[#1] Cytadela
Mam kłopot z odpaleniem Cytadeli ściągniętej z PPA z działu Rodzynki. Przegrałem na Ami wersję HD. Niestety nie chce się odpalić. Jak rozumie wersja HD to taka, którą wystarczy przegrać na twardziela i odpalić? Bez żadnych dodatkowych subiekcji nie licząc zainstalowanego/działającego WHDLoad.
W katalogu Cytadeli jest m.in 5 dyskietek Disk1, ... do Disk5. Są to raczej obrazy tychże dyskietek. Czy tutaj też muszę przegrać obrazy na dyskietki(dyski są niedosowe)? I wtedy instalować z dyskietek wszystko od początku? Sądziłem, że wersja HD jest coś w rodzaju wersji gier WHDownload.

[#2] Re: Cytadela

@Tomski, post #1

Wersja z Rodzynek zawiera pięć obrazów dyskietek, plik slave, ikonkę oraz dokumentację do slave'a. Wystarczy rozpakować w dowolne miejsce i mając zainstalowany WHDLoad i wystarczającą ilość pamięci po prostu uruchomić z ikonki.

[#3] Re: Cytadela

@mailman, post #2

Hmmm. To mnie wywala błąd z kicki'em. Choć inne gry z 500 działają. A Ramu mam raczej ok. W sumie pod WB mam jakieś 1.6MB Chip i koło 6MB FAST. Chyba, że ten kick jest nie tego. Wiem, że z kickiem do 1200 też miałem kłopot pomimo, że "eksportowałem go" z mojej Ami z kickiem 3.1. Dopiero, któryś tam z kolei kick z 1200 zadziałał. Wieczorem wrzucę obrazek z błędem oraz pokombinuję z innym kickiem.

[#4] Re: Cytadela

@Tomski, post #3

Hmmm. To mnie wywala błąd z kicki'em.

Proponuję więc poczytać dokumentację slave'a, a później, gdy mowa o wymaganiach, skoczyć do manuala WHDLoad. Ta gra wymaga zrzutu kicka.

Choć inne gry z 500 działają.

Co nie znaczy, że wymagają emulacji kicka.

[#5] Re: Cytadela

@mailman, post #4

Mam kicka, moim zdaniem we właściwej wersji i wywala mi takie coś przy próbie odpalenia gry:

http://zapodaj.net/f35e17dd76fc.jpg.html

Dzisiaj już nie mam czasu aby z tym walczyć. Może ten kick jest niewłaściwy? Tak jak to miałem przy kicku z 1200 - skopiowany z mojej Ami nie działał. Dopiero znaleziona gdzieś na necie wersja zadziałała.

[#6] Re: Cytadela

@Tomski, post #5

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Dwie hipotezy mam:

1. Niewłaściwy obraz kicka
2. Brakuje Ci tablicy realokacji (RTB). Pakiet SKick z Aminetu.

[#7] Re: Cytadela

@mailman, post #6

Stawiam na złą wersje kicka - będę szukał dalej właściwej. Manual do WHDLoad/slave przeczytałem odnośnie wymaganych plików i kicków.

[#8] Re: Cytadela

@Tomski, post #5

Trochę dziwny ten komunikat, tak jakby był jakiś błąd w składni ścieżki, ja jak nie miałem właściwego kickstartu to mi wyświetlał się komunikat, że zła wersja kickstartu. A skopiowałeś w ogóle katalog kickstarts z pakietu skick do devs: ?

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2010 20:18:58
[#9] Re: Cytadela

@rafgc, post #8

Zastanawiam się czy wywalanie gry nie jest spowodowane nazwami partycji u mnie. Mam np.: HD0: zamiast Amigowego standard DH0 Dodałem również status wykonywalne do tych 3 plików kicka, wcześniej nie było. A i tak nie chce się uruchomić.

[#10] Re: Cytadela

@Tomski, post #9

W dalszych bojach z Cytadelą nie udaje się mi jej uruchomić. W najlepszym wypadku to co uzyskam to, że WHDLoad zabierze prawie cały fast - pewno na preload - i brak komunikatu o błędzie. System, WB, działa. Po podejrzeniu Scoutem widzę, że WHDLoad zjada prawie 70% zasobów procka. Próbowałem też wersji gry z WHdownload, to samo. Na razie daję sobie spokój. Napisze do osoby tworzącej slave.

[#11] Re: Cytadela

@Tomski, post #10

Witam

Mógłbyś powiedzieć co dokładnie się dzieje po uruchomienu. Dostajesz komunikat który dodałes parę postów wyżej ? Czy są jakieś nowe objawy ?
Czy tylko ta gra się zawiesza czy inne też ? Jeśli używasz pirackiego klucza ( z góry przepraszam ale to też może mieć znaczenie ) to spróbuj bez klucza.

Pozrawiam

[#12] Re: Cytadela

@Tomski, post #1

Mam dokładnie ten sam problem. Na każdym jednym pakiecie ClassicWB na kopie starego systemu z mojej Ami również. Jakieś pomysły na rozwiązanie?

[#13] Re: Cytadela

@Hypnotic, post #12

Witam

Czy inne gry, które potrzebują obrazu kick13 działają poprawnie ? Podaj przykłady gier które sprawdzałeś.

Pozdrawiam

[#14] Re: Cytadela

@asman, post #13

A czy w ClassicWB nie było przypadkiem pirackiego klucza? W którejś dystrybucji systemu było coś takiego.

[#15] Re: Cytadela

@asman, post #11

Klucz mam oryginalny zarejestrowany na mnie. Objawy krok po kroku:
0. Klikam na ikonkę gry Cytadela.
1. Widzę okienko WHDLoad z informacja m.in. jakim klawiszem wyjść z gry i na kogo zarejestrowane jest WHDLoad.
2. Przez chwilę mignie czarny ekran.
3. Pokazuje się z powrotem WB i wtedy jest już mniej fastu.
4. WB działa bez problemu, pamięci fast jak na lekarstwo ~900kB, i jak uruchomię Scout to podaje właśnie obciążenie procka ~70% przez WHDLoad. Chip mam chyba wtedy coś kole 1.6MB.

Hmm teraz sobie przypominam, że mam takie cudo co maksymalizuje pamięć CHIP. W tej chwili nie pamiętam nazwy programu(uruchamia się w S-S). Może to powoduje te wszystkie problemy? Sprawdzę dzisiaj jak znajdę chwilę czasu.

Dodam może, że próbowałem odpalać Amigę z emulacją Oryginal(z boot menu) i wtedy to chyba wywala się ten sam komunikat co pisałem gdzieś w poście wyżej. Przy odpaleniu bez wchodzenia w boot menu, czyli best available, to objawy jak wyżej w punktach.

Inne gry z A500, hmmm, zastanawiam się co też odpalałem. Nie bardzo wiem co wymaga kicka 1.3. Muszę sprawdzić. Chyba Rick Dangerous biegał, ale wiem że w pewnym momencie to i on nie chciał. Muszę sprawdzić w domu. Wiem, że odpalały się mi gry:
http://hol.abime.net/4190
Sprawdzę jak będę w domu wieczorem.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2010 11:33:45
[#16] Re: Cytadela

@Tomski, post #15

Ja obstawiam na konflikt WHDLoad z Twoim rozszerzeniem.

[#17] Re: Cytadela

@Tomski, post #15

Powodem może być karta rozszerzeń jak zauważył Mailman. Wyjmij kartę i odpal grę którą wymaga 0.5 mb i kick1.3. Powinna się odpalić na 2mb chip.
Daj znak jak będziesz miał problemy.

Czasami niektóre karty powodują same problemy. Mam w domu taką jedną E1204 ( albo E1208 ) i niektóre gry chodziły ale BombJack zawsze sie wywalał jak ta lala - sprawdzałem z kluczem, bez klucza, różne opcje, nawet grzebałem w grze i w slejvie.
Mnóstwo czasu to zajęło a efekt był mizerny. Do tej pory nie wiem czemu tak się działo. Po wymianie karty na blizard 1230 wszystko jest cacy :)

Pozdrawiam

[#18] Re: Cytadela

@Tomski, post #9

Też mam HDx: a nie DHx: odkąd pamietam. Nazwa device jest w pełni elastyczna i nie ma żadnego znaczenia...

[#19] Re: Cytadela

@Tomski, post #1

> Sądziłem, że wersja HD jest coś w rodzaju wersji gier WHDownload.

Bo jest. na wspomnianej przez ciebie stronie są gry korzystająca z WHDload, tak jak ta wersja.

Inna sprawa że po prostu brakuje ci obrazów KS1.3. Powiem że bardzo łatwo je znaleźć, wystarczy trochę pomyśleć (nie wiem czy na w/w też nie ma obrazów KS). A w ostateczności zostaje Google Magic ;)

[#20] Re: Cytadela

@asman, post #13

Inne śmigają jak złoto min.:
- super hang on
- super skidmarks
- FRANKO
- Another World
więcej grzechów nie pamiętam.

po za tym koledze piszecie o rozszerzeniu ja jadę na emulatorze z różnymi configami i ciągle to samo...

[#21] Re: Cytadela

@Hypnotic, post #20

po za tym koledze piszecie o rozszerzeniu ja jadę na emulatorze z różnymi configami i ciągle to samo...

WHDLoad i WinUAE to osobna kwestia. Zazwyczaj wystarczy odpowiednia konfiguracja emulatora.

U Tomskiego zastanawiający jest ten dziwny komunikat. U Ciebie też się taki pojawia?

[#22] Re: Cytadela

@mailman, post #21

Identyczny

[#23] Re: Cytadela

@Solo Kazuki, post #19

> Inna sprawa że po prostu brakuje ci obrazów KS1.3. ....

Kick'i mam!.

Z tym, że nie wiem gdzie leży problem z uruchomieniem gier. Czy ze strony sprzętowej? Tak jak sądzą Mailman i Asman. Czy też programowej z odpaleniem Cytadeli i niektórych innych gier. Dopisywałem NoCACHE, NoAutoVec etc. bez zmian. Wyrzucałem też Fblitz z S-S. Z mizernym rezultatem.

@Asman

Próbowałem uruchomić Cytadelę bez karty rozszerzeń pamięci. Musiałem odpalać bez S-S. Bez niego miałem tylko nie całe ~700kB. W każdym bądź razie w jednym jak i drugim przypadku(z/bez S-S). Gra się nie uruchamiała. Wywalało się okienko z informacją:

1) Cannot allocate ExpMem - w przypadku bez S-S
2) "coś tam" ShadowMem - z S-S (nie pamiętam teraz dokładnie, wiem że było ShadowMem)

Dodam, że przegrałem tylko sam whdload(1 plik) do katalogu z Cytadela.
Zrobiłem dump z WHDLoad, dzisiaj może uda się mi podesłać do osoby, która robiła slave'a.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 08:42:05
[#24] Re: Cytadela

@Tomski, post #23

Witam,

@Tomski

Ja dzisiaj sprawdze na swojej maszynie jak chodzi Cytadela, być może to jest błąd w slavie. Masz problemy tylko z Cytadelą ?

Z tym sprawdzeniem gry bez s-s to chodziło mi o odpalenie gry która wymaga 0.5 mb chip i kicka. Jakoś teraz do głowy mi nic nie przychodzi co potrzebuje 0.5mb chip i kicka 1.3. Mam, sprawdź Mission Elevator ( na gołej a1200 ) , z pewnością znajdziesz na sieci, jeśli będziesz miał problem to daj znak. Poza tym odezwij się do mnie na mejla.

@Hypnotic

Masz taki problem tylko z Cytadelą ? Napisz mi z jakimi grami występuje dokładnie ten problem. Dzięki.

[#25] Re: Cytadela

@asman, post #24

Tylko z Cytadelą właśnie i to jest dziwne.

[#26] Re: Cytadela

@Hypnotic, post #25

Spróbuj odpalić Cytadelę za pomocą starej wersji WHDLoad ( 13 i wyższa ). I daj znak o rezultacie. Dzięki

[#27] Re: Cytadela

@asman, post #24

> Z tym sprawdzeniem gry bez s-s to chodziło mi o odpalenie gry
> która wymaga 0.5 mb chip i kicka. Jakoś teraz do głowy mi nic
> nie przychodzi co potrzebuje 0.5mb chip i kicka 1.3. Mam,
> sprawdź Mission Elevator ( na gołej a1200 ) , z pewnością

Biega bez problemu z rozszerzeniem OK, bez ruszania czegokolwiek. Bez rozszerzenia nie próbowałem, nie ma sensu w takim wypadku jak działa. Cytadela oczywiście nie działa dalej. Za chwilę spróbuję jeszcze WHDLoad w wersji 16 z Cytadelą.

Sprawdziłem z WHDLoad wersja 17 beta oraz z 16 to tym razem pojawia się błąd czerwone literki na czarnym tle: Software failed Press left mouse button to continue 0000 0004 37CA28. I następuje reset Amigi.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 20:28:11
[#28] Re: Cytadela

@Tomski, post #27

Sprawdziłem u siebie na wersji 16.9 i wersj 16.7. W przypadku 16.9 gra wyrzuca identyczny błąd czyli to wina slave a dokładnie potrzeba zaktualizować go. W przypadku 16.7 gra się uruchomiła ale po ekranie tytułowym czarny ekran i zwis. Z tego co się orientuje to tam grzebały 3 osoby ( Bored Seal, JOTD i Psygore ). Trzeba by się do nich uśmiechnąć :)

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 21:37:00
[#29] Re: Cytadela

@asman, post #28

sprawdzałem na każdej wersji WHDLoad od 15.0 w zwyż, ciągle to samo.

[#30] Re: Cytadela

@Hypnotic, post #29

A poniżej?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem