[#1] Jaka to amiga?
Witam.

Nie wiem gdzie o tym napisać, wiec piszę tutaj. Otóż od kilku lat posiadam amige, przez ostatnie 10 leżała nieużywana.
Dziś postanowiłem ze po co ma leżeć, mogę ją sprzedać. Jednak nie wiem jaki to jest model. A nie mam jak sprawdzić(nie mam monitora do niej) i w ogole nie ortientuje sie w tym.

Czy ktoś by mogl na podstawie zdjęcia ewentualnie inną droga pomoc mi ustalic jaki to model ?

Zamieszczam zdjęcia.

Zdjecie nr 1
Zdjecie nr 2
Zdjecie nr 3

Z góry dziekuje.

pozdrawiam
[#2] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #1

To jest jakaś Amiga przeniesiona do obudowy Tower z PC. potrzebne są zdjęcia środka komputera. Jak najwyraźniejsze. Inaczej CI nie pomożemy.

Benedykt Dziubałtowski

EDIT:

Patrząc na miejsce w którym jest zainstalowane złącze zasilania wnioskuję że to może być A500

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2011 08:40:11
[#3] Re: Jaka to amiga?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Jak to nie wiadomo ?

na zdjęciu 2 widać wyraźnie dwa wyjścia audio obok portów myszki i joya ,
więc jest to A500 w pecetowej budzie.

[#4] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #1

mogę ją sprzedać. Jednak nie wiem jaki to jest model. A nie mam jak sprawdzić

I chcesz wystawić jako niesprawną na Allegro? Dostaniesz grosze. Lepiej sprawdź najpierw czy sprawna (ot, choćby podłączając ją do telewizora - co prawda bez modulatora dostaniesz z A500 obraz czarno-biały, ale przynajmniej będziesz wiedział czy startuje - przy okazji sprawdzisz zasilacz). W środku może siedzieć rozszerzenie pamięci, ba (popuszczamy wodze fantazji - może siedzieć jakaś karta turbo, wtedy wygrałeś los na loterii i zgarniesz niezłą kasę). Do tego dobrze by było wiedzieć, czy czyta dyskietki. To wszystko ma wpływ na cenę, więc zainteresuj się tym.

P.S. A tej towerki to bym się chyba osobiście pozbył i sprzedał sprzęt jako gołą płytę główną. Wydaje mi się, że ta obudowa raczej obniża wartość sprzętu.

[#5] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #1

Zrób foty środka, zobaczymy co tam dokładnie jest OK

[#6] Re: Jaka to amiga?

@parallax, post #5

Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi i zainteresowanie sie tematem ;)

Troszkę się zainteresowałem tym, rozkręciłem i faktycznie - Amiga 500+

Rozebrałem ją i w srodku jest niezły meksyk, kogoś faktycznie poniosła fantazja :P

Oto jak wygląda w środku

Zdjecie nr 1
Zdjecie nr 2
Zdjecie nr 3
Zdjecie nr 4

Nie wiem ile te zdjecia coś wam powiedza

I pytanie do recedent

Jakim kablem to sprawdze?
Podlączałem do zasilania - swieci sie na zielono swiatełko power
Po włozeniu dyskietki zaczyna swiecic na czerwono kontrolka od H/Disku

pozdrawiam
[#7] Re: Jaka to amiga?

@recedent, post #4

(popuszczamy wodze fantazji - może siedzieć jakaś karta turbo, wtedy wygrałeś los na loterii i zgarniesz niezłą kasę)

na obudowie żnajdują się 3 przełączniki, więc można sądzić ze posiada: przełącznik KS, prełącznik do konfigurowania pamięci podklapkowej (chip/fast) i jeszcze coś ( być może przełącznik 7/14MHz ). Sugeruję się w tym swoją A500 zmodowaną w ten sposób. możliwe jest jeszcze że w środku siedzi AT BUS, MegaRamHD czy coś w tym stylu, bo w jakim innym celu przekładać A500 do towera?

[#8] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #6

Z tego co widze na zdjęciach: Amiga 500+, przełacznik KS HDP Elektronics 1.3 /2.04 (mam identyczny), interface klawiatury...

[#9] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #6

ja nie recedent ale odpowiem :D

Zwykłym czinczem. Zakłądam, ze nie masz dedykowanego kabla amiga<-> euro więc wystarczy zwykły czincz. O taki:

http://www.playdeluxe.de/bilder/hifi/cinch_10kabel.jpg

Pamiętaj, ze obraz będzie czarno biały. Zwróć uwagę na to jak zachowuje się stacja dyskietek. Powinna miarowo tykać co 2-3 sekundy po włączeniu Amigi.

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #6

Albo poprzez kabel typu Chinch - między gniazdem Mono a wejściem Composite telewizora (ale obraz będzie czarno-biały), albo przez kabel RGB-Euro. Polecam wyszukwarkę w naszym Forum. A jeden z wątków poruszających m.in. zagadnienie monitora - tutaj:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=93792#reply_93796

[#11] Re: Jaka to amiga?

@binmoder, post #7

możliwe jest jeszcze że w środku siedzi AT BUS, MegaRamHD

Niestety, nie siedzi. Widać, że złącze krawędziowe po lewej stronie płyty, czyli u dołu wieży, jest wolne.

bo w jakim innym celu przekładać A500 do towera?

W czasach, kiedy konstrukcja ta powstała, leczono w ten sposób kompleks peceta. ;)
[#12] Re: Jaka to amiga?

@hayto11, post #1

TO jest Amiga 500/2000 wnioskuje po braku modulatora z tylu na plycie
rozkrec pudlo i zrob foty pomiemy ci wiecej

[#13] Re: Jaka to amiga?

@HOŁDYS, post #12

Żeś wyskoczył... Wątek przeczytaj, już wiadomo, że to 500+ :)

[#14] Re: Jaka to amiga?

@HOŁDYS, post #12

Oj Hołdys Hołdys za dużo % ;D.

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: Jaka to amiga?

@Daclaw, post #11

Z atbusem i megaramem wyskoczyłem zanim zobaczyłem zdjęcia środka ( pisałem post kiedy autor dodał zdjęcia) za to przełącznik KS i konfigurowanie pamięci trafiłem w ciemno :D

[#16] To nie jest A500+ tylko A500

@recedent, post #13

To nie jest A500+, tylko A500 z końcowej serii - zamontowana na płycie od A500+.
Świadczy o tym jedynie 512 MB Chip RAM na płytce (policzcie kości RAM), oraz brak wlutowanego układu RTC (jest wolne miejsce na płycie).
Plusem tego modelu jest zamontowanie najnowszej (i niemożliwej do zamontowania na płytach starszych A500) wersji Fatter Agnusa - można pobawić się w przeróbkę na 2 MB Chip RAM.
[#17] Re: Jaka to Amiga?

@wali7, post #16

Gieroj. Dać mu miodu!

[#18] Re: Jaka to amiga?

@recedent, post #13

buhahahahaha OK

[#19] Re: Jaka to Amiga?

@recedent, post #17

Proszę o jakiś zacny półtorak, w najgorszym wypadku może być dwójniak.
ok, racja
[#20] Re: Jaka to Amiga?

@wali7, post #19

Echhhhhh.
Na samą myśl o półtoraku z lubelskiego Apisu ślinka mi pociekła...
[#21] Re: Jaka to Amiga?

@stachu100, post #20

ostantio spozylem 3 wersje tego szlachetnego napitku :)

[#22] Re: Jaka to Amiga?

@wali7, post #19

i #18 i #19
Amigowi Alkoholicy XD tylko komputery i alko w głowach ...

[#23] Re: Jaka to Amiga?

@binmoder, post #22

Przepraszam za pomyłkę. poprzedni post dotyczył postów #19 #20 i #21

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem