[#1] whdload i alienbreed
Do tej pory wystarczał mi WinUae bez systemu, ale ostatnio postanowiłem sobie, że nauczę się obsługiwać WhdLoad. W dawnych czasach, gdy korzystałem z klasycznych Amig nie używałem dysków twardych, bo były za drogie, stąd moje "tyły" w temacie obsługi twardzieli.

Dziś korzystam z Winuae, mam zinstalowany sobie system 3.1 i zapragnąłem wgrać na "dysk" kilka gier.

Posługuję się tym poradnikiem http://www.apc74.ppa.pl/PPA/konf/WinUAE_instalacja_gry_z_ADF_WHDLoad.html

Zgodnie z instrukcją pobrałem i rozpakowałem do RamDisku installer i problem jest taki, że kiedy chcę uruchomić installer to zamiast tego http://www.apc74.ppa.pl/PPA/konf/i/087.png okienka, pojawia się http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-XETEBFOH.jpg

I jest w kropce, bo samo whdload poprawnie już zainstalowałem wcześniej, również korzystając z poradnika.

[#2] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #1

Temat wałkowany na forum n razy. Ale Tobie lepiej wyłaziło jak dotąd trollowanie, więc skąd masz wiedzieć.

Albo nie posiadasz na dysku narzędzia instalacyjnego INSTALLER (powinien być w katalogu C: )

Albo masz przypadłość emulatora i musisz w ikonce, w którą kliknąłeś, zmienić tekst w "Default Tool" z "Installer" na "C:Installer".

[#3] Re: whdload i alienbreed

@mailman, post #2

W katalogu C jest tylko WhdLoad, WhdLoadCD32 i Install. Nie ma nic o nazwie Installer, co jest dziwne, bo dokładnie wg.poradnika instalowałem WhdLoad

[#4] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #3

W systemowym katalogu C: na partycji bootującej, a nie w archiwum z WHDLoad.

[#5] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #3

Buhaha, a masz dyskietke install disk :)? Nie do wszystkich amig byly w zestawie:), installer jest wlasnie na niej. Musisz przeciagnac ikonke installer do katalogu C Twojego amigowego osa. Padne zaraz:D. A co mi tam, pomoge prawdziwemu amigowcowi :P : http://www.apc74.ppa.pl/PPA/Installer/Installer.html

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 21:56:53
[#6] Re: whdload i alienbreed

@fazior, post #5

Ty mi pomożesz, ja pomogę Tobie, czy jakoś tak to leciało.
A tak w ogóle, to jak już wspomniałem installera nigdy nie potrzebowałem, więc takiej wiedzy nie posiadłem. Dziękuję zarówno Koledze Moderatorowi jak i temu drugiemu.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 22:13:23
[#7] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #6

Oka, wiec tak coby Ci ulatwic zabawe. Podejrzewam ze obrazy dyskietek masz. Zaciagnij amigasys 4 AGA, albo classic wb, zainstaluj wedle prostych wskazowek os3 na WinUae i trudnosci z WHD mina. Ten drugi klania sie w pas i nadal zatacza ze smiechu:D.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 22:15:11
[#8] Re: whdload i alienbreed

@fazior, post #7

Cieszę się, że tak dobrze wpłynąłem na Twoje poczucie humoru.

[#9] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #8

Ja tez sie ciesze

[#10] Re: whdload i alienbreed

@fazior, post #9

Jeszcze coś, w poradniku instalacji AlienBreed TA, widze że zajmuje 3 dyskietki o rozszerzeniach .ipf, a ja z kolei mam wersję, która składa się z 4 dyskietek o rozszerzeniach .adf. No i podczas wczytywania pierwszej dyskietki przy instalacji poprzez WhdLoad pojawia się komunikat No sync signal on track 2. Czy do instalacji gier potrzebne są specjalne obrazy dyskietek czy mogą być dowolne ?

[#11] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #10

Najlepiej z oryginalu, cracki czesto nie przepelzaja. A jezeli w poradniku pisza o takich obrazach to raczej bez nich nie da rady. W moim profilu masz gadulca - odezwij sie. Pomoge.

[#12] Re: whdload i alienbreed

@fazior, post #11

Sorry, ale nie widzę Twojego numeru gg w profilu, tylko email.

[#13] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #12

3703127

[#14] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #10

Jeszcze coś, w poradniku instalacji AlienBreed TA, widze że zajmuje 3 dyskietki o rozszerzeniach .ipf, a ja z kolei mam wersję, która składa się z 4 dyskietek o rozszerzeniach .adf.

Piraci, crackując gry nie mieli na dyskach miejsca, aby scrackowaną grę ponownie upchnąć na dyskietkę. Więc dodawali kolejny dysk.

No i podczas wczytywania pierwszej dyskietki przy instalacji poprzez WhdLoad pojawia się komunikat No sync signal on track 2. Czy do instalacji gier potrzebne są specjalne obrazy dyskietek czy mogą być dowolne ?

WHDLoad daje się używać w 90% wyłącznie z oryginalnymi grami. Nieliczne slave'y obsługują scrackowane wersje. Zapomnij o pobieranych z sieci crackach w postaci obrazów ADF i wykorzystanie ich z WHDLoad.

Polecam przeczytać dokumentację WHDLoad (jest po polsku) oraz FAQ na PPA.

[#15] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #1

Kolego CocaCola Szatanie 777. W pisuje się w Google:
whd download
I po krzyku. :P
[#16] Re: whdload i alienbreed

@mailman, post #14

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące informacje.

[#17] Re: whdload i alienbreed

@fazior, post #11

Gdzie można kupić oryginały ? Na allegro zaledwie kilkanaście pozycji gier, które mam, a przecież nawet jeśli jakimś cudem dostanę poszukiwany tytuł, to dochodzi problem z przeniesieniem danych z oryginalnego nośnika na .adf

[#18] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #17

Giełda PPA, Allegro, AmiBay, eBay... przeglądać, pytać, błagać ;)

[#19] Re: whdload i alienbreed

@Shoonay, post #18

A czy gry, które są do ściągnięcia z tej strony są legalne ?

[odnośnik usunięto]

[#20] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #17

a przecież nawet jeśli jakimś cudem dostanę poszukiwany tytuł, to dochodzi problem z przeniesieniem danych z oryginalnego nośnika na .adf

A po co Ci je przenosić na ADF skoro chcesz z nich zrobić użytek pod WHDLoad? Na Amidze będą działać.

[#21] Re: whdload i alienbreed

@mailman, post #20

To prawda, ale Amigi schowane w szafie (żadna nie ma dysku twardego), a ja póki co korzystam z WinUae.

[#22] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #21

Jak jestes taki swiety,to kup orginal,połoz w szafie obok amigi a na pc zassaj sobie z netu wersje juz gotowa do whd.
[#23] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #1

Gry z Team17 można legalnie pobrać z Dream17 http://www.dream17.info/softography.php .

[#24] Re: whdload i alienbreed

@cacodemon666, post #19

Piraci, crackując gry nie mieli na dyskach miejsca, aby scrackowaną grę ponownie upchnąć na dyskietkę. Więc dodawali kolejny dysk.

Raczej po to by pozbyć się zabezpieczenia i uczynić dyskietkę kopiowalną. Np taki super frog w oryginale ma 3 dyskietki, przy czym na każdym dysku mieści się 1,08MB danych. Można zrobić obraz takiej dyskietki (IPF) ale wgrać go na dyskietkę już nie idzie z powodu niestandardowego zagęszczenia danych, które trudno jest odtworzyć. Z tego powodu robiono dyskietki w standardowej gęstości (880kb) a nadmiarowe dane przenoszono na inne dyski, dlatego zazwyczaj niektóre pirackie gry mają o jeden dysk więcej niż oryginały.

Na tej stronie powinny być legalne tytuły:
http://www.back2roots.org/News/

A jak poszukasz dokładniej w google, to znajdziesz stronę, z której można ściągnąć już zainstalowane gry whdload. Tylko pamiętaj o jednej rzeczy, aby sprawdzić jakiej wersji whdload wymaga dana gra i taką też umieścić na dysku twardym w C: np pod nazwą whdload_wersja, potem tylko w ikonie gry zmieniasz nazwę narzędzia na odpowiedni whdload_wersja, pisze o tym ponieważ, często się zdarza, że gry whdload, które wymagają powiedzmy wersji 16.0 nie działają na 16.9

Ostatnia modyfikacja: 16.08.2010 22:07:04
[#25] Re: whdload i alienbreed

@rafgc, post #24

Raczej po to by pozbyć się zabezpieczenia

A to nie jest jeden z elementów crackowania? ;)

[#26] Re: whdload i alienbreed

@mailman, post #25

Oczywiście, że jest, ale ilość miejsca jest najmniejszym zmartwieniem crackerów, sam programista Cytadeli powiedział:
Ale Polak potrafi... Nawet swoje cracktro wcisnęli. Nie wiem gdzie, bo na pierwszej dyskietce nie było już wolnych sektorów! Staraliśmy się namierzyć gościa, który to zrobił, ale bezskutecznie :).

[#27] Re: whdload i alienbreed

@rafgc, post #26

dokładnie też się dziwie jak to zrobili oO
tym bardziej że to cracktro było niczego sobie!
pamiętam jak w 96' odpaliłem na mojej 600 no to robiło wrażenie..
tydzień później już miałem oryginał

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 20:51:08
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem