[#1] A4000 i monitor VGA

Witam wszystkich !

Mam A4000T z kartą Cybervision 64 i AGA FlickerFixer ScanDoubler II v2.0
(tak przeczytalem na kartach) jak to wszystko podłączyć do monitora VGA?
Jestem ledwo ciepły w tym temacie tak ze prosze o instrukcję bardzo wyczerpujaca.
Szukalem na forum problemow podobnych do mojego, cos tam znalazlem, cos tam wiem ale niezbyt dokladnie.
Dodatkowym klopotem jest fakt ze nie mam mnitora 1084ST lub podobnego a po podlaczeniu Amigi do televizora obraz jest tragiczny i nie moge go dostroic. Co tu zatem poczac?
Pomyślcie coś co z tym zrobić?

Jarcyk

[#2] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #1

KArta CV64 daje obraz który można wyświetlić tylko na monitorze SVGA ( taki zwykły pecetowy monitor ;) ), tego obrazu nie da się wyświetlić na TV.
[#3] Re: A4000 i monitor VGA

@Olo, post #2

Jedyny plus CV64 to to, że ma sprzętowy przełącznik sygnałów video. Nie potrzeba jakiegoś mechanicznego przełącznika monitorów. Po prostu do wyjścia amigowego video podłącza się np. Scandoubler. Wyjście z SD podłanczasz do wejścia CV64, a do wyjscia CV64 podłączasz zwykły monitor SVGA. Ja tak miałem kupę czasu i pracowało mi się bardzo przyjemnie. Teraz jak mam VooDoo to mi czegoś takiego trochę brakuje :P
[#4] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #3

Ale ja mam scandoubler tyle ze w zlaczach na plycie a na zewnatrz na sledziu jest gniazdo do monitora VGA, gniazdo do wyjscia antenowego oraz gniazdo S-VHS. A na karcie CV64 tak jak piszeszjest wejscie i wyjscie wideo. To zatem jak to wszystko podlaczyc ?

[#5] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #4

Widać że nie masz instrukcji od CV64. Po prostu wyjście ze scandoublera łączysz z wejściem do CV64. Przecież w komplecie z CV64 jest taki króciutki kabelek (około 15 cm) do podłączenia wejścia CV64 z scandoublerem albo z przejściówką AmigaVideo->VGA.
[#6] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #5

o to właśnie chodzi, gość od którego kupiłem Amigę miał monitor 1084ST i uzywał jej tylko do grania, nie miał żadnych kabli ani instrukcji, musiałem rozebrac maszynę powyciągac wszystkie karty , przeczytać firmowe napisy i dopiero szukać informacji w sieci, on do końca nie wie co miał, ta moja Amiga ma jeszcze Multi Face Cards, Macrosystem VLab/Motion i karte dzwiekowa, na tema tych kart coś niecoś już wiem bo znalazłem informacje w internecie ale jak to podłączyć do VGA nie wiedziałem.
Dzięki Wam coś ruszyło z miejsca... kupiłem kabel podłączyłem Scandoubler->CV64 CV64->VGA ale obrazu nie mam tyle że monitor VGA przestał się "pluć" że ma sygnał spoza zakresu i kontrolka na monitorze zmieniła sie na zieloną czyli że "dogadali" sie z kartą, ale co dalej...?
wiem że dla Was to proste rzeczy ale ja mam problem bo trudno cos konkretnego wyszukać, wiele linków trafia w pustkę no i nie mam tej cholernej instrukcji ... :S

[#7] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #6

Jeśli dobrze wszystko podłączyłeś (nie pomyliłeś wejścia z wyjściem w CV64), to powinieneś zobaczyć obraz z AGI. Czy uruchamiając Amigę i przytrzymując oba przyciski myszki, też nic nie widzisz?
[#8] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #6

Aha sprawdź jeszcze, czy zworki na CV64 masz tak poustawiane jak tu: http://www.amiga-hardware.com/cv64.html i czy sam scandoubler ci działa.
[#9] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #8

- zworki mam tak ustawione jak na tamtym linku
- numer z klawiszami myszki nie dziala i nie dziala zestaw reset+esc
jednak te opcje działają gdy do wyjscia antenowego ze scandoublera podłączę TV (chociaz obraz jest bardzo niewyrazny)
- gdy podłączę VGA do CV64 (out) ale bez podłączonego scandoublera to monitor zgłasza brak sygnału
- gdy podłączę VGA do scandoublera to mam mleczny migający obraz
nie wiem co sadzic o scandoublerze bo gdy jest ten mleczny migajacy obraz to czestotliwosc H na monitorze jest 31.2kHz gdy przełączę przełącznik na śledziu scandoublera to H =15.6 czyli pewnie działa, ale dlaczego nie ma obrazu ?
- gdy scandoubler jest podłączony do karty CV64 do wejscia a do wyjscia jest podlączony VGA to obraz jak przy samym scandoublerze czyli j/w

- slaby bo słaby ale obraz można z tej amigi otrzymac na TV poprzez wyjscie antenowe scandoublera oraz na monitorze 1084
- wyjsc na CV64 (in/out) nie mylę sprawdzałem napisy na karcie i dla pewności specjalmie zamieniłem -> bez skutku
czyli co - karta CV64 do d... ?

[#10] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #9

- gdy podłączę VGA do scandoublera to mam mleczny migający obraz .......
A może monitor nie łapie tej częstotliwości? Może ma minimalny próg powyżej 31,2 kHz?
[#11] Re: A4000 i monitor VGA

@szulu, post #10

nie, bo widzisz sprawdziłem, w "windzie" gdy ustawiłem minimalne parametry wyswietlania do H=37.8 a podczas startu komputera gdy zglasza sie BIOS H= właśnie 31.2 czyli monitor jest OK

[#12] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #9

Ja stawiam na walnięty scandoubler. CV64 jest bardzo dobką kartą. Jeszcze możesz spróbować nic nie podłączać do CV64 i zainstalować CGX3 na systemie i po podłączeniu monitora do CV64 uruchomiś Amigę. Jesli system nie wystartuje na CV64, to coś jest nie tak z CV64.
[#13] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #11

Hmmm...tak sobie przeczytalem, ale nie zauwazylem zeby ktos wspomnial o ScreenMode (moze to banalne, ale jednak). Po zainstalowaniu odpowiednich sterownikow dla twojej karty (CGX dla CV64) nalezy w Screen Mode ustawic wlasnie odpowiedni tryb dla WB.
[#14] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #12

dobrze przetestuję ta opcję, odłączam pc-ta i sprawdzę , wieczorkiem napiszę co się działo.... może nie wybuchnie ... :D

[#15] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #14

Wczoraj zgodni z zapowiedzią chciałem jeszcze raz wszystko sprawdzić i zainstaować CGX3. Udało mi się uzyskać obraz na TV (monitora 1084 nie mam) w dość nienormalny sposób: S-VHS ze scandoublera->TV, wykonałem formatowanie dysku i chciałem zainstalować system z posiadanych dyskietek i tu pojawił sie klopot bo wprawdzie system staruje z dyskietki ale zainstalować się nie chce (woła o jakieś pliki których nie ma a na dyskietkach tez ich nie ma i d.... zbita :S )
Tak wię nie zainstaluje CGX3 bo nie mogę zainstalować systemu i nie odpalę Amigi na VGA. Ten gość od którego kupiłem sprzedał mi sprzet z tymi dyskietkami, jak pisałem startował komputer z dyskietki i uzywał jej do gier dyskietkowych z (A500 którą jeszcze ma).
Piszę Wam to dlatego gdyż zamierzam prosić kogoś o skopiowanie mi tych dyskietek systemowych i podesłanie mi. Oczywiście wszelkie koszty pokryję. A piszę też dlatego aby było wiadomo że nie chodzi mi o jakieś piracenie systemu Amigi tylko o jego uszkodzenie i próbę naprawy.
Pomyślcie konstruktywnie ....

[#16] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #1

Witaj,
zainstalowanie systemu na Ami to nie problem (to nie Winda ). Uruchamiasz Amigę z dyskietki Workbench, uruchamiasz sobie CLI i wydajesz polecenie "Copy DF0: DH0: All" (o ile Twoja partycja systemowa to DH0). Po chwili masz pliki systemu na DH0 i po resecie i wcześniejszym wyjęciu dyskietki ze stacji system powinien odpalić się z twardziela. Z tego samego CLI przenieś też tak samo zawartość dyskietki Extras, załóż katalogi Locale, Fonts i Storage poleceniem Makedir i skopiuj zawartość tych dyskietek do stosownych katalogów: "Copy DF0: DH0:Storage All" i tak dalej....
Jeśli po tych operacjach Ami nie startuje z HDD, czyli pojawia się ekran z dyskietką wskakującą do stacji, znaczy to że masz niebootwalną partycję - zmień ją na bootowalną w HDToolBox.
Co do kabla łączącego ScanDoubler z CV64 - tu może być problem. Mój kabel blokował Amigę, pomogło założenie kondensatora odcinającego stałe napięcie na którejś synchronizacji (nie pamiętam której).
Sprawdź Scandoubler wpinając do niego bezpośrednio monitor - powinien tu być sygnał VGA z AGA. Jeśli nic nie działa, to masz walnięty Scandoubler.
Po zaintalowaniu CGX (albo P96) ustaw sobie tryb graficzny generowany przez kartę (programem ScreenMode z Prefs) - obraz powinien zniknąć z TV (jeśli nie poradzisz sobie ze Scandoublerem) i pojawić się na VGA podpiętym do CV64.
Powodzenia
[#17] Re: A4000 i monitor VGA

@wali7, post #16

dzieki, idę testować ...

[#18] Re: A4000 i monitor VGA

@Jarcyk, post #17

Witaj Jarcyk,
Mam bardzo problem co Ty (A4000D z kartą Cybervision 64 i AGA FlickerFixer ScanDoubler II v2.0) oraz brak obrazu ze Scandoublera na gnieździe VGA.
Czy udało Ci się znaleźć przyczynę tego problemu?
Ja stawiam na walnięty Scandoubler w mojej A4000D (co ciekawe wyjscie RCA Composite działa prawidłowo).

Pozdrawiam, Stacho
[#19] Re: A4000 i monitor VGA

@Stacho, post #18

A połączyłeś Scandoubler z CV64?
[#20] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #19

Z tego co wyczytałem na forum to na wyjściu scandoublera powinno być to samo co na wyjściu RGB Amigi, czyli np. menu startowe po naciśnięciu dwóch klawiszy myszy przed włączeniem zasilania (ROM 3.0).
Takie menu jest widoczne na wyjściu Composite po podłączeniu TV do wyjścia Scandoublera, ale na wyściu VGA jest tylko odchylanie poziome i pionowe, bez syganłu RGB.
Podłączony monitor VGA "łapie" synchronizację i pokazuje lekko rozjaśnoiny obraz.
Pobawiłem się trochę oscyloskopem i mogę striwerdzić, że jakieś sygnały cyfrowe wchodzą na układy PAL na karcie; niestety nie mam żadnej serwisówki żeby stwierdzić jakie to maja być sygnały.

Pozdrawiam, Stacho
[#21] Re: A4000 i monitor VGA

@Stacho, post #20

Karta CV64 ma wyjście VGA i wejście VGA. Do wejścia podłączasz wyjście ze scandoublera, a do wyjścia z CV64 podłączasz monitor. Tak masz zrobione? Bo inaczej nie zobaczysz sygnału z AGI.
[#22] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #21

Sprawdziłem i tę opcję; niestety brak sygnału VGA przy podłączeniu wyjścia scandoublera do wejścia CyberVision 64.
Przelutowałem (niestety) wszystkie podstawki pod układy PAL na scandoublerze, bez rezultatu.
Podejrzewam uszkodzony scandoubler...
Rozglądam się za sprawnym, niekoniecznie nowym.

Pozdrawiam, Stacho
[#23] Re: A4000 i monitor VGA

@Stacho, post #22

To co ty masz za scandoubler? Jakiś nakładany na kosci? Ja myślałem że normalny, czyli zewnetrzny lub wewnetrzny wkładany w slot Video. A może ty jeszcze masz A1200 i CV64/3D a nie A4000 i CV64?
[#24] Re: A4000 i monitor VGA

@kmilota, post #23

Scandoubler jest raczej standardowy: AGA FlickerFixer ScanDoubler II v2.0
Wewnętrzny.
No ale niestety "martwy".

Pozdrawiam,
Stacho
[#25] Re: A4000 i monitor VGA

@Stacho, post #24

Wewnętrzny ale kanapkowy. Najlepsze są albo zewnętrzne albo wkładane do slotu Video. Miedzy innymi po to jest ten slot. i tym sie różni A4000 od A1200, że nie ma kanapek tylko karty rozszerzeń.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem