na korzyść firmy, bo by kupowali po 50 a sprzedawali po 5 jak to bywa gdzie niegdzie.

Byłaby świetna sprawa, gdyby nagle Elbox wyskoczył z Dragonem 2, a tam PCI-EX x16, PCI, SATA, USB 2.0 i złącze na kartę procesorową...

[#10] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Poczytaj ten http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=36367#reply_36995 wątek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem