Wątek zamknięty
[#1] Gdzie znalezc gry na amige 500?
Hej mam na imie Artur i posiadam amisie 500 z rozszerzeniem 2,5 mega oraz przełącznkiem kickstartów 1.3/2.0 i mam pytanko gdzie dostane gry na ten fajny komputerek?? miałem kiedys tego pełno tylko wszystko sie potraciło

[#2] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@ARtek, post #1

Allegro i różne sklepy, które znajdziesz w dziale Teleport. Z działu Rodzynki możesz też legalnie pobrać niektóre tytuły. W dziale Teleport powinieneś także znaleźć inne adresy stron, z których legalnie pobierzesz gry.
[#3] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@mailman, post #2

Polecam stronke [NAZWA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA]

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 15:14
[#4] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@ARtek, post #1

Jakiej produkcji rozszerzenie? Pewnie Elbox...
[#5] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@DanielJ., post #4

Ale ale, przecież jest znany wszem i wobec serwis aukcyjny (Allegro). Ostatnio za 35 PLN widziałem Lotusa 2, Cannon Fodder i wiele innych. Sam czasami kupuje tam różne rzeczy. Cóż na p2p i różnych stronach można zassać adfy różnych gier, ale w większości to cracki i inne syfy. Przykład?? Ruff n Tumble po czwartym świecie mamy guru i po co to?? Gierki można zakupić za niewielki grosz. Kwestia tylko czy wolisz kupić wódkę czy gierkę. Z tego co wiem to Team 17 uwolniło wszystkie swoje Amigowe produkcje, więc szukaj na stronie drużyny siedemnastej downloadu. Nawet są obrazy do zabezpieczonych relase'ów. Pewnie wiele innych firm postąpiło podobnie. Musisz się zorientować.
[#6] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@ARtek, post #1

Artek

Wiekszosc starych gier na Amige została porzucona, tak ze nawet dawnym dystrybutorom nie chce sie oglaszac, ze maja gdzies co sie z nimi dzieje. Mienelo tyle lat, ze ludzie po prostu nie pamietaja nawet czym handlowali albo wogole zmienili branze. W wiekszosci przypadkow dowiadywanie sie o "prawa autorskie" stanowi wyzwanie na miare dziennikarstwa sledczego. Jesli firma pamieta o sofcie, to zwykle go uwalnia - ID Software wypuszcza nawet zrodla, ktore kilka lat wstecz byly warte miliony dolarow, nawet M$ uwalnia starocie typu MS DOS. Proba zarabiania na starych grach to jakas totalna nisza i przegiecie. Nie praktykuje sie tego na powaznie bo koszty prowadzenia sklepu sa wyzsze niz zyski. Byc moze sa jakies wyjatki, ale zapewniam, ze bardzo nieliczne.

Sciaganie abandonware jest pozyteczne bo gdyby tak wszyscy przejmowali sie oryginalami to 95% gier z osmiobitowcow zniknelaby bezpowrotnie, podobnie jest z 16-bitowcami. Przeciez dyskietka nie zyje wiecznie... Sciagajac ratujesz takie gry od totalnego zapomnienia.

Kupowanie wersji pudelkowych starych gier to kwestia tylko i wylacznie kolekcjonerstwa. Fajniej jest miec pudełko i tyle :) Jesli chcesz po prostu pograc w starocie, to szukaj w ooglu pod haslem ADF. Adresu strony nikt ci nie poda bo prowadzacy PPA maja obsesje na punkcie rzekomego zlodziejstwa jakie sie z tym laczy. Maja prawo prowadzic serwis jak im sie podoba, ale wiedz, ze wiele osob smieje sie z tego oślego uporu i niezrozumienia tematu. Nie sugeruj sie tutejszymi normami bo stanowia raczej kuriozum. Na forum nie sa wysmiewane bo jednym glupio krytykowac kolege, a inni boja sie bana, odrzucenia, napietnowania itp. Ale zapewniam cie, ze poza tym środowiskiem ludzie pukaja sie w czoło.

Te dziwactwo byc moze jest to poklosiem mitu mowiacego, ze C= padlo bo nikt nie chcial pisac softwaru z powodu wysokiego piractwa. Mit ten rozsiewali fanatycy, ktorzy nie mogli spojrzec prawdziw w oczy. A prawda byla taka, ze Amigi w latach 90-tych w porownaniu z PC byly juz do dupy, nawet A4000. Choc oczywiscie pamietam jak jakis nadworny Pampucha bełkotał, ze cd32 z grami radzi sobie lepiej niz 486/66Mhz (nie pamietam numeru).W swiatku amigowym jest nadmiar ludzi myslacych...hm...niekonwencjonalnie. :) Mysle, ze oni sie tego piractwa boja nadal. Zamiast porzadnego non-profit-community Amiga dorobila sie komerchy dla kilku setek fanboyów. No i skutek jest taki, ze z piractwem walczy sie tu zacieklej niz w ZAIKSIE, RIAA i innych tego typu instytucjach bo doslownie dwa piarty w jedna strone wiecej i programista sie zniechceci

Wiem, wiem. Zaraz sie posypia na mnie zarzuty, ze jestem zlodziej. Juz tu jakis szanowny kolega tlumaczyl, ze dla niego sciaganie ADFa to jak kradziez mercedesa. Jak dla mnie moze to porownywac do seryjnego morderstwa. Ja i tak bede sciagal ADF, a normalne, dzisiejsze gry bede kupował w sklepie. Tak jak filmy i muzyke. Uwazam za bardzo niestoswne wyzywanie w tym kontekscie od zlodziei. Firma Disney pozwala kiedys rodzicow zmarłego dziecka za wykorzystanie motywu Kubusia Puchatka na nagrobku. Miała prawo. Tutaj moderator kasuje linki do "nielegalnych" ADFowni. Jego prawo...A ty przeciez swoj rozum masz, wyczucie przyzwoitosci tez masz...googla uzywac chyba umiesz ;) Jesli nie jestes kolekcjonerem, to olej "rady" bo za przyjemnosc zobaczenia strenkiej gry zaplacisz mnostwem czasu i (to juz zalezy od tytulu) masa pieniedzy.
[#7] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@Amipiec, post #6

1)

Mylisz pojęcia .

2)

Prawo jest prawem a Ty go nie znasz .

3)

Wszystko w temacie kradzieży oprogramowania , pobierania z nielegalnych źródeł zostało napisane , powiedziane the koniec .

Benedykt

[#8] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Prawo jest prawem, a ukradziony samochód nie jest skopiowanym samochodem i the koniec of smutas about kradzijstwa.

Nie popieram piractwa ale nie popieram też głupich porównań skopiowania softu do kradzieży samochodu.

Znajomość prawa? Gdzie w kodeksie karnym jest takie porównanie?

Pozdrawiam.

---- poniżej odpowiedź na ostatni post jako że wątek został zamknięty:

Niech pan zadzwoni na policje i powie że gra w piracką grę smuś na Amige, to nie za piractwo będziesz pan odpowiadać, ale za robienie kawałów policji. Samochód<-->KopiaSoftu Vista<-->Smuś. Skąd takie porównania?

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 10.07.07 21:18
[#9] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@ARtek, post #1

Popatrz tu: http://netzreport.googlepages.com/downloading_amiga_games_legally.html#official ;)
[#10] Re: Gdzie znalezc gry na amige 500?

@kjb, post #8

Kolejny bezsensowny post. Zadzwoń na policje i powiedz ,że używasz pirackiego oprogramowania . I NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY CZY TO JEST WINDOWS VISTA CZY SMUS NA AMIGE!!!

Nie popieram piractwa ale nie popieram też głupich porównań skopiowania softu do kradzieży samochodu.

Znajomość prawa? Gdzie w kodeksie karnym jest takie porównanie?

ta wypowiedź świadczy o Twoim poziomie wiedzy ( a raczej jej kompletnym braku )na temat obowiązujących przepisów. temat się robi mocno offtopicowy
więc zamykam wątek .

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem