[#1] Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.
Dzisiaj byłem u klienta. Pisałem parę razy o tym starszym panem co się bawi Amigą. Pan ma 70 lat i pozwolił mi sfilmować soje mini studio.

http://www.youtube.com/watch?v=I-2pjAy6kHs

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Niezła Ciekawostka.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

zaden bajer ...widzialem juz Amige w wiekszych studiach oraz firmach fotograficznych. Jesli koles robi to nadal komercyjnie to szacun ..ale nie ktorych efektow jakie sie widzi na weselach/komuniach juz nie da sie zrobic na amidze ...sory batory

a nakladanie obrazow z dwoch zrodel to standardowa zaleta sygnalu PAL w Amidze.Widzialem co profesjonalista z Arizona robil i A1200 040 ..bardzo profesjonalny efekt finalny :) jak na tamte czasy ..

Film bez obrazy ale bardzo chaotyczny

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 20:29:40
[#3] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

Fajny filmik. Ale zleksza chałotyczny i przez godke sporo rzeczy może być niezrozumiałych ;)

Może by tak jakiś mini wywiadzik na piśmie? Taki prosty z perspektywy użytkownika. :)

[#4] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

@Shoonay, post #3

taaak :) lepiej sie czyta benka niz slucha :P
ale wywiad naprawde warto zrobic z czlowiekiem ktory w 2011 r utrzymuje sie zarobkowo z Amigi.

nalegam

[#5] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

@HOŁDYS, post #4

Ten Pan się nei utrzymuje z Amigi :) Jest emerytowanym geodetom i z tego co wiem nadal aktywnym biegłym sądowym. Ten Pan dorabiał sobie całe życie filmując Wesela/komunie. Nie wiem czy jest sens robienia wywiadu. Jeśli chcecie to mogę spróbować.

Film no owszem chaotyczny. Wiecie to było na spontana. Byłem u niego monitor naprawiać no i naprawiałem poprzez.......wciśniecie zasilania. Gawędziłęmz tym panem i zapytałem go czy mogę po filmować te jego rzeczy. On się zgodził. A co do czytania benka i rozumienia. No cóż. Jo żech się na ślonsku urodził no i chyba to nima nic złego, że godom po ślońsku.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Niezła Ciekawostka.

Normalnie czad !

Ten gościu to pewno najstarszy amigowiec w świecie! :)

Wywiad, please !!! I artek do Magazynu PPA też !

Pozytywnie zakręcony gościu, myślę.

Respect dla dziadka.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 21:01:33
[#7] Re: Niezła Ciekawostka.

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

No cóż. Jo żech się na ślonsku urodził no i chyba to nima nic złego, że godom po ślońsku.

he he fajne :))) dbaj o to zeby dzieci toż tak gadały :)
bylem raz na wakacjach ze slazakiem jakas tam woda ich dzieli czy cos ..ale fajno godol i ..lubil piwo zamiast gorzoły :)

a jesli pasjonat ma cos ciekawego do powiedzenia na temat swojego hobby chetnie poczytamy tym czasem jak Amiga smiga profesjonalnie z Video Toasterkiem 2.0 zobaczcie tutaj

http://www.youtube.com/watch?v=K1OVWfmynPw&NR=1

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 21:10:24
[#8] Re: Niezła Ciekawostka.

@HOŁDYS, post #2

ale nie ktorych efektow jakie sie widzi na weselach/komuniach juz nie da sie zrobic na amidze

Jak się nie da
Vlab lub Toster ma takie same efekty jak Pinnacle, kwestia tylko napisania pluginu...
[#9] Re: Niezła Ciekawostka.

@HOŁDYS, post #7

Benek i tak łągodnie obchodził się ze "śląszczyzną" :) To z respektu dla "dziadka" :)

Mi zdecydowanie Benka lepiej się słucha niż czyta.

[#10] Re: Niezła Ciekawostka.

@michalmarek77, post #9

@Benek: nalegómy na wywiadzik

@michalmarek: mie tyż, chopie, ale przeca sóm tyż bidne pultoki kierzy sie noszego piknego jynzyka nie naumieli ;)

[#11] Re: Niezła Ciekawostka.

@Shoonay, post #10

Ze ślonzokiem jeszcze pogodosz. Ale gwara kaszubsko to yno wtajemniczeni umią zrozumieć. Pogodom z dziadkiem ale nic nie obiecuja.

http://www.youtube.com/watch?v=Ar8KwpT-F5Q

Tu mocie jeszcze węcej ślońszczyzny :D

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: Niezła Ciekawostka.

@michalmarek77, post #9

Hehe, ja jestem z Katowic, ale po śląsku nie mówię wcale. Za to zdecydowana większość co mnie na co dzień spotyka zastanawia się jak ja się uchowałem w takim miejscu i mówię tylko po polsku Benedykt jakby się rozpędził no nawet ja miałbym problem go rozszyfrować.
Wracając do tematu, ten filmik właśnie dlatego, że jest taki a nie inny - jest wyjątkowy. Data, miejsce, właściciel tego studia i to co robi na Amidze na mnie robi wrażenie. Nie miałem osobiście okazji zobaczyć Amigi w tej roli. Chciałem przylecieć na zlocik, ale autko mi się posikało

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 21:44:56
[#13] Re: Niezła Ciekawostka.

@HOŁDYS, post #7

Niektóre efekty przejść robią naprawdę wrażenie i to wszystko w 92 czy 94 roku?!
[#14] Re: Niezła Ciekawostka.

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

chopje, Ty mosz ta amiga na kałczu abo mosz tako gryfno deka na stole :)
Jo bych sie boł kurzyć cygaryty bo jak lekko sie żduchniesz, tsipa Ci sfurgnie na ta deka i się chaupa spolisz.......
A jak fojerwera mosz daleko , to szkoda Ciebje. Amigi tysz :)

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 21:52:31
[#15] Re: Niezła Ciekawostka.

@Dopuser, post #6

I artek do Magazynu PPA też !

Niech też całe forum zostanie przeniesione do magazynu :D

[#16] Re: Niezła Ciekawostka.

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

I zrobiłeś ten monitor, może się rozmagnesował?

[#17] Re: Niezła Ciekawostka.

@HOŁDYS, post #2

Jesli koles robi to nadal komercyjnie to szacun ..

Kurde stary, ten Pan ma 70 lat... Wiesz, to nie jest "koleś". ok, racja

[#18] Re: Niezła Ciekawostka.

@Deftronic/..., post #17

na eab jest koles co ma prawie 90 lat ;)

[#19] Re: Niezła Ciekawostka.

No powiem szczerze, że nie robi na mnie specjalnego wrażenia że ktoś nakłada na Amidze u użyciem genlocka napisy na film, dziadzio pewnie kiedyś to kupił naumiał się obsługi i dlatego nie zmienia, a obserując jak pisze na klawiaturze i demonstruje swoje możliwości widzę, że robi to tylko w wolnym czasie.

PS. A tak BTW poniższych komentarzy Oberschlesien Rulez!!! OK

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 22:08:49
[#20] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

No tu jo widza ślązoków ?? Jo 11 lat na grubie bakał. W Jastrzębiu Zdroju. Ale jo tylko żem "gorol" zwykły łapaniec z Dolnego Śląska....Za te bakanie na kopalni, przypomnieli sobie o mnie żeby mi dać akcje bo wyprzedają majątek Polski syjonistom i Niemcom..

Co do filmiku to szczerze pierwszy raz widzę genlock w akcji. Sam bawiłem się trochę SCALĄ MM....To były czasy, pamiętam jak kumple bardzo długo bawili się(pracowali) w TV kablowej, przy produkcji kanału reklamowego z kablówki. Czasami się coś powaliło i przez moment w TV (sobota, niedziela czasami zerkałem na reklamę, czy moja idzie jak należy)było widać workbencha jak się restartował, włączał scalę i skrypt i wszystko szło od nowa.

Po latach widziałem ekran Win 98, ale jak się zawiesił, to ktoś musiał jechać do firmy żeby to od nowa zapodać. Tutaj przekraczało to ich wiedzę i możliwości...

[#21] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

@Wojox, post #20

a ja niedawno widziałem na aukcji allegro casablance znawcy wiedzą oczywiście co to za urządzenie pamiętam jak około 97-98 roku kosztowało bagatela 11 tys. Teraz poszło za około 400 pln ;)

[#22] Re: Niezła Ciekawostka.

@Pinto, post #15

Niech też całe forum zostanie przeniesione do magazynu szeroki uśmiech

Ale tylko w charakterze wstępniaka, tak jak drzewiej bywało w "Magazynie Amiga" ! :)
[#23] Re: Niezła Ciekawostka. "Studio Video" Na Amidze.

@miro_78, post #21

sam mialem cassablance 060, szalu 0 :)

[#24] Re: Niezła Ciekawostka.

@HOŁDYS, post #2

..ale nie ktorych efektow jakie sie widzi na weselach/komuniach juz nie da sie zrobic na amidze ...sory batory

Mylisz się. Ja też się myliłem jak miałem tylko A4000, genlock, magnetowid, mikser dźwięku i kamer. Ale jak kupiłem VLabMotion, Toccatę, zakupiłem kilka programów dla MoviShopa (SceneHandler, WildFire, HollywoodFX), to stwierdziłem że ja Amidze nadal jest wszystko możliwe. Czego nie potrafił zrobić MovieShop, to wykonał HollywoodFX przy pomocy LightWave. Brakowało mi tylko właśnie LightWave pod PPC.
Potem nastał czas kamer cyfrowych i amiga z braku FireWire lub szybkiego USB, ustąpiła miejsca innym sprzętom.
Ale satysfakcja z pracy na MovieShopie pozostała w pamięci jako coś najprzyjemniejszego.
[#25] Re: Niezła Ciekawostka.

@Shredder, post #8

"Jak się nie da
Vlab lub Toster ma takie same efekty jak Pinnacle, kwestia tylko napisania pluginu... "

Shrteded@ to napisz :D :D :D jesli to tylko kwestia.. ja ci jednak mowie ze jednak 25 letni komp nie dorowna wspolczesnemu w obrobce wideo .. prosty przyklad ? prosze teraz wesela i komunie sa modne w jakosc HD ..

Benek@ "Ze ślonzokiem jeszcze pogodosz. Ale gwara kaszubsko to yno wtajemniczeni umią zrozumieć."

wydaje ci sie :) ja to malo co rozumie ;-] aczkolwiek jak wracam na swoje kresy i slucham jak ludzie zaciagaja dialektem wschodnim tez to smiesznie brzmi...ale ten jezyk jest mi znany od urodzenia ;-] wiec problemu nie ma goralski kaszubski i slaski to extremalne przypadki ;-] Ale super ze jednak ludzie kultywuja tradycje wyniesiona z domu ..ja mojego syna na pewno naucze pic horylke ;] niech wie skad jego stary jest :P

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 09:46:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem