[#1] Reunion
Witam

Grał może ktoś z Was w grę Reunion? Dla mnie to absolutny TOP jeśli idzie o gry na Amigę. Poziom złożoności gry zachwycał i nadal zachwyca :) Trochę strategi, trochę ekonomii, trochę polityki, trochę przygody - świetna mieszkanka. Czy ktoś może mi polecić jakąś grę w tym stylu? Najlepiej żeby też działa się w kosmosie i umożliwiała odkrywanie i nawiązywanie kontaktów z innymi rasami.

EDIT: Jeśli założyłem temat w niewłaściwym dziale to proszę o przeniesienie.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 01:07:25
[#2] Re: Reunion

@Phelot, post #1

Tak to niewłaściwe miejsce. Jest dział 'Strefa gier'. Zgadza się powala jeśli chodzi o złożoność. Udało mi się ją ukończyć. Niestety nie wiem czy wyszło kiedykolwiek coś podobnego na PC (klon chyba był na PC). Jeśli chodzi o mieszankę to UFO: Enemy Unknown.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 01:12:26
[#3] Re: Reunion

@Phelot, post #1

A co z ELITE II? Nie ma tam może takiej czystej strategi czy też polityki ale ekonomia jak najbardziej. Akcja w bezkresnym kosmosie - dosłownie. Kiedyś grałem na piecu w to. Na Amidze jeszcze nie próbowałem.

[#4] Re: Reunion

@Tomski, post #3

Grałem dłuugie godziny na Ami 600 we Frontiera. Faktycznie wrzechświat jest ogromy i bezkresny. Są elementy walki, ekonomiczne, polityczne. Mieszanka na całej linii. Jedyna wada gry to chyba brak możliwości jej ukończenia. Na małej A600 da się grać jednak do płynności animacji chyba przydałaby się A1200 z jakąś kartą turbo.

[#5] Re: Reunion

@pong777, post #4

Jedyna wada gry to chyba brak możliwości jej ukończenia

Nie nazwałbym tego wadą - taka jest po prostu specyfika Frontiera i innych gier tego typu, począwszy od pramatki - Elite. Owszem, fajnie jest grę "ukończyć" ale szczerze mówiać, w takim Privateerze jest wątek przygodowy i w pewnym momencie, zamiast spokojnie handlować i latać, zacząłem kombinować, by jak najszybciej wypełnic misje i ukończyć grę...co prawda, nie ma co porównywać Frontiera z Privateerem, bo w Privateerze, jest zdecydowanie za mało otwartości (niewielka w porównaniu z Frontierem liczba stacji kosmicznych i lądowisk, małe możliwości handlu - za mały asortyment towaru, za małe mozliwości rozbudowy statku, a przede wszystkim - tylko 3 statki do wyboru co to jest?). Privateer to taki Wing Commander z silnie zaznaczonym wątkiem przygodowym, a Frontier to gra typu open-ended.
Co do pytania o polecenie tego typu gier na Amigę - hmm. Na pewno Millennium 2.2 i Deuteros, K240, można tez spróbować zagrać w prostą, ale dosć wciągającą (napisaną w AMOS-ie!!) grę pod tytułem Colonial Conquest II, albo Breed96 (to gra która dość mocno przypomina Reuniona)...jest tych gier trochę i na Amigę.
Reunion jest fajny, ale jego zasadniczą wadą jest cholerna liniowość. Może dojść do sytuacji, w której wykonamy jakieś zadanie wcześniej, niż zakłada scenariusz (!!!) gry i gra zgłupieje - trzeba zaczynać od nowa. Ma on jeszcze jedną wadę - nie mozna mieć więcej niż 255 jednostek lądowych czy powietrznych, bo...przekręci się licznik (to już jest cyrk nad cyrkami).

[#6] Re: Reunion

@Phelot, post #1

Jeszcze co do Reuniona... Pamiętam, że można było zrobić sobie listę ilości jednostek na kartce, potem zapisać grę i w File Masterze wyedytować save'a. W którymś miejscu po kolei można było w wartościach HEX znaleźć ciąg odpowiadający właśne stanowi poszczególnych jednostek. Robiło się z tego FF i już można było mieć full stan dowolnej jednostki :D Wada faktycznie taka, że po dodaniu kolejnej licznik szedł od 0 to taki drobny bug. Taki myk jeszcze działał w Settlersach - tam nabijało się - jak można łatwo przewidzieć - stan generałów. Jak mnie kiedyś najdzie mogę napisać save editor do reuniona :D

[#7] Re: Reunion

@pong777, post #6

Można, ale po co.
http://aminet.net/package/game/edit/ReunionEd

;)
[#8] Re: Reunion

@Phelot, post #1

w jakims sensie podobny i bardzo złozony jest
Imperium Terranum 2
[#9] Re: Reunion

@SPECT, post #7

Ooo... nie wiedziałem. Ale naście lat temu to była satysfakcja crakować savegame w File Masterze :D

[#10] Re: Reunion

@pong777, post #9

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Będę musiał się zapoznać z podanymi przez Was tytułami

Co do bugów w Reunionie, to rzeczywiście takowe były, ale na szczęście nie była to jakaś rażąca ilość w stosunku do wszystkich aspektów tej gry. Pamiętam, że strasznie mnie drażniło, że w bitwach lądowych nie można było na raz zaznaczyć kilku jednostek i wysłać do ataku na wroga. Trzeba było po kolei kliknąć na każdą jednostkę i wskazywać, którą z jednostek wroga ma atakować... Oczywiście wrogie oddziały "kierowane przez komputer" tego problemu nie miały i wszystkie ruszały na nas w jednym momencie ;) Przez to już na starcie przeciwnik miał duże fory.
[#11] Re: Reunion

@Phelot, post #10

zawsze możesz spróbować inna grę twórców Reuniona, Imperium Galactica 1 i 2. Pierwsza czesc juz sama w sobie przypomina skasowanego Reuniona 2 Phoenix.

[#12] Re: Reunion

@ZB, post #11

"przypomina skasowanego Reuniona 2 Phoenix."

Oooo..., a to ciekawe. Gdzie można przeczytać o tym niedoszłym projekcie? A myślałem, że znam wszystkie produkcje węgierskiego teamu łącznie z niedoszłymi.

Pozdrawiam

Azzorek

[#13] Re: Reunion

@Phelot, post #1

Polecam k-240 (aka utopia 2, chociaz to nie byla kontynuacja). Jedna z najlepszych strategii real time s-f. Do tego generowanie galaktyki losowo.
Swietna gierka. Mam gdzies kody remake-u ktory pisalem urzeczony ta gra:)

Frontier ale to wiadomo, inny rodzaj strategii.

Reunion 2, wersja cd32 tez daje rade ;)

[#14] Re: Reunion

@OSH, post #5

cholerka wymieniles w sumie gry o ktorych myslalem:)

[#15] Re: Reunion

@OSH, post #5

Colonial Conquest II - polecam, ale uwaga! Jeśli zaczniesz wieczorem grać i masz skłonności do takiego typu gier - nocka zarwana
Przeszedłem kilkanaście razy na różnych poziomach - zgadnij w jakich godzinach

Dwa lata temu starałem się o kod programu od Christiana Mumenthalera, niestety odpowiedzi z adresu, który znalazłem nie otrzymałem.

[#16] Re: Reunion

@Skotos, post #15

A ja mam oryginał tej gry na PC (1CD) ... tylko że za kij nie chce się odpalić.. a DOSBox wiesza się...

grrrr....

opłaca się w nią grać?

[#17] Re: Reunion

@bombermax, post #16

Nigdy nie słyszałem o tym aby CCII był w wersji na pc. To gra Giftware, napisana w AMOSie, mam ją w 3 wersjach rozwojowych, różniących się stabilnością.

Świetny, ale zbyt szczegółowy help tutaj: http://home.flash.net/~rayearle/Cfiles/Colcnqst.html
[Zbyt szczegółowy = ponieważ bardzo fajnie samemu dochodzić wiedzy o grze].

Na Aminecie w katalogu game/think.
http://aminet.net/game/think/ColConqII_v11.lha

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2010 16:20:30
[#18] Re: Reunion

@Skotos, post #17

Miałem na myśli Reunion ;) sorka za niedopowiedzenie.. lecz bardzo późno buszowałem po PPA :P

[#19] Re: Reunion

@AmiChris, post #13

Mam gdzies kody remake-u ktory pisalem urzeczony ta gra

Jezeli ktoś chce zagrać w remake K-240...to taki remake istnieje! Nazywa się to Fragile Allegiance i wyszło na blaszaka w 1997 roku (gra jest pod DOS).
http://www.mobygames.com/game/dos/fragile-allegiance

[#20] Re: Reunion

@Azzorek, post #12

Była w zmianka w starych Grach Komputerowych, albo w Computer Studio, nie pamiętam.
[#21] Re: Reunion

@SPECT, post #20

To ja polecam jeszcze Milleniu i kontynuacje Deuteros. Swietne strategie!
[#22] Re: Reunion

@Amiga4ever, post #21

Świetny klimat :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem