[#1] Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?
Razem z Andrzejem Dorzdem chciałbym dokupić se ramu do klasyka i ibeju.

Czy to zgada z Amigą?

http://www.ebay.com/itm/128MB-FPM-FAST-PAGE-72PIN-SIMM-PARITY-A003705-/110727819354?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c7e4705a

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

to jest pamiec serwerowa (Memory Technology: FAST PAGE )
nie zadziala z Blizzardem 1260 i PPC

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2011 16:50:43
[#3] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@HOŁDYS, post #2

A ta?

http://www.ebay.com/itm/256MB-2X128MB-EDO-NON-PARITY-60NS-SIMM-72-PIN-32X32-/230649543764?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b3c8bc54

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

A nie łatwiej kupić na efunzine, będziesz miał pewność że jest dobra do twojej dopałki a w razie czego zawsze można zwrócić.
[#5] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Jacol, post #4

jak kupie w usa to nawet z wysyłka wyjdzie mnie jakieś 100 pln taniej niż w efunzine. Choć powiem szczerze też nad tym myślę czy by ta po prostu nie kupić.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@HOŁDYS, post #2

to jest pamiec serwerowa (Memory Technology: FAST PAGE )

Myślę, że to iż pamięć jest typu Fast Page Mode nie kwalifikuje jej jako "serwerową". Poza tym zawsze myślałem, że BPPC działa z pamięciami FPM...

[#7] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@strim, post #6

No też coś gogluje i sie zastanwiam.

http://www.ebay.com/itm/128MB-FPM-FAST-PAGE-72PIN-SIMM-PARITY-A003705-/110727819354?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c7e4705a

Dwie takie kostki by wyszły z wysyłką tyle co jedna z funzine bez wysyłki.

Pytanie czy to ruszy.

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

mimo ze taniej nie znaczy bezpieczniej :) efunzine mozesz zwrocic masz gwarancje w USA cie brzydko mowiąć oleją jesli cos z pamiecia bedzie nie tak
a i zawsze jest ryzyko ze kupisz a pamiec nigdy nie zawita w twoim domu :)
kupno za granicą po przez internet nie zawsze wychodzi na dobre mimo ze tak tanio i slodko to wszystko wyglada na stronie internetowej ja osobiscie mialbym obawy przelac wiecej jak 100 euro komus za granice , jak juz to kupuje w skepach np amigakit

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2011 17:49:53
[#9] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@strim, post #6

Strim nie wiem ja sie nie znam na sprzecie tak jak ty jednak mialem taka pamiec 2 x 64 FPM i 1x128 FPM i zadna mi nie zadzialala z PPC i Blizzardem 1260 byc moze Benedyktowi pojdzie , ja jednak pisze ze swojego doswiadczenia

[#10] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@HOŁDYS, post #9

Ten wątek też może okazać się przydatny:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=53385

[#11] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@strim, post #10

Wię­c te kosci z pierwszego wątku powinny zadziałać w blizzardzie. Pytanie czy zadziałają :)

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Jak to zwykle bywa z pamięciami... ktoś musi to sprawdzić doświadczalnie.

[#13] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@HOŁDYS, post #2

Ja miałem taką w blizzardzie 030 50 mhz i chodziła wyśmienicie
[#14] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Hmm, jak byście brali te pamięci, to byłbym chętny na jedną - kwestia ceny... Ryzyk fizyk! Chodzi o te pamięci z pierwszego linka.

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2011 22:10:26
[#15] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@gorzyga, post #14

Ja jestem chętny jako tako. Andrzej Drozd tez by może wziął. Więc koszty wysyłki były by na 3. Tylko zaden z nas dwóch się własne nie chce bawić w ryzyka fizyka.

Może inaczej. Jak nie będzie to hulać z Amiga to to odemnie odkupisz??:)

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Hehe, niestety nie mam żadnego peceta, do którego mógłbym je wsadzić :)

[#17] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@gorzyga, post #16

Biznes chyba niewarty ryzyka. Chyba jeśli się zgłosi jeszcze 2 Chętnych. Na nas dóchw wychodzi po 100 pln za kostkę.2kostki + wysyłka 59$*3,4kurs pln ( Andrzej odpada, nie chce ryzykować). W funzine te ramki sa po 150 i wiadomo ze zagdają z blizem.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Fakt, w takim razie gra nie warta świeczki...

[#19] Re: Czy ten ram zagada w Blizardzie PPC?

@HOŁDYS, post #9

każdy simm 72 pin jest typu FPM, bez FPM nie będzie trybu burst a wydajność kończy się na 25Mhz, można sobie to łatwo sprawdzić szukając datasheetu do modelu kości na simmie, że będzie on FPM, ta pamięć z pierwszego posta zawiera dodatkowe kości na bit parzystości, wykorzystywane jest to do wychwycenia błędów pamięci choć wcale nie działa w 100%, prawdopodobnie zwykłe płyty główne nie obsługiwały takich zabezpieczeń.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem