[#1] Turbo racer 3D
Przegladam sobie ebaya i wpadlem na cos takiego LINK pamietam jakis skrotowy opis w MA, ale wydawalo mi sie ze gra nigdy nie wyszla. Gral w to ktos? Opiszcie wrazenia bo z tego co tu pisza to calkiem smakowity kasek:)
# High graphic quality in 256 colors !
# Real 3D Rendering
# Real 3D mapping and zoom
# Cars in Ray-Tracing
# Excellent Gameplay !
# And the most important a lot of fun !
# Game in high resolution for 68040 / 68060 (16 fps!)
# Game in low resolution for 68020 / 68030 (16 fps!)
# 6 RACES in various landscapes and different meterological conditions !
# A RACE EDITOR to create your own RACE
# Version specially designed for your processor 68020-30-40-60

[#2] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #1

Grałem w to. Według mnie dużo przyjemniej się gra w serię Lotusa

Ostatnia modyfikacja: 02.06.08 13:45
[#3] Re: Turbo racer 3D

@Arbuz, post #2

Heh ale trzeba przyznac ze w tamtych czasach to robilo wrazene i wygladalo o niebo lepiej niz lotus, ja sie strasznie slinilem do tych obrazkow w MA:).

[#4] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #1

W tamtych czasach? Zdajesz sobie sprawę że mówimy o 1998 roku?
Osobiście, byłem wtedy już szczęśliwym posiadaczem PSX'a, zaliczyłem z niego parę świetnych samochodówek, wklepywałem statystyki samochodów z Gran Turismo do bazy danych na Amisi i załamywałem ręce kupując Magazyn Amiga i widząc takie potworki... jak już na Ami to grałem w Lotusy lub Jaguar XJ220.
Ale nigdy nie byłem miłośnikiem tego typu gierek pseudo-3d, jak taki klasyczny Mario Karts na SNES.
Co innego cudowny Crash Team Racing :]

[#5] Re: Turbo racer 3D

@5h00n4y, post #4

Zdaje sobie sprawe:) Ja nie mialem psxa i pewnie stad ta roznica w naszym podejsciu do tematu:). Mi sie te foty cholernie podobaly, ha a jak zobaczylem szoty z megarace, lambdy czy enforce to byl orgazm:).

[#6] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #1

ja też to widziałem na ebay'u - też mnie to zaciekawiło bo myśałem te nigdy ta gra nie wyszła, jak przeglądałem MA i ACS'a to ślinka leciała na tę giere - chyba ją łykne...

ciekawe kiedy ona właściwie wyszła...

Ostatnia modyfikacja: 02.06.08 15:07
[#7] Re: Turbo racer 3D

@zangief, post #6

Durny paypal mi tylko przeszkadza:), 20 zeta to nie problem.

[#8] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #1

Pamietam, że garłem w coś takiego chcyba jakieś demo.. sceneria była zimowa.. Grafika scenerii była naprawdę ładna, autko to kiepska bitmapa, 3-4 klatki.. Zachowanie się auta i przyjemność gry- średnio ale jak na "ostatnie" amigowe produkcje tego typu grywalne. Denerwujące były czasem kolizje z elementami których widać nie było lub wygladały dość niepozornie. Nie wiem jak to wygląda w wersji finalnej, może jest lepiej.. niech ktoś kupi i opisze OK

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2008 11:29:21
[#9] Re: Turbo racer 3D

@zangief, post #6

Osobiście odradzam - grałem w tą grę i mogę powiedzieć, że nie warto jej kupować. Gra wyciąga kilkanaście klatek/sek, na dodatek jest strasznie pikselowata. Lepiej pograć w znacznie lepszy X-treme Racing.

[#10] Re: Turbo racer 3D

@zangief, post #6

Z tego co pamietam to w ACS gra dostala bardzo slaba ocene, chyba ze mi sie z czyms pomylilo.

[#11] Re: Turbo racer 3D

@vi-bee, post #10

Nie pamietam tej recenzji w ACS, z tego co pamietam to z gier tego typu zdaje sie virtual karting 2 dostalo 2/10.

[#12] Re: Turbo racer 3D

@vi-bee, post #10

Wlasnie w podobna gre/gry gralem. Bylo to demo/dema z jakiegos ACS/MA, ale chyba mialo/mialy jakas inna robocza nazwe. Wyszukiwarka nie znalazla nic na "racer". Tak czy inaczej gre kojarze. Bylo jeszcze cos podobnego z widokiem z za kierowcy/kierownicy (wlasnie dlatego pisalem wyzej w liczbie mnogiej). Tak czy inaczej jezeli to byly nawet dwie rozne gry, to rzeczywiscie nie ma cos sie nimi przejmowac.
X-treme Racing bije cokolwiek na glowe jeseli chodzi o AGA. Fajnie jeszcze jezdzilo sie w Leading Lap, no ale gra byla prawie zupelnie pozbawiona tekstur, aby dzialala na golej A1200...i meczyl troche nierowno zmiksowany sampel :)

Samochodowki z tamtych lat, zostawmy PSXowi, mimo ze mial procek na poziomie 040, to dzieki ukladom specjalizowanym byl w zasadzie pionierem w samochodowkach 3D i pociagnal calosc dalej.

"Ukladom specjalizowanym"...skad my to znamy? :)
[#13] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #11

Tak, Virtual Karting 2. Za to ze nie bylo zadnej poprawy w stosunku do jedynki. O ile dobrze pamietam...

Moze przeanalizuje wszystkie ACS i MA i poszukam Turbo Racera recznie (wyszukiwarka niczego nie znalazla). Jak znajde to wrzuce demowke na jakis serw i zobaczym co to takiego.
[#14] Re: Turbo racer 3D

@Andrzej Drozd, post #12

Z widokiem z za kierownicy to chyba bylo "Joy Rider" , moze nie dokladna nazwa ale na pewno cos w tym stylu ;)

[#15] Re: Turbo racer 3D

@Hellena, post #14

To?
Wygląda trochę bardziej realistycznie niż Turbo Racer 3D, ale puuuuuuusto. :(

[#16] Re: Turbo racer 3D

@Andrzej Drozd, post #12

Tu chyba jest jakaś wersja demo:
http://aminet.net/package/game/race/racer.lha

A tu shooty z HOL i update:
http://hol.abime.net/1528

[#17] Re: Turbo racer 3D

@5h00n4y, post #15

Tak ,dokladnie to mialem na mysli ;) Gralem nawet w wersje demo dawno temu i inne samochody na drodze bywaly.

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2008 09:06:25
[#18] Re: Turbo racer 3D

@5h00n4y, post #15

Rety, jakie koszmarne menu. :) No przecież to jest absolutne zaprzeczenie dobrego smaku, kompozycji, kolorystyki... Te fonty, te ramki, tekstura, błysk. Po prostu okropne. :) Straszne to były czasy...

[#19] Re: Turbo racer 3D

@Sir_Lucas, post #16

http://hol.abime.net/1528

Racer. To jest to. Niestety to demo nie dziala mi na Apollo 040. Nie pamietam na czym to kiedys odpalalem. Czy na BlizzardziePPC, czy na Blizzardzie 020.
[#20] Re: Turbo racer 3D

@Andrzej Drozd, post #19

OK. Odpalilem na WinUAE. Gra nawet fajna i duuuuzo realistyczniejsza od Joy Rider - pod warunkiem ze odpalisz wersje Hi-Res. Ikonka startujaca odpala Lo-Res, wiec trzeba zmienic to w skrypcie na Hi-Res lub odpalic prosto z pliku.

W Lo-Res wyglada tragicznie, natomiast w Hi-Res dobrze (jak na gre dla AGA).

POLECAM zakup!...Pod warunkiem ze mamy do dyspozycji szybkiego peceta z WinUAE. ;)
[#21] Re: Turbo racer 3D

@Andrzej Drozd, post #20

Na Andrzejka zawsze mozna liczyc:)

[#22] Re: Turbo racer 3D

@Andrzej Drozd, post #13

Dokładnie tak. Ocena była niska bo w stosunku do jedynki dodano nowy zestaw tras (czyli 3 trasy- takie sobie) i możliwość grania w trybie 1-1 lub 2-1 pixeli. Jednak sama gra jest bardzo dobra (przydało by się więcej tras, fajna fizyka auta, jeździ się nim a nie ślizga jakąś bitmapą. Naprawdę dobra namiastka symulator kartów. Warto przypomnieć sobie o VirtualGP- symulator F1, bardzo dobra grafika, fajne efekty (odbijanie się na masce samochodu nieba itp- nie to co w NFS 3 bodajże gdzie w kółko leciała ta sama tekstura na masce auta bez wzgledu na otoczenie). Trochę trudna szczególnie w konfrontacji z przeciwnikami ale do rywalizacji z kumplem na kręcenie czasówek okrążenia super.

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2008 12:54:25

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2008 13:00:15
[#23] Re: Turbo racer 3D

@Hellena, post #14

Joyride VS Turbo Racer 3d VS reszta w/g mnie:

Grałem w jakąś demówkę Turbo Racer 3d i powiem szczerze, że miałem awersję do tego tytułu, dlatego nie polecam. Za to Joyride - z kiepskawą grafiką - bardzo mnie przyciągnął ze względu na sterowanie, przyjemnie się jeździło, lepsze nawet niż w Flyin'High.

Za to lubię na Amigę Vroom, Crazy Cars III (tylko tą część) czy No Second Prize i Leading Lap (MPV).

[#24] Re: Turbo racer 3D

@Fazior, post #11

A to mi sie z jeszcze jakas inna gra pomylilo, A w tego turbo racera to nawet bardzo dawno temu gralem, ale bylem przekonany ze to shareware. Jak na shareware to by jeszcze oblecial ;)

[#25] Re: Turbo racer 3D

@vi-bee, post #24

A to mi sie ze street racerem pomylilo http://www.stevendunn.com/StreetRacer2.jpg, z tym ze ten screen chyba z segi pochodzi, amigowa konwersja nie byla zbyt udana.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem