[#1] dyskietki
CZY MACIE MOŻE SPRZEDAĆ JAKIEŚ DYSKIETKI NA AMIGĘ 600 i 500.
[#2] Re: dyskietki

@Fujaks, post #1

Witam

mozesz uzywac dyskietek HD. Sa dostepne w sklepach komputerowych
Musisz tylko zakleic otworek odpowiedzialny za
indentyfikacje dyskietki HD ( to tak dla pewnosci)
[#3] Re: dyskietki

@Norbert, post #2

Nie musisz nic zaklejac. Problem występuje tylko wtedy, kiedy się ma stację dysków HD oraz dyskietki HD sformatowane jako DD. Czytnik ma wówczas problem z identyfikacją.
[#4] Re: dyskietki

@chiwriter, post #3

Ja mam zwyklego amigowego floppa i nie przejdzie
na niej sformatowanie HDtki na 880kB, aby pozniej nie bylo
bledow. Dziure trzeba zakleic.
[#5] Re: dyskietki

@Fujaks, post #1

Witam.

Dlatego napisalem ze dla pewnosci.
Do Amigi montowane byly rozne stacje dyskow i lepiej
zakleic , po prostu mniej problemow w przyszlosci
[#6] Re: dyskietki

@Sebastian Rosa, post #4

Bo nowsze stacje tak mialy. Starsze dzialaly bezproblemowo bez zaklejania.
[#7] Re: dyskietki

@Fujaks, post #1

Allegro.pl w dziale Komputery/Amiga lub w sklepie przez internet http://www.strony.wp.pl/wp/animart/
[#8] Re: dyskietki

@Fujaks, post #1

Są jeszcze produkowane dyskietki DD? Kupiłbym trochę nówek.
1
[#9] Re: dyskietki

@amikoksu, post #8

Sprobuj tutaj:

link

Strona ciagle dziala, po tylu latach.
Chyba sprzedawali/sprzedaja po 10/500 sztuk dyskietek, w tym 3,5" DD.
1
[#10] Re: dyskietki

@Don_Adan, post #9

Dzięki. Obadam temat.
[#11] Re: dyskietki

@amikoksu, post #10

Jak niewielką ilość potrzebujesz nowych DD to napisz na priv.
[#12] Re: dyskietki

@amikoksu, post #8

Ja kupowałem całkiem niedawno tutaj. Ale przez pośredników bo do Chin nie chcą wysyłać.

https://www.floppydisk.com/
[#13] Re: dyskietki

@Wankowicz, post #12

Dla tych, ktorzy tamtych czasow nie pamietaja. Te "nowe" stacje dyskow, czyli zmodyfikowane stacje HD z PC byly montowane w Amigach made by Escom w krotkim okresie wznowienia produkcji Amig, po upadku Commodore.
[#14] Re: dyskietki

@zilog, post #13

Ja pamietam
[#15] Re: dyskietki

@amikoksu, post #8

HD tańsze i łatwiej dostępne.
[#16] Re: dyskietki

@amikoksu, post #8

Nie polecam współczesnych wyrobów tego typu. Lepiej wziąć karton dyskietek z epoki i przeprowadzić selekcję.
[#17] Re: dyskietki

@Daclaw, post #16

Tak zgadzam sie
[#18] Re: dyskietki

@Lapka555, post #15

HD zwłaszcza te produkowane powiedzmy od 1998 to tandeta, która sypie błędami po wyjęciu z pudełka. Nie najlepiej współpracują ze starymi stacjami dysków, które mają inne głowice niż pctowe HD.
A mam trochę jednych i drugich więc cos tam wiem
3
[#19] Re: dyskietki

@snifferman, post #18

kawal kolekcji my z mężem narazie mamy superfroga w boxie oryginał
[#20] Re: dyskietki

@snifferman, post #18

Oooo sporo tego. Mam nadzieję, że leżakują w suchym miejscu, bo szkoda by było pleśni oddać na pożarcie.
[#21] Re: dyskietki

@Marcin74, post #20

Zafoliowane mają się dobrze
[#22] Re: dyskietki

@snifferman, post #18

Coś tam może wiesz, skoro tyle ich masz, a ja wiem tyle, że bodajże ok 400 dyskietek HD od Verbatima, co se nagrałem w 2013, działa do dzisiaj na mojej oryg stacji w A500 bez problema
1
[#23] Re: dyskietki

@snifferman, post #18

Szkoda ze te dyskietki trzymasz w wilgotnej piwnicy

Markowe dyskietki HD spojenie trzymają parametry nawet po latach nagrane jako 880kb

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2024 00:02:40 przez HOŁDYS
1
[#24] Re: dyskietki

@HOŁDYS, post #23

Szkoda ze te dyskietki trzymasz w wilgotnej piwnicy

Tam je tylko segregowałem. Są popakowane i bezpieczne.

Markowe dyskietki HD spojenie trzymają parametry nawet po latach nagrane jako 880kb

Te z lat 80tych i początku lat 90tych tak. Później już jakość poszła na dno. Mam dyskietki Sony sprzedawane po 1999. Nie wiem kiedy wyprodukowane. Zafoliowane i dodatkowo każda z osobna była w foli. No i nie wszystkie da się sformatować na PC bez błędów. Najgorsze to te z plastikiem zamiast blaszki. Totalna kaszana. I to nie jest tak, że mówię o 10 dyskietkach. Sprawdziłem tak kilkaset sztuk z różnych źródeł i niestety reguła się powtarza.

Potwierdza to też guru obecnego floppy biznesu (12:37)
1
[#25] Re: dyskietki

@HOŁDYS, post #23

Ja mam sporo dyskietek z epoki które były trzymane w bardzo dobrych warunkach. Większość posiada bady.

Po prostu te nośniki tracą z czasem właściwości magnetyczne.
1
[#26] Re: dyskietki

@KaluzynskaE, post #19

Dez masz meza? Szok
2
[#27] Re: dyskietki

@Hubez, post #25

A od czasu do czasu magnesowane byly głowica stacji ?
[#28] Re: dyskietki

@HOŁDYS, post #27

Jak głowica stacji? O co chodzi? Rozmagnesowanie?

Kiedyś chyba w galileo pokazywali gościa, co dostawał za darmo dyskietki, w jakimś urządzeniu je rozmagnesowywał, potem w stacji formatował z jakąś weryfikacją i sprzedawał na jakiś cel charytatywny. Przerabiał tego całe skrzynie.
[#29] Re: dyskietki

@juen, post #26

Dez masz meza?

Co za czasów dożyliśmy, że ludzie szpanują swoimi kolekcjami dyskietek.
Co później będzie, własciciel 10 kaset magnetofonowych będzie królem
podwórka.
2
[#30] Re: dyskietki

@Marcin27411, post #29

Wolisz kolekcję pustych puszek po piwie? A może obrazków z gumy Turbo? To w sumie nie jest kolekcja dyskietek tylko zbiór, który przypadkiem mi się rozrósł. Komuś było szkoda wyrzucić, albo nie chciało mu się wieźć do sortowni, więc skończyły u mnie. Trochę też kupiłem, bo jak ktoś w okolicy chciał sprzedać 1000szt za drobne do skarbinki dziecka, to się zgłosiłem.

To zdjęcie jest też z przed dwóch lat. Miałbym ich dzisiaj kilka razy więcej, ale mi nie potrzebne. Nie mam też za bardzo miejsca i tym nie handluje. Trochę szkoda, bo w sumie przez to pewnie zostały zmielone. Miałem je zgrywać, ale jeszcze się nie zabrałem za to. Kilkaset sztuk rozdałem, ale to były czyste dyskietki z nowymi erykietami albo i bez etykiet i bez danych.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem