[#1] T-zer0: problemy
Odpaliłem dziś sobie grę T-zer0 z płyty. Gra działa, ale nie odtwarza ścieżek CD Audio chociaż podczas uruchamiania wyświetla się napis, że CDROM i CD tracks available. Na płycie jest programik do preferencji ścieżek audio, ale po jego użyciu muzyki wciąż nie ma, a co gorsza napis przy starcie wskazuje, że CDROM-u i ścieżek audio brak (!).
Na płycie jest jakiś pakiet ATAPI Plug'n'play, który rzekomo pomaga w sytuacji, gdy nie gra muzyka. Na razie go nie użyłem, bo trochę się boję, że narobi mi bałaganu w systemie tzn. wywali mi dotychczasowy CD filesystem i wstawi swój. Ktoś może wie, czy ten Plug'n'play coś zmienia/kasuje w systemie?
Druga sprawa to instalacja gry na HDD. W pewnym momencie pojawia się ekranik z kilkoma opcjami instalacji (bodajże 4 typy instalacji). Trzeba wybrać jedną z nich, ale nie mogę tego zrobić, bo napisy nie mieszczą się w okienku i nie widać pola do zaznaczenia (okienka instalatora nie da się powiększyć).
Jak w takim razie zainstalować grę na HDD?

[#2] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #1

Co do instalera, spróbuj odpalić go na ekranie o wyższej rozdzielczości. Wtedy napisy mogą się pomieścić.

[#3] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #1

Gra działa, ale nie odtwarza ścieżek CD Audio chociaż podczas uruchamiania wyświetla się napis, że CDROM i CD tracks available.

Pytanie kontrolne: wiesz, że te ścieżki CD usłyszysz dopiero przy wetknięciu w CD-ROM słuchawek (no chyba, że masz bajer i wyjście dźwięku w inny sposób)?

Na płycie jest programik do preferencji ścieżek audio, ale po jego użyciu muzyki wciąż nie ma, a co gorsza napis przy starcie wskazuje, że CDROM-u i ścieżek audio brak (!). Na płycie jest jakiś pakiet ATAPI Plug'n'play, który rzekomo pomaga w sytuacji, gdy nie gra muzyka. Na razie go nie użyłem, bo trochę się boję, że narobi mi bałaganu w systemie tzn. wywali mi dotychczasowy CD filesystem i wstawi swój. Ktoś może wie, czy ten Plug'n'play coś zmienia/kasuje w systemie?

T-Zero musisz zainstalować najpierw na HD. Uruchamianie z płyty nic nie daje, bo ustawienia nie istnieją. Być może dlatego masz problemy.

Druga sprawa to instalacja gry na HDD. W pewnym momencie pojawia się ekranik z kilkoma opcjami instalacji (bodajże 4 typy instalacji).

Pięć ;)

Trzeba wybrać jedną z nich, ale nie mogę tego zrobić, bo napisy nie mieszczą się w okienku i nie widać pola do zaznaczenia (okienka instalatora nie da się powiększyć).
Jak w takim razie zainstalować grę na HDD?

W rozdzielczości 640x512 widać wszystkie pięć. Dają one możliwość instalacji gry w wariantach, w zależności od tego ile wolnego miejsca masz na dysku. Po wybraniu jednej z nich i przejściu przez proces instalacji należy odpalić skrypt "TO SETUP" i wpisać nazwę swojego sterownika CD i unit. Po zapisaniu ustawień wszystko powinno grać.

[#4] Re: T-zer0: problemy

@mailman, post #3

Muzykę sprawdzałem oczywiście ze słuchawkami (minimalne procesy myślowe jednak u mnie zachodzą...).
Jutro przestawię WB w 640x512 i spróbuję zainstalować grę.

[#5] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #4

Przestawiłem grafikę w 640x512 i nic to nie dało. Ale zajrzałem do pliku instalera, zobaczyłem która opcja jest ustawiona domyślnie (55 MB), kliknąłem "Proceed" i zainstalowałem grę. Potem uruchomiłem setup, ustawiłem cd audio i nagrałem ustawienia. Efekt jest taki, że muzyki z CD wciąż brak, a na dodatek gra przy ładowaniu wywala mnie do WB, bo mam za mało wolnej pamięci.

Lepiej zostanę przy uruchamianiu gry bezpośrednio z CD, muzyki nie ma, ale da się grać. Zauważyłem, że gra zostawia w RAM: pliczek prefs, więc save'y nie idą w niebyt - można je zgrać na HDD i wykorzystać przy kolejnej grze.

[#6] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #5

A może masz jakąś niestandardową czcionkę, której używasz na WB? Co do uruchamiania. T-Zero odpala się z maksymalną możliwą ilością pamięci Chip. Bez s-sa, odłączeniu DF0: i niepotrzebnych partycji u mnie też nie startuje. Zrobiłem sobie skrypcik, który odpowiednio mountuje CD i odpala grę (korzystam z instalacji minimalnej, czyli na HD zapisane są tylko ustawienia oraz zapisy). Mogę Ci podesłać to wszystko, to sobie obadasz.

Jeszcze jedno pytanie kontrolne: masz oryginał?

[#7] Re: T-zer0: problemy

@mailman, post #6

Podeślij, chętnie to sobie obejrzę.

Mój egzemplarz gry to dokładna kopia oryginalnej płyty, nie jest to crack, bo czasami pojawia się copy-protection.

[#8] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #7

Zrobiłem sobie skrypt na wzór tego, co dostałem od Mailmana (przy okazji - dzięki za podesłanie). Gra startuje z HDD bez problemów z ilością pamięci. Wciąż nie ma jednak muzyki z CD.
Skorzystałem z update'u gry do wersji 1.1, który miał niby poprawiać problemy z CD Audio (co prawda dla użytkowników IDEfix, ale z EAB dowiedziałem się, że jednemu gościowi z napędem SCSI też pomogło), ale to też nic nie pomogło.
Już chyba nie posłucham sobie muzyczki podczas gry...

[#9] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #8

No to może masz po prostu jakiś crack?

[#10] Re: T-zer0: problemy

@mailman, post #9

Nie sądzę. Poza tym nie jestem jedynym, który ma kłopoty z muzyką w tej grze.

[#11] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #10

A wziąłeś sobie moje ustawienia i na nich próbowałeś odpalić?

Z jakiego sterownika CD-ROM korzystasz?

[#12] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #10

PopoCop napisał(a):

> Nie sądzę. Poza tym nie jestem jedynym, który ma kłopoty z
> muzyką w tej grze.
>
Tak to prawda, co mnie osobiscie wkurza to ta gra chodzila kiedys umnie na starym HD+update 1.1 bez problemow (chyba jeszcze mialem zaintalowany OS 3.5) Przed chwila chcialem uruchomic "T0" z Workbencha zadnych szans! Dopiero bez St-sq gra sie wgrala ale oczywiscie bez audio.
[#13] Re: T-zer0: problemy

@mailman, post #11

Korzystam z AsimCDFS.
Z Twoich ustawień nie korzystałem, bo masz chyba ustawione atapi.device, a ja mam asim_atapi.device.

[#14] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #13

To zmień z palucha nazwę sterownika w tym pliku, gdzie przechowywana jest ta informacja.

[#15] Re: T-zer0: problemy

@mailman, post #14

Mailman, pytania do Ciebie.

1) Jakiego CD filesystemu używasz?
2) Czy robiłeś update gry do wersji 1.1?
3) Twój CDROM pracuje jako Unit 0 czy 1?

Podobno T-Zer0 ma taką usterkę, że niezbyt dobrze odtwarza tracki audio na CDROMach ustawionych jako Unit inny niż 0.
Ja mam w pliku cd0: ustawiony Unit=1. Można to zmienić na Unit=0?
Co w ogóle znaczy numer Unit? 0 - master, 1 - slave?

[#16] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #15

1) Jakiego CD filesystemu używasz?

CacheCDFS.

2) Czy robiłeś update gry do wersji 1.1?

Tak. (o ile mnie pamięć nie myli)

3) Twój CDROM pracuje jako Unit 0 czy 1?

1

[#17] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #1

Wie ktos skad mozna kupic te gre? bylbym wdzieczny za odpowiedz.
[#18] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #15

PopoCop napisał(a):

> Podobno T-Zer0 ma taką usterkę, że niezbyt dobrze odtwarza
> tracki audio na CDROMach ustawionych jako Unit inny niż 0.

Niekoniecznie ja mam np. ustawiony CD-ROM jako Unit=3 i tez funkcionuje.ok, racja
Wydaje mi sie ze najprawdopodobniej masz cos pomieszane w ustawieniach twojego CDROMu dlatego niechce poprawnie dzialac.
Jezeli jestes pewny ze twoj CD-ROM jest ustawiony jako Unit=1 + asim_atapi.device. (do pewnosci mozesz to sprawdzic np. w katalogu „Devs->DOSDrivers“ czy tak jest) ;)
teraz startni kompa bez startup-sequence i wpisz:

SETPATCH

MOUNT CD0:
tu ja robilem kilka dni temu blad wpisujac tylko „MOUNT CD:“ dlatego moj CD-ROM nieotwarzal scierzek AUDIOgłową w mur (jakby niebylo ostatnim razem odpalalem te gre kilka lat temu na OS 3.5 i chyba bezposrednio z Workbencha).
AVAIL

i miejsce gdzie masz zainstalowany T0 powinno teraz dzialac wszystko poprawnie.:)
[#19] Re: T-zer0: problemy

@Irek´72, post #18

Nie sądzę, żebym miał coś pomieszane w ustawieniach CD-ROM. To raczej gra jest kapryśna pod tym względem i naprawdę wielu osobom sprawia kłopoty (wystarczy zajrzeć na różne amigowe fora).
Grę odpalałem zarówno z płyty, jak i z HDD. Z Workbencha albo z CLI bez sekwencji startowej. Efekt ten sam, czyli brak muzyki.

Problem z muzyką dostrzegli zresztą sami autorzy gry, bo na płycie jest CD filesystem, który podobno pozwala uruchomić muzykę w czasie gry. Jeszcze go nie wypróbowałem.

[#20] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #19

Czyli twoim zdaniem wszystko masz poprawnie ustawione UNIT i CDdevice.
i inne gry z tym ustawieniem uruchomiaja sie bez zadnych problemow?
[#21] Re: T-zer0: problemy

@Irek´72, post #20

Tak, wg mnie wszystko mam ustawione prawidłowo. Wszystkie inne gry działają dobrze.

Problem jest raczej w napędzie CD lub pakiecie AsimCDFS.

[#22] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #19

PopoCop napisał(a):

> Problem z muzyką dostrzegli zresztą sami autorzy gry, bo na
> płycie jest CD filesystem, który podobno pozwala uruchomić
> muzykę w czasie gry. Jeszcze go nie wypróbowałem.

To go wypruboj moze akurat cos pomoze ;)
[#23] Re: T-zer0: problemy

@PopoCop, post #21

Witam. Miałem dokładnie ten sam problem co Ty!
Skorzystałem z dołączonego do gry cd.device i zadziałało, z tym, że jak normalnie twój CD ma unit 1 (ja też tak mam), to w tym przypadku należy ustawić unit 0 !!! Ja mam pełną instalację T-Zer0 to nawet nie montuję CD0 i wszystko działa OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem